YABANİ SOĞAN (Allium Goekyiğitii)

Allium Goekyiğitii Ekim (Gökyiğiti Soğanı)

Bu bitki10-15 cm boyunda, tüysüz, çok yıllık soğanlı bitkidir. Soğan yumurtamsı; dış kabuğu sarımsı kahverengi, genellikle soğancıklıdır. Yaprak 1-2, çiçek ekseni boyunca, ipliksi, içi nispeten boru şeklinde boştur. Şemsiye şeklindeki çiçek durumu 0,4-1,4 cm çapında, sıkı, 3-22 çiçekli; pedisel (çiçek sapı) 0,7-2 mm ve çiçeklerden daha kısadır. Çiçek (periyant) çansı, mavimsi, menekşe mavi veya koyu mavi renkli, 4-6 mm’dir. Stamen (erkek organ) çiçekten fırlamış; sapı tüysüz, başçık sarıdır.

Çiçeklenme temmuz ayında gerçekleşir. Bitki ağustos ayında meyveye geçer. Alpinik düzlüklerde ve kireçtaşı alanlarda 1830-2000 m’de yayılış gösterir.

Bu lokal endemik tür, otörleri tarafından Konya ili, Hadim ilçesi, Beyreli köyü, Çavşır Kepiri çevresinden ilk kez 1990’lı yıllarda toplanmış; adı, TEMA Vakfı’nın kurucusu ve onursal başkanlarından olan Nihat Gökyiğiti’ne atfedilerek bilim dünyasına yeni bir soğan türü olarak sunulmuştur.

Bitki, E. Medit. Fitocoğrafik Bölgesi için endemiktir. IUCN ölçütlerine göre bu tür EN (tehlikede) kategorisinde değerlendirilmiştir.

Gökyiğiti Soğanı

TUNA UYSAL

BİBLİYOGRAFYA

  • Ekim vd., 2000; Güner vd., 2000.