YOLSPOR

Mahallî spor kulübü.

Yolspor, Karayolları Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarından Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğünün spor kulübüdür. Müdürlük bünyesinde görevli personel ile başlayan sportif faaliyetler çok geçmeden “Yolspor” adı altında kulüpleşmiş, 1952’de de Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından kulüp tescil edilmiştir. Kulübün kurucular kurulunda Nevzat Pamukçu, Halil Sürek, Nurettin Erken, Efdal İralı, Nejat Özgerçin, Şevket Ertopçu, Nejat Özgür, Muzaffer İmre ve Alp Çevindir yer almış; kulübün ilk başkanlığını Bölge Müdürü Nevzat Pamukçu üstlenmiştir. Bölge müdürlerinden Muhlis Bingöl, Hilmi Nalbantoğlu, Alpagut Şen, Halûk Umar, Osman Bağcı’nın yanı sıra, makine mühendisleri Nurettin Erken ve Halil Kazan kulübün başkanları arasındadır.

Mavi-beyaz-turuncu formalı Yolspor futbol takımının ilk kadrosu şu futbolculardan kurulmuştu: Tahsin Par, Pırlo Muzaffer, Alp Çevindir, Ali Pekatılır, Sadık Kezer, Osman Subaşı, Cömen Halil, Nuri Yüksel, Halil Sürücü, Saffet Demirok, Nedim Tuncel, Akşehirli Abdullah, Vecdi, Talât, Aytekin, Fuat ve Faruk Esken.

Takımın kaptanlığına da kuruculardan Alp Çevindir getirilmişti. Daha sonra Ankara Jandarmagücü’nden gelen Ali Pekatılır ve sırasıyla Mehmet Cur, Şükrü Tellioğlu, İbrahim Uğuröz, Ethem Bilgikarca, Kâzım Admış, Naci Renklibay, Necip Koçak, Erol Yıldırım ve Mehmet Çumralı takım kaptanlığı yapan önemli isimlerdir. İlki 1955-1956’da olmak üzere, yedi defa lig şampiyonluğunu kazanan Yolspor, iki defa da Türkiye III. Ligi’ne çıktıysa da kalıcı olamayıp, mahallî lige geri döndü.

1971’de Bölge Müdürü Muhlis Bingöl tarafından futbol faaliyetine son verilerek, iki sezon sahalardan uzak kalan takımda Ali Pekatılır, Hüseyin Köseler, Tevfik Türkkan, Ethem Bilgikarca, Kâzım Admış, Naci Renklibay, Erol Yıldırım ve Halit Gazyağcı antrenörlük yapmışlardır. Yolsporlu futbolculardan gol kralı Naci Renklibay’ın yanı sıra Şükrü Tellioğlu, Necip Koçak, Ahmet Selçuk ve Nurettin Başbahçıvan Konyaspor’da da oynamışlardır. Gençlerbirliği, İdmanyurdu, Selçukspor, Stadspor ve 1952’de kurulup, 1963’te Demirspor adını alan İstasyon Birlikspor’dan sonra şehrimizin altıncı kulübü olan Yolspor, son yıllarda altyapıya önem vererek, yıldızlar futbol ligine katılmakla yetinmektedir.

Voleybol, basketbol, atletizm ve boks dallarında da faaliyet gösteren Yolspor; Ali Kılıçoğlu, Seyfi Tatar, Hamdi Yiğit, Nuri Eroğlu, Turan Çumralıgil, İsmail Odunkıran, Ferzande Işık, Abdullah Demirtaş, İrfan Kayhan, Faruk Değiş gibi şampiyon ve millî sporcu kadrosuyla Türkiye’nin önde gelen takımlarından birisi idi. Basketbolda da antrenör Hasan Özkaplan yönetiminde yıllarca pota mücadelesine renk katmıştır.

Yolspor'un 1955 yılı kadrosu (Soldan ayaktakiler) Talat, Sadık, Ali Pekatılır, Aytekin, Osman Subaşı, Fuat, Nuri Yüksel, Abdullah. (Soldan öndekiler) Muzaffer, Halil Sürücü, Faruk.

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA