Gelenekli El Sanatları Dokumacılık

Dokumacılık

Yunak ilçesinde, Turgut köyü ile Yörük köyleri dışında dokuma geleneği pek bulunmamaktadır. Buralarda da yöre halkının 1960’lı yıllardan itibaren büyük şehir merkezlerine ve yurt dışına yerleşmelerinden dolayı dokuma kültür ve gelenekleri yavaş yavaş terk edilmiş, pek çoğu da unutulmuştur.

Turgut köyünde kendine özgü motif, desen ve renk karakterine sahip kilim teknikli, köyün adı ile anılan namazlağı ve sedir kilimleri; yer tezgâhında dokunan ve “palaz” adı verilen yer yaygıları ile “çırpı kilim” denilen yük örtülerini az sayıda da olsa tespit etmek mümkündür.

İlçenin Yörük köylerinde de Konya’nın genelinde rastlanan ve bu bölgenin dokuma gelenekleri ile üretilmiş kilim, cicim ve zili teknikli yer yaygıları, ölümlük, yük örtüleri, namazlık ve çuval dokuma örneklerini görmek mümkündür. Günümüzde Yunak ve çevresinde bu el dokumalarının üretimi maalesef yapılmamaktadır.

Yunak ve köylerinde; Akşehir, Tuzlukçu ve Çeltik gibi çevre ilçelerde de olduğu gibi Hereke tipi ipek el halısı dokumacılığı yakın zamana kadar devam etmiştir.

 

H. MELEK HİDAYETOĞLU

BİBLİYOGRAFYA

  • Hidayetoğlu, 2007, 142-168.