YENİ İPEK YOLU KONYA TİCARET ODASI DERGİSİ

Konya Ticaret Odasının yayın organı.

Konya’da aylık periyotlarla yirmi altı yıldan bu yana yayınlanmakta olan Yeni İpek Yolu Konya Ticaret Odası Dergisi, Aralık 2014 tarihi itibariyle 322. sayısına ulaşmıştır.

İlk defa Mart 1988 tarihinde KTO Yönetim Kurulu kararı ile Konya Ticaret Odası Dergisi adıyla yayımlanmaya başlayan derginin o dönemdeki sahibi KTO adına Genel Sekreter Dr. Selahattin Sarı, sorumlu müdürü ise KTO Basın Müşaviri Nizamettin Yetişen’dir. Yayın komitesi de Prof. Dr. Eyüp İsbir, Prof. Dr. Akbay Tugan Gökçe, Prof. Dr. Abdülkadir Akçin, Prof. Dr. Şahabettin Yiğitbaşı, Prof. Dr. Süleyman Aslan, Bahattin Canbilen, Remzi Akhan, Rüştü Kişnişci ve Mustafa Loras’tır.

Konya Ticaret Odası Dergisi, KTO Matbaasında, Mart 1988 tarihinde, Alman Dortmund Meslek Odasının KTO’ya hediye etmiş olduğu Gestetner 313 baskı makinesi ile basılmıştır. Başladığında teknik imkân yetersizliğinden dolayı kapakları Konya matbaalarında renkli olarak bastırılmış, iç sayfaları siyah beyaz olarak KTO Matbaasında 60 sayfa, 25,5x 18,5 cm ebatlarında basılmıştır. Yine 1988 yılının Aralık ayında derginin 10. sayısında renkli basıma geçilmiştir. Yayın aynı sistemle Aralık 1995 tarihine kadar devam etmiştir.

Derginin ilk sayısının “Çıkarken” başlıklı ön sözünde dönemin KTO Yönetim Kurulu Başkanı Rahim Özkaymak, o dönemde neden böyle bir dergi yayımlamak istediklerine ilişkin bilgiler vermekte, ilk yayını renkli olarak çıkarmak istediklerini, ancak bazı teknik aksaklıklardan dolayı bunu yapamadıklarını, ileriki tarihlerde renkli yayın yapacaklarını ifade etmektedir (Mart 1988, y. 1, sy. 1, s. 3).

Derginin KTO adına sahibi 1991 yılı Mart ayında değişerek Av. Mustafa Çelebi olmuştur  (Mart 1991, sy. 37).

Kasım 1995 tarihinde yapılan seçimler sonucu KTO yönetimi değişmiştir. Yönetim değişikliği sonucu göreve gelen yeni yönetim kurulu Ocak 1996 tarihinden itibaren derginin adını Yeni İpek Yolu Konya Ticaret Odası Dergisi olarak değiştirmiştir. Bu tarihten itibaren derginin sahibi KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez olmuştur. Sorumlu yazı işleri müdürlüğüne de Erhan Yaylalı getirilmiştir. Yayın Komitesi ise Mustafa Yayla, Erol Küçükbakırcı, Celalettin Kaymakzade, Mustafa Güçlü, Ali Altınok; bilim kurulu da Prof. Dr. Ahmet Önkal, Doç. Dr. Fikret Akınerdem, Doç. Dr. Yavuz Atar, Doç. Dr. Ahmet Avcı, Doç. Dr. Osman Yılmaz, Doç. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Doç. Dr. Orhan Çeker, Yrd. Doç. Dr. Sami Karahan ve Asım Uysal olmuştur.

Bu tarihte dergide iki önemli değişiklik de olmuştur. Birincisi daha önceden derginin KTO adına sahipliğini genel sekreterler yürütürken bu tarihten sonra yönetim kurulu başkanları üstlenmiştir. İkinci değişiklik ise yayın komitesinin yanı sıra bilim kurulunun oluşturulmasıdır.

Dergi bu tarihten sonraki içeriğinde de çeşitli değişiklikler yapılarak 70 sayfaya çıkmış ve kuşe kâğıda basılmıştır. Derginin Ocak 1996 sayısı dâhil grafik, tasarım ve baskısı KTO’da yapılmış, Şubat-Mart sayısı teknik arızadan dolayı tek sayıda çıkartılmış ve Şubat-Mart sayısının grafik, tasarım ve baskısı Konya matbaalarında yapılmaya başlanmış, o tarihten sonra da günümüze kadar Konya matbaalarında basılmaya devam etmiştir.

Derginin, Ocak 2004 tarihinde tekrar içeriğinde ve ebatlarında yeni bir değişiklik daha yapılarak 23,5x31 cm ebatlarında basılmaya başlanmış, sayfa sayısı 64’e düşürülmüştür. Dergi hâlen bu baskı ebatları ile yayın hayatını sürdürmektedir.

Derginin Kasım 2003 tarihinde yazı işleri müdürü tekrar değişmiştir. 1993 yılından itibaren derginin çeşitli kademelerinde görev alan Mustafa Akgöl, Kasım 2003 (y. 16, sy. 189) tarihinden itibaren sorumlu yazı işleri müdürlüğüne getirilmiştir.

Yeni İpek Yolu KTO Dergisi’nin 2014 Ocak ayı itibariyle sahibi KTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, genel yayın yönetmeni Özhan Say, sorumlu yazı işleri müdürü de Mustafa Akgöl’dür. Yayın kurulu Ahmet Cemal Coşkun, Fehmi Adam, Mustafa Gökdoğan, Murat Koyuncu ve Süleyman Salur’dan; bilim kurulu ise Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Orhan Çeker, Prof. Dr. Sami Karahan, Prof. Dr. Adem Öğüt, Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, Prof. Dr. Şahin Akıncı, Prof. Dr. Ali Okatan, Doç. Dr. Caner Arabacı, Doç. Dr. İbrahim Dülger, Doç. Dr. Osman Kunduracı, Yrd. Doç. Dr. Nazım Koçu, Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Eroğlu, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, Yrd. Doç. Dr. Bilgi Afşar ve Dr. Hasan Özönder’den oluşmaktadır.

Dergi, 2012 yılı Ocak ayından itibaren Konya Ticaret Odası internet sayfasından (http://www.kto.org.tr) PDF olarak da yayımlanmaya başlanmıştır.

İlk yayın tarihinden itibaren nüshaları eksiksiz olarak saklanan derginin bütün sayılarının, yakın bir zamanda, Konya Bölge Yazma Eserler Müdürlüğünün de yardımları ile taranarak internet sayfasından yayımlanması hedeflenmektedir.

Derginin kuruluşundan itibaren basım ve yayımında emeği geçenler arasında şu isimler yer almaktadır: İbrahim Çakır, Sami Kul, M. Fatih Özsoy, Sedat Yalçınyavuz, M. Levent Yılmaz, Şükran Gümüş, Mehmet Bayrak, Ali İhsan Özdengül, Sıddık Çakmak, Halil İbrahim Çakmak, Hediye Çiftçi ve Ayşe Büyükkeleş.

Konya Ticaret Odasından haberler başta olmak üzere pek çok konu başlığı üzerinde yayım yapan dergi, ülke ve Konya ekonomisine ilişkin zengin raporlar ve araştırmalar yayımlanmıştır. Yine Türkiye ve Konya’nın tarihî birikimini yansıtan dergi, bugüne kadar Konya’nın kültür, sanat, tarih hayatına ilişkin çok sayıda makale, araştırma, tarihî belgeler ve Konya fotoğraflarına yer vermiştir. Konya’nın her yönü ile tanıtılmasında bugüne kadar olağanüstü bir çaba harcayan Yeni İpek Yolu, bütün çalışmalarında tarihten bugüne bilgi ve belgeleri harmanlayarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflemiştir.

Yerel, ulusal ve uluslararası birçok yayın kuruluşu yayınlarında ve yaptığı çalışmalarda Yeni İpek Yolu’nu referans göstermeleri, derginin öneminin en önemli göstergesidir.

Kurulduğu ilk yıllardaki tirajı bin civarında olan dergi, 1995 yılından itibaren 3 bin adet basılmaya başlanmış; üye artışına ve talebin artmasına istinaden tirajı 5 bin, 8 bin ve 10 bine çıkarılmıştır. Şu andaki tirajı ise 12 bindir. Yakın bir zamanda derginin bütün KTO üyelerine ulaştırılması için tirajının artırılması hedeflenmektedir.

2016 yılı Haziranı itibariyle Yeni İpek Yolu dergisinin 340. sayısı yayımlanmış bulunmaktadır.

 

Konya Ticaret Odası Dergisi
Yeni İpek Yolu dergisi

MUSTAFA AKGÖL

BİBLİYOGRAFYA