YORULMAZ, ŞEVKET

(01.01.1926-10.08.1997) Konyalı ilk millî futbolcu.

Konya’da doğdu. Karma Ortaokulunda öğrenci iken atletizme başladı. 1945’te Antalya 5. Jandarma Okulunda askerken bölükler arası futbol maçlarında kendini gösterdi. Bunun üzerine Ankara Jandarmagücü’ne gönderildi. Bir Çekoslovak takımı ile yapılan maçta Ankara Karması’nda yer alarak gol atınca dikkatleri iyice üzerine topladı. II. Dünya savaşı sebebiyle kırk sekiz ay süren askerliği sonunda 1947’de Beşiktaş’a transfer olup, Fransızlara karşı oynadığı ilk maçta iki gol attı. Beşiktaş’ta sağaçık Süleyman Seba, sağiç Baba Hakkı, soliç Çengel Hüseyin ve solaçık Şükrü Gülesin’den kurulu ünlü forvette santrfor oynadı. 1955’e kadar yer aldığı Beşiktaş’ta 350 müsabaka oynayıp, dört şampiyonluk yaşadı ve 290 gol kaydetti. Henüz Türkiye ligi kurulmadığı için on takımla on sekiz maç üzerinden yapılan İstanbul liginde 1950-1951 sezonunda 23 ve 1951-1952 sezonunda 19 golle iki defa gol kralı oldu.

On bir defa A ve yedi defa B millî takımda yer aldı. 1955’te Beşiktaş’tan ayrılıp, antrenör-futbolcu olarak anlaştığı Bursa Merinos’a geçti. 1960’ta Almanya’da 3-2 kazandıkları özel maçta iki gol atarak futbolu bıraktı. 1964’te Manisa’da açılan antrenör kursuna katılarak, 1978’e kadar Merinos’u çalıştırdıktan sonra İstanbul’a yerleşti. 1948’de Konya’ya akrabalarını ziyarete gelince arkadaşları Mehmet Şan ve Kirkor Özararat’ın ısrarı ile Konya’ya maça gelen Kasımpaşa’ya karşı İdmanyurdu formasını giydi. 4-2 kazanılan bu maç onun Konya’da oynadığı ilk ve tek maç oldu. Takım arkadaşı Süleyman Seba’nın başkanlığı, Gordon Milne’nin teknik direktörlüğü sırasında sekiz yıl Beşiktaş’ta kulüp müdürlüğü yaptı. Konyaspor’un I. Lig’de ilk defa yer aldığı yıllarda birkaç defa Konya’ya geldi.

A millî takımda yer alan ilk Konyalı futbolcu olan Yorulmaz, Konya Gençlerbirliği’nin eski futbolcularından, daha sonra ikisi de millî hakem olan Hasan ve Hamdi Yorulmaz’ın amcazadesi, Şevki Yorulmaz’ın ağabeyi, Yaşar Boydaş’ın da yakın akrabası idi.

 

Şevket Yorulmaz

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA