AZİZE THEKLA

Konyalı azize.

Thekla, MS I. yüzyılda Aziz Paulus sayesinde Hıristiyan olup çeşitli işkencelere maruz kalmış, Iconiumlu (Konya) bir azizedir. Konya’da Romalı zengin bir ailenin kızı olan Thekla, Aziz Paulus’un verdiği vaazlardan etkilenerek Hıristiyan oldu. Annesi ile nişanlısının kent valisine şikâyetleri sonucunda yakılmakla cezalandırıldı. Mucizevî bir şekilde çıkan fırtına sayesinde yakılmaktan kurtulan Thekla, Aziz Paulus ile birlikte Yalvaç’a gitti. Burada da kendisini rahatsız eden bir aristokratı küçük düşürmek suçundan arenada yabani hayvanlara atıldı. Fakat hayvanlar ona zarar vermedi. Canavarla dolu bir su birikintisinde kendisini vaftiz etti. Bu mucizeler karşısında serbest bırakılan Thekla, Derbe’ye giderek Paulus ile buluştu.

Paulus tarafından çevresindeki insanlara vaaz vererek Hıristiyanlığa çağırmakla görevlendirilen azize Konya’ya dönerek, bir dağda inzivaya çekildi ve insanları mucizevî bir şekilde iyileştirdi. Diğer bir görüşe göre ise Thekla, Silifke’de bulunan Meryemlik mevkiindeki bir mağarada yetmiş iki yıl boyunca yaşadı. İyileştirme yeteneğinden dolayı yöredeki doktorlar tarafından kıskanılan azize, doktorların tuttukları adamlar tarafından öldürülmek üzereyken, kayalıkta beliren bir geçitte, arkasında şalını bırakarak kayboldu. Başka bir rivayete göre ise Thekla, Roma’ya mucizevî bir şekilde gelerek Aziz Paulus’un mezarının yakınına gömüldü. Katolik ve Ortodokslar tarafından tanınan azizenin bayramı Katoliklerde 23 Eylül, Ortodokslarda ise 24 Eylüldür.

İkonalar gibi birçok el sanatı eserinde aslanlarla birlikte ya da Aziz Paulus’la bağlantılı olarak elinde bir kitap tutarken gösterilen Azizeye adanmış birçok kilise bulunmaktadır. Bu kiliselerden en önemlileri, Silifke’de azizeye atfedilen bir mağara üzerine İmparator Zenon tarafından V. yüzyılda inşa edilen kilise ile imparator Isaakios’un XII. yüzyılda İstanbul’da inşa ettirdiği kilise sayılabilir.

Azize Thekla

İLKER METE MİMİROĞLU

BİBLİYOGRAFYA

  • Ramsay, 1911; Eyice, 1962, 1-24; Delaney, 1980, 523-544; Hackel, 1981; Kazhdan-Sevcenko, 1991, 2033-2034; Farmer, 1992, 450; Hanyne, 1994, 209-218; Kommena, 1996; Acara, 1999.