TÜRKİYE İMAM HATİPLİLER VAKFI (TİMAV)

Sivil toplum kuruluşu.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), 05 Ağustos 1994 tarihinde Konya’da kurulmuş olup, Türkiye’deki imam-hatip okullarıyla mezun ve mensuplarını temsil eden sivil toplum kuruluşudur.

Esasen TİMAV’ın kuruluş temeli, aralarında Konya’nın da bulunduğu imam-hatip okullarının ilk açıldığı 1951 tarihine dayanmaktadır. Bu tarihten itibaren benzer isimler altında görev üstlenen cemiyet veya dernekler, imam-hatip okullarının binaları, öğretmenleri ve öğrencileriyle yakından ilgilenmişler, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetleriyle derin iz bırakmışlardır. Son olarak, “İslam’ın İlk Emri Oku Mecmuası” gibi on bini aşkın baskı sayısıyla döneminin en popüler aylık yayın organlarından birini çıkaran “Türkiye İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği”, Konya’da faaliyetini sürdürürken 12 Eylül 1980 İhtilali’nde siyasi sebeplerle kapatılınca, bu alanda büyük bir boşluk doğdu.

On yılı aşan bir süreden sonra bu boşluğu doldurmak üzere, her dönemden mezun katılımcıların haftalarca süren istişareleri sonucu kısa adı TİMAV olan İmam Hatipliler Vakfı kuruldu. Türkiye’deki bütün okulları kapsaması için de başına “Türkiye” kelimesi eklendi. Böylece TİMAV, sadece Konya’da veya belli bir bölgede değil; bütün Türkiye’de işin sahip ve hizmetkârlığını üstlenmiş oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kendisini ziyarete gelen TİMAV heyetine: “İmam hatiplileri temsilen karşımda ilk defa bir sivil toplum kuruluşu görüyorum” demesi bu oluşumun kapsam ve önemini göstermektedir.

TİMAV’ın uzun bir kurucu listesi olmasına rağmen, onları temsilen Abdullah Büyüksütçü, Osman Feyzullah ve M. Akif Yılmaz, kuruluş senedinde yer aldılar. Kurucuları temsilen İlk genel başkanı Adil Küçük oldu. Ardından sırasıyla Mehmet Emin Parlaktürk dört, Derviş Ali Candan iki, Ahmet Ağırbaşlı bir, Ecevit Öksüz de üç dönem genel başkanlık yapmışlardır.

TİMAV, imam-hatiplerin orta kısımlarının tekrar açılması, mezunlarına uygulanan katsayı engelinin kaldırılması, öğrencilerin başörtüsüyle okullara girebilmesi, ilahiyat fakültelerinin adet ve öğrenci kontenjanlarının artırılması, bütün okullara seçmeli Kur’an-ı Kerim, Hz. Peygamberin hayatı ve Arapça dil derslerinin konması gibi pek çok talebi ısrarla savunup seslendirdi; hazırladığı raporları ilgili makamlara ulaştırdı. Devlet ve hükümet yetkilileriyle sık sık görüşerek konuların takipçisi oldu. Anılan bu sorunların çözümünde TİMAV’ın hazırladığı bu raporların ve sürdürülen ısrarlı çalışmaların büyük rolü olmuştur.

Kongresini iki yılda bir yapan TİMAV’ın XI. Dönem (2015-2016) Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmuştur:

Ecevit Öksüz (genel başkan), Prof. Dr. Cem Zorlu, Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Mehmet Erdoğdu, Ali Karapınar, Hıfsı Soydemir, Lokman Koyuncuoğlu, Mehmet Oğul, Ahmet Fatih Özboyacı, M. Fatih Bezirci, Mehmet Serin, Av. Kemal Ünsaçan, Mustafa Büyükkaplan, Fahrettin Kulu.

Ayrıca 11. Dönem Yönetim Kurulu toplantı ve faaliyetlerine Mustafa Kavuş, Ahmet Nihat Baysal, Prof. Dr. Muhammet Tasa, Musa Mert, Ahmet Aksoy ve Ali Dadan gönüllülük esasına dayalı olarak katılmaktadırlar.

Türkiye genelinde imam-hatiplerin yaygınlaştırılması, fiziki şartlarının iyileştirilmesi, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve uluslararası niteliğe kavuşturulması yolunda çalışmalarını sürdüren TİMAV, özelde imam hatipliler genelde ise gençlik adına bilgi, düşünce, strateji ve sosyal politikalar üretmek gayesiyle hukuki ve kanuni prosedür çerçevesinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Genel merkezi Konya olan TİMAV’ın, Malatya’da da bir şubesi bulunmaktadır.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı logosu

MEHMET EMİN PARLAKTÜRK

BİBLİYOGRAFYA