ÜNSEL, AHMET (Tapucu Ahmet Efendi)

(1308/1892-1968) Son dönem feraiz bilgini.

Konya’da doğdu. Yörük Hacı Şükrü Efendi’nin oğludur. İlk tahsilini müteakip hıfzını tamamladıktan sonra, Kavaklı Medreseye devam ederek icazet aldı. Akrabası Ağrıslı Mustafa Efendi’den de feraiz (İslam miras hukuku) tahsil etti. Bir süre Konya Hukuk Mektebine devam etti ise de mektebin kapanması ve ardından Millî Mücadele’nin başlaması üzerine, bu tahsilini yarım bırakmak mecburiyetinde kaldı. Askere alınarak on yıl subay olarak askerlik yaptı ve üsteğmen olarak terhis oldu.

Askerlik sonrası bir süre ticaretle iştigal etti. O yıllarda üst üste devam eden kuraklık sebebiyle pek çok ticaret erbabı gibi, Ahmet Efendi de ticareti bırakmak mecburiyetinde kaldı. 1928 yılında tapu dairesine memur olarak girdi. Otuz yıl hizmetten sonra, 1958 yılında emekli oldu. Bu yüzden Konya’da Tapucu Ahmet Efendi olarak tanındı.

Emeklilik yılları araştırma ve incelemeyle geçti. Pek çok istekli gence evinde feraiz okuttu. Evleri, Hoca Habip Mahallesi’nde toprak damlı kerpiç bir evdi. Hanımı ile burada otururlardı. Mütevazı, halim-selim ve nezih bir insandı.

1968 yılında yağmurlu ve fırtınalı bir Kurban Bayramı gününde (12 Mart) evlerinin yıkılması üzerine hanımıyla birlikte vefat etti. Kabri, Üçler Mezarlığı’ndadır.

Merhum, Konya’da feraizi en iyi bilenlerden birisi idi. Ahmet Efendi’nin eşi Sıdıka Hanım’dan Zeki ve Habip adlarında iki oğlu, Raşide adında da bir kızı vardı.

Ahmet Ünsel (N. Y. Dikilitaş)

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Arabacı, 1998, 275; Uz, 2013, 506; Dikilitaş, 2004.