YENAL, NURİ

Spor adamı. (1908-1988)

Konya’da doğdu. 1924 yılında Gençlerbirliği genç takımında futbola başladı. A takıma yükselip, 1931’de yöneticilerle anlaşmazlığa düştü. Üç ay İdmanyurdu’nda oynadıktan sonra geri dönüp, 1936 yılına kadar aynı takımda futbol oynadı. 1932’de deplasmanda Mersin’i 3-2 yenen Konya karmasının kaptanlığını, 27-29 Ekim 1956’da Ankara’da düzenlenen maçlarda Ankara’yı 3-2, Eskişehir’i 1-0 ve Mersin’i 5-1 mağlup ederek Cumhuriyet Kupası’nı kazanan Konya karmasının antrenör ve idareciliğini yaptı. 1965 yılında Konyaspor adını alıp, profesyonel takım kurarak Türkiye II. Ligi’ne giren Gençlerbirliği’nin on sekiz defa Konya şampiyonluğunu kazanmasında futbolcu, antrenör, umumi kaptan ve başkan olarak büyük rol oynadı.

Futbolculuk ve futbol adamlığının yanı sıra gençliğinde Ahmet Çelikdöven, Tayyar Bey, Meramlı Kâzım, Necati Kaşıkçı, Demirci Mehmet, Ali Saim Kaymak, Mehmet Kıcıkoğlu, Hasan Güngör ve Arap Selahattin gibi gençlerle Konya’nın ilk bisiklet sporcuları arasında yer aldı. 1932’de Türkiye yol yarışması ikinciliğini kazandı. Yıllarca futbol ve bisiklet ajanlığı yapıp, Bölge Danışma Kurulu’nda yer alarak Konya sporuna hizmet ettiği için spor camiasının takdirini ve “Nuri Ağabey” unvanını kazandı.

Adliye başkâtipliği, Karaman ve Konya’da cezaevi müdürlükleri yaptı. Konya Cezaevinde mahkûmların spor yapmalarını sağlayıp, cezaevi avlusunda ilk defa kulüp takımları ile voleybol maçı oynanmasını sağladı. Futbol Federasyonu eski başkanı, Ankara Gençlerbirliği ve Türkiye II. Futbol Ligi kurucusu Orhan Şeref Apak’ın yakın dostu idi. Çok iyi bilardo ve masa tenisi oynardı. Konyaspor ile İdmanyurdu’nun 1981’de tek çatı altında birleşmesi için başlatılan girişimin öncülerinden birisi oldu.

1988 yılında vefat eden Nuri Yenal, Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

Nuri Yenal

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA