ÜLGEN, AHMET FERİT

Eğitimci, hattat. (1896-1982)

Konya’da, Kürkçü Mahallesi’nde, doğdu. Babası, Şeyh Muhammed Kutsi (Memiş Efendi)’nin oğlu Hasan Kutsi Efendi; annesi, Alaybeyleri ailesinden Mehmet Efendi’nin kızı Havva Safiye Hanım’dır. Hasan Kutsi Efendi’nin üç evliliğinden Ahmet Ferit’le birlikte İsmet (Yücesoy), Sıdıka (İzi), Hatice (Tanrıkulu), Sekine (Eminoğlu), Refia (Altan) ve Ali Rıza adlarında yedi çocuğu olmuştur. Ahmet Ferit’in kardeşi Ali Rıza Kutsi Efendi de zamanın büyük âlimlerindendi. 1956’da Şam’da vefat etmiştir.

Ahmet Ferit, ilk tahsilini babası Hasan Kutsi Efendi’den aldı. Sonra Konya Islah-ı Medarisine girdi. Bu medresenin kapanmasından sonra da Konya Darülhilafetülaliyye Medresesine devam etti. Medreselerin kapatılmasından sonra da okulu Konya İmam-Hatip Mektebine çevrildi ve bu okuldan mezun oldu.

1929’de Köy Muallimlik Kursu’na katılarak öğretmenliğe başladı. Konya-Merkez el işi öğretmenliği, Sille nahiyesi Bulumya köyü öğretmenliği ve Konya ilk mektepler el işi öğretmenliğinde bulundu. Daha sonra Akşehir Eğrigöz köyü ve Doğanhisar’da öğretmenlik yaptı.

1944’de Kayseri Pazarören Köy Enstitüsüne tayin edildi. 1948’de Konya’ya atandı. Kısa süren Çumra Merkez İlkokulu öğretmenliğinin ardından İvriz Köy Enstitüsüne tayin edildi. 1952’de Konya Mahmut Şevket Paşa Okuluna atanan Ahmet Ferit, kadrosu okulunda olmak üzere geçici olarak Çukurçeşme İlkokulu ve Karma Ortaokulunda da görev yaptı. 3 Aralık 1957’de emekli olduktan sonra İstanbul Caddesi, Kadılar Sokağı’nda bir atölye açarak sanat çalışmalarını sürdürdü.

Hat sanatını babası Hasan Kutsi Efendi ve onun öğrencisi Halit Efendi’den, resim sanatını da Antalyalı Sadık Efendi’den öğrendi. Çok güzel sülüs, nesih ve talik yazılar yazardı. Ressamlıkta da üstün bir yeteneği vardı. Birbirinden değerli çok sayıda cami levhası, mezar taşı ve Konya kaşıkları gibi eserler bıraktı. Yazılarında “Ferîd” imzasını kullanmıştır.

Kürkçü Mahallesi’ndeki Yeni Cami’de, Seydişehir-Çavuş köyünde dedesi Şeyh Memiş Efendi’nin türbesinde, Hacıfettah Mahallesi’ndeki Tahtalı Camii’nde ve Kazeruni Türbesi’nde ona ait levhalar vardır. Koyunoğlu Müzesi’ndeki Konya Numune Fırını kitabesi de ona aittir. Hattat Mustafa Büyüksakarya ve Yaşar Uludağ onun öğrencilerindendir.

İlk evliliğini Ruhat Hanım’la yapan Ahmet Ferit, bu hanımın vefatından sonra Yıldız Hanım’la evlendi. Bu evliliklerinden Mualla, Muazzez, Emel, Sevilay, Gülay ve Mehpare adlarında altı kızı ve Metin adında bir oğlu olmuştur.

Araştırmacı yazar Mehmet Eminoğlu’nun dayısı olan Ahmet Ferit Ülgen, 25 Eylül 1982 tarihinde vefat etti ve Hacı Fettah Mezarlığı’na defnedildi.

Ahmet Ferit Ülgen
Şeyh Memiş Efendi Türbesinde A. Ferit Ülgen imzalı bir levha yunus 62 Bilesiniz ki Allah

AHMET ÇELİK

BİBLİYOGRAFYA

  • KMEMA; Çelik, 2011; Bilgili-Çelik, 2013, 90-93; Sural, 1975; Uyar, Bilginler, 1948, 121-122 (Ekim-Kasım); Uyar, Hattatlar, 1948, 115-116 (Haziran-Temmuz).