TÜRK ANNELER DERNEĞİ KONYA ŞUBESİ

Sivil toplum kuruluşu.

Annenin sosyal statüsünü, çocuk ve kadın eğitiminin seviyesinin yükseltilmesini sağlamayı amaçlayan Türk Anneler Derneği, 14 Mayıs 1959 tarihinde Halide Nusret Zorlutuna tarafından kurulmuştur. Genel merkezi Ankara’da olan derneğin ülke çapında 67 şubesi bulunmaktadır. Halide Nusret Zorlutuna (1959-1961), Av. Şeminur İnanç (1961-1970) ve Türkan Aksu’nun (1970-2002) yürüttüğü dernek başkanlığını 2002 yılından beri de Gül Baysal yapmaktadır.

Derneğin Konya şubesi, 21 Mart 1973 tarihinde Nimetullah Uzluk, Öztan Esen, Feriha Uğur ve Aliye Sungur tarafından, 4205139 kütük numarasına kaydolarak kurulmuştur. Kurucu üyeleri ise Mebruke Gültekin, Nuriye Satıroğlu, Rahime Dere, Sare Işık, Makbule Aşçıgil, Saime Yardımcı, Hatice Yüzbaşıgil, Nemika Özel ve Kâzım Sungur’dur. Şubenin kurucu başkanı Nimetullah Uzluk (1914-27.05.2000)’tur. Nimetullah Uzluk Hanım bu görevi vefatına kadar sürdürmüş; 2000 yılından itibaren ise Saime Yardımcı bu görevi üstlenmiştir. Derneğin günümüzdeki yönetim kurulu ise Naile Karataşlı, Tülay Tirman, Selma Bahçıvan, Sema Akbaş, Hale Gür, Servet Oğuz, Asuman Hekimoğlu, Muazzez Özpınar, Rahime Glistralıoğlu, Gül Turşucu, Ayfer Kara ve Aysun Bostanoğlu’ndan oluşmaktadır.

Av. Osman Gilisiralıoğlu’nun mirasçıları tarafından bağışlanan, Meram ilçesi sınırlarındaki Mahmuriye Mahallesi, Anneler Sokağı, Nu. 4 adresindeki arsa üzerine dernek tarafından toplanan bağışlar ile inşa edilen Türk Anneler Derneği Anaokulu ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna tahsis edilen yurt binası hâlen hizmet vermeyi sürdürmektedir.

Uzun yıllar her anneler gününde tertip edilen yemekte, yılın annesi ödülü verilmiş, ayrıca anneler gününde ilk doğan bebeğe altın takılmıştır. Bugüne kadar çok sayıda konser, tiyatro gösterisi, kermes, defile, yemek daveti tertip edilmiş, elde edilen gelir ile faaliyetlerde, yardımlarda bulunulmuştur. Derneğin Konya şubesi, ülke çapındaki sosyal sorumluluk projeleriyle yardım kampanyalarına da katılmıştır. 1976 yılında Van Çaldıran Depremi Yardım Kampanyası’na katılmış, Kosovalı göçmen çocuklar için nakdi ve ayni yardımda bulunmuştur.

Meram Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü desteği ile kırkpare kursu, brezilya nakışı, ahşap boyama, kurdele nakışı, İngilizce ve bilgisayar kursları açılmış, Meram Halk Merkezi Müdürlüğünün Konya Sefaköy’de başlatılan okuma yazma ve dikiş nakış kursuna araç gereç yardımı yapılmıştır.

Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kayalı Köyü, Sefaköy, İnlice, Yeşil Tekke, Şeyh Hasan, Kavaklı ve Yatağan köylerinde sağlık kontrolleri, sağlık eğitimleri derneğin üyeleri Dr. Sema Soysal, Dr. Yıldız Özmerzifonlu, diş hekimi Prof. Dr. Sema Belli tarafından yapılmaktadır. Dernek tarafından hazırlanan çocuk sağlığı kitapçığı da bu eğitimler esnasında dağıtılmıştır. Konya’da yirmi altı okulun katıldığı, atık pil toplama kampanyası düzenlenmiş, en çok atık pil toplayan okul ve öğrencilerine ödül verilmiştir.

Dernek; muhtaç öğrencilere destek olmanın yanında Selçuklu Üniversitesi ile müştereken geleneksel Konya iğne oyaları yarışması düzenlenmiş ve dereceye girenlere ödül verilmiş, Konya Devlet Tiyatrosu oyuncuları ile İnlice, Şeyh Hasan, Kayalı köyü kadınları tarafından tiyatro oyunu sergilenmiş; şiir, söyleşi, piknik, ağaç dikimi faaliyetleri yapılmıştır. Kayalı Köyü Anaokulu ve İlköğretim Okuluna kırtasiye, spor ayakkabısı, eşofman yardımı yapılmıştır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılan kadın fotoğrafçılar sergisine destekleyici olunmuştur. Huzurevi sakinlerine anneler gününde televizyon, hasta bezi, tülbent yardımı yapılmıştır. Konya E Tipi Cezaevine dikiş makinesi, ütü ve dikiş malzemeleri sağlanmıştır. Taşkent Sarıveliler Köyü Okulu tamiratı için 250 torba çimento yardımı yapılmış, İMKB Okuluna kütüphane açılmıştır. Dernek üyelerinin katılımı ile yurt içi ve yurt dışı gezileri düzenlenmiştir. Türk Anneler Derneği Konya Şubesi, 40’ıncı kuruluş yıldönümünü çeşitli faaliyetlerle birlikte kırk yıldır yapılan hizmetleri, görsel ağırlıklı “40. Yılda Konya Şubesi” isimli bir kitapta bir araya getiren dernek yönetimi, derneğin kurumsal hafızasını da güçlendirmiştir. Kırk yılı geride bırakan Türk Anneler Derneği Konya Şubesi, Kâzım Karabekir Caddesi, Kabasakal Sitesi, Nu. 6/3 adresinde bulanan mülkiyetindeki dairede faaliyetlerine devam etmekte; özellikle Konya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği kadına yönelik bütün faaliyetlerde görev almaktadır.

Türk Anneler Derneği Konya Şubesi’nin logosu

SERDAR CEYLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Ceylan, 2013c; Anonim, 2012b; Yardımcı, 2013. SERDAR CEYLAN