YENİ İPEK YOLU KTO DERGİSİ KONYA KİTABI ÖZEL SAYILARI

Konya Ticaret Odasının yayın organı Yeni İpek Yolu dergisinin yıllık olarak çıkardığı akademik özel sayılar.

Konya Ticaret Odasının yayın organı olan Yeni İpek Yolu dergisinin Konya Kitabı özel sayılarının ilki 1998 yılında yayın hayatına başlamış; günümüze kadar da on dört sayı yayımlanmıştır.

Mezkûr özel sayıların yayın hayatına başlamasının en önemli sebebi Konya ile ilgili tarihî, kültürel ve ekonomik alanda yapılmış olan ilmî ve akademik çalışmaların bir araya toplanmasıdır.

Özel sayının ilk çıktığı dönemin Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Yeni İpek Yolu dergisinin sayfa sayısının az olması sebebiyle aylık olarak yayımlanan dergide çok uzun ve geniş araştırmalara yer verilemediği için, Konya ile ilgili geniş hacimli ilmî araştırmaların bir kitapta toplanmasına karar vermiştir. Böylelikle hem Konya ve çevresindeki üniversitelere mensup akademisyenlerin, Konya tarihi, kültürü ve sanatı ile ilgili araştırmalarının, yayımlanma aşamasında karşılaştıkları sıkıntılar da bir nebze olsun aşılmış, hem de Konya’ya her alanda kendisinin tanıtımını yapacak ilmî bir yayın kazandırılmış olacaktı.

Bu düşüncelerle çalışmalara başlanmış, önce yayının ismi belirlenmiş, ardından akademisyenlerle mahallî araştırmacı ve yazarlar bir araya getirilerek, yayının özelliklerine ve hangi yönde ilerlemesi gerektiğine ilişkin toplantılar yapılmıştır. Bu toplantılar neticesinde akademisyenlerden oluşan bir yazı denetim grubu oluşturulmuş ve bir editör belirlenmiştir.

Konya-I

1998 Mayısında yayımlanan bu ilk özel sayının KTO adına sahibi, dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, yazı işleri müdürü Erhan Yaylalı’dır. Editörlüğünü ise Doç. Dr. Yusuf Küçükdağ yapmıştır. 408 sayfa olarak hazırlanan eserde Konya’ya ilişkin yirmi beş makale yer almıştır.

Bir Sunuş’la başlayan bu ilk özel sayıda yer alan makaleler şunlardır: “Konya Ticaret Odası’nın Tarihçesi”, “Niebuhr ve 1766 Sonlarında Konya”, “Konya Yusufağa Kütüphanesi’nde Mevcut Arap Dil ve Edebiyatına Dair Bazı Yazma Eserler”, “On Beşinci Yüzyıl Sonlarına Kadar Konya Medreseleri”, “Konya’da Esnaf Teşkilatı”, “Konya Şer’iyye Sicil Kayıtlarına Göre Konya Selçuklu Medreselerinde Osmanlılar Zamanında Görev Yapan Müderrisler”, “Cumhuriyetten Önce Konya Kütüphaneleri”, “1923-1938 Döneminde Konya’nın İktisadi Durumu”, “Konya Vilayeti Salnamelerine Göre 1864-1904 Yılları Arasında Konya Sancağının İdari Yapısı”, “Millî Mücadele’de Konya’nın Önemi”, “Konya ve Havalisinde 1303 (1887) Kıtlığı ve Alınan Önlemler”, “Kuva-yı Milliye’nin Konya Öncüleri”, “Konya’da Söylemez Zaviyesi ve Vakfiyeleri”, “Konya’nın Su Teşkilatı Tarihinde; Çayırbağı Suyu ve Canbaz Deli Osman Ağa”, “Bilgiye Açılan Kapılar: Karatay ve İnce Minareli Medreselerin Kapıları”, “Geleneksel Konya Bağ Evleri”, “Konya’da Ev Mimarisi’nin Değişimi”, “Konya ve Çevresindeki Mevcut Yapılarda Ahşap Malzeme Kullanımına Dair Bir İnceleme”, “Konya’daki Selçuklu Mimarileri”, “Selçuklu Döneminin Yeşil Konya’sı”, “Konya Türküleri Külliyatına Doğru”, “Şeyyad Hamza’nın Hayatı, Eserleri, Edebi Şahsiyeti, Kasidesinin İncelenmesi ve On İkinci Beytinin Şerhi”, “Konevi Mehmed Nali”, “Didiği Sultan Menakıbnamesi’nin Konyalı Seyyid Mustafa Rüşdi Tarafından Yapılan Manzum Tercümesi”, “A. Sefa Odabaşı’nın Arşivi’nden Eski Konya Fotoğrafları”.

Konya-II

Aralık 1999 tarihinde yayımlanan özel sayı, Osmanlı Devleti’nin 700. kuruluş yıldönümüne armağan edilmiştir. Bu özel sayının sahibi ve yazı işleri müdürü değişmemiştir. 315 sayfa olarak basılan kitapta yirmi yedi makale yer almıştır. Berlin Müzesi’ndeki Selçuklu eserleri, Konya’da gül bayramları, tarihî şirketler, Konya’da yıkılan Selçuklu ve Osmanlı eserleri, şehirdeki tarihî eserlerin son durumları, Konya sancağı, Frederic Sarre’nin “Konya Selçuklu Abideleri” bu makalelerden bazılarıdır.

Konya-III

Aralık 2000’de 184 sayfa olarak yayımlanan özel sayının sahibi ve yazı işleri müdürü değişmemiştir. Bu özel sayıda “Mevlâna”, “Selçuklular Döneminde Konya’nın İktisadi Yapısı”, “Eski Konya Surları ve Kapıları”, “Sille Bağ Evleri”, “Eski Konya Evlerinin Özellikleri”, “Konya’da Namaz ve Şivlilik Âdetleri” gibi makalelere yer verilmiştir.

Konya-IV

Hz. Mevlâna’nın 728. Vuslat Yıldönümü anısına 2001 yılında yayımlanan Konya-IV’ün editörlüğünü Doç. Dr. Yusuf Küçükdağ yapmış; sahibi ve yazı işleri müdürü değişmemiştir. 289 sayfa olarak hazırlanan ve otuz altı makalenin yer aldığı Konya-IV’te “Konya’nın Tarihçesi, Konya’da Yapılan Kazı ve Restorasyon Çalışmaları, Konya Bağ Evi Tanıtımı, Konya Erkek Öğretmen Lisesi, Selçuklu Eserlerinin Tarihçesi, Konya Türkü Kültürü, Şair Şem’i, Konya Müzelerindeki Yazma Eserler, Osmanlı Devrinde Konya Su İletim Sistemi, İtalyanların Konya ve Akşehir İstasyonlarını İşgali, Atatürk’ün Konya’da Yaptığı Konuşmalar, 17. Yüzyıl Ortalarında Konya Mahalleleri, Konya ve Çevresinin Türkleşmesi ve İslamlaşmasındaki İlim Adamı ve Mutasavvıflar” gibi konular yer almıştır.

Konya Kitabı-V

“Konya Ticaret Odasının 120. Yılına Armağan” olarak Aralık 2002 tarihinde yayımlanmıştır. Sahibi ve editörü değişmemiş ancak genel yayın yönetmenliğine Mustafa Akgöl getirilmiştir.

Konya Ticaret Odası Konya özel sayılarının adı bu sayıdan itibaren “Konya Kitabı” olmuş ve yayın bu sayıdan itibaren hakemli yayın olarak devam etmiştir. Yirmi dört makalenin yer aldığı 390 sayfalık kitap; “Kültür ve Eğitim”, “Tarih”, “Sanat, Mimari ve Şehircilik” olarak üç bölüme ayrılmıştır.

Eserin ilk bölümünde “Konya Şer’iye Sicilleri, Selçuklu Vakfiyelerinin Toplum Bakımından Önemi, Hz. Mevlâna’nın Hayatı, Eserleri ve Din Algılayışı, Konya Devlet Tiyatrosunun Oyunları, Konya Sanayi Mektebi”;

İkinci bölümde “Hoca Ahmet Fakih ve Konya’daki Hoca Fakih Türbesi, Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunda Etkin Rol Oynayan Konyalı İlim Fikir ve Devlet Adamları, Millî Mücadele Dönemi Konya Mitingleri, Konya Hilal-i Ahmer Cemiyeti ve Faaliyetleri”;

Üçüncü bölümde ise “Geleneksel Sille Kadın Giysileri, Selçukludan Günümüze Konya’da Halıcılık, Atmosfer Kirliliğinin Selçuklu Döneminden Kalma Tarihî Eserlere Olumsuz Etkileri ve Nedenlerinin Analizi, Selçuklu Nakıb Hacı İbrahim İşhanı” gibi çok sayıda makaleye yer verilmiştir.

Konya Kitabı-VI

Türkiye Cumhuriyeti’nin 80. Yılına Armağan olarak Aralık 2003 tarihinde yayımlanmıştır. Sahibi değişmemiş, editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı yapmıştır. Genel yayın yönetmenliğini Sedat Yalçınyavuz, yazı işleri müdürlüğünü ise Mustafa Akgöl üstlenmiştir. Bu sayıda eser beş bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde “Tarih”, ikinci bölümde “İnanç ve Fikir”, üçüncü bölümde “Eğitim, Dil ve Edebiyat”, dördüncü bölümde “Şehir Hayatı”, beşinci bölümde “Ar-Ge ve Ekonomi” konuları ele alınmıştır.

521 sayfadan ve kırk yedi makaleden oluşan özel sayı VI’nın birinci bölümünde “Selçukluların Konya’da Camiye Çevirdikleri İlk Mabet: Eflatun Kilisesi, Anadolu’da Demir Çağı Yerleşmeleri Üzerine Bir Tipoloji Denemesi: Konya ve Çevresi Kale Yerleşmeleri, Konyalı Hafız İsmail Efendi, Lui Lambert’in ‘Gizli Notları’ında Konya, 3 Numaralı Konya İstiklal Mahkemesi’nin Konya İsyanı ile İlgili TBMM Başkanlığına Sunduğu Rapor, Konya Hazire ve Kabristanları”;

İkinci bölümde “Bir Konya ve Mevlâna Hayranı Prof. Dr. Gabriel Mandel Khan, Mevlâna ve Bedeni, Mevlâna Bibliyografyası”;

Üçüncü bölümde “Yerel Medya İzleyici Profili: Konya Örneği, Son 25 Yılda Konya’da Basılan Tarih, Kültür ve Sanat Konulu Kitaplar, Konya’da Yeni Derlenen Örnekleri Vesilesiyle Ninnilerimiz Üzerine”;

Dördüncü bölümde “Konya’nın Son Muvakkidi: Yusuf Ziya Tokcan ve Vakit Cetvelleri, Konya Müzeciliğinin Tarihçesi ve Bugünkü Durumu, Konya Şehir Tiyatrosu, 600 Yıllık Bir Konya Mahallesi: Fahrunisa Mahallesi, Arif Nüshet Turgut’un Konya Evleri Üzerine Yazdıkları”;

Beşinci bölümde ise “Osmanlı Barut Üretiminde Güherçile ve Konya Güherçile Fabrikası, Konya’da Mutfak Kültürü, Konya Yöresi Halılarında Kandil Motifi (Yanışı)” gibi makaleler yer almaktadır.

Konya Kitabı-VII

Aralık 2004 tarihinde yayımlanan eserin editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı yapmıştır.

551 sayfalık özel sayı “Tarih”, “Fikir, Dil ve Edebiyat”, “Şehir Hayatı”, “AR-GE ve Ekonomi” olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır.

Bu eserde “Konya Civarında 1530 Yılında Göçebeler, Konya Şer’iye Sicilleri Konya Mahkemesi Kayıtları, Şer’iye Sicillerinde 16. ve 19. Yüzyıllar Arasında Konya’da Mahalle Adları, Bir Konyalı Subay ve Esaret Hatıraları, Anadolu’da Toprak İnsan İlişkileri Üzerine Bir Araştırma, Selçuklu Çağında Konya Kent Peyzajı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Konya Kenti Ticaret Mekânları, Konya Fotoğraf Tarihine Giriş, Bir İngiliz Ajanının Konya Günlüğü ve Fotoğrafları, Konya Vilayeti Salnamelerine Göre Akşehir Kazası, Namdar Rahmi Karatay’ın Sosyoloji ile İlgili İki Makalesi, Balkanlar Konya Tarihi, Kültürel, Edebî İlişkileri Üzerine, Konya’nın Torrance ile Kardeş Şehirliği, Konya Hazine ve Kabristanları II, Konya Şehitlikleri, Konya’da Çetnevir, Konya’daki Orta Ölçekli Hazır Giyim İşletmelerinde İş Gören Verimliliğini Etkileyen Faktörler”gibi makaleler yer almıştır.

Konya Kitabı-VIII

Aralık 2005 tarihinde yayımlanan eserin Editörlüğünü Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç. Dr. Osman Eravşar, genel yayın yönetmenliği ve yazı işleri müdürlüğünü Mustafa Akgöl üstlenmiştir.

Beş bölüm ve 429 sayfadan oluşan kitapta “Konyalı Mustafa Kemal Atatürk, Bir Konyalı Subayın Esaret Hatıraları II, 1264/1848 Yılı Vergi Mükellefleri Listeleri Üzerine Bir İnceleme Mahallelerde Doğu-Batı Gelişmişlik Farkı ve Yılın Vergi Rekortmenleri, Konya’nın Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Durumu, Nasreddin Hoca’nın Fıkralarında İdeal İnsan Modeli, Konya Ağzı ve Bir ‘Gonyalıca Sözlük Derlemesi’, Mesnevi’ye Göre Selçuklu Döneminin Yiyecek Kültürü, Konya Su Yapıları, Geleneksel Konya Çarşısı İçindeki Tonozlu Dükkânlar” gibi makaleler yer almıştır.

Konya Kitabı-IX

Hz. Mevlâna’nın 800. Doğum Yıldönümü anısına Aralık 2006 tarihinde 497 sayfa ve dört bölüm hâlinde yayımlanan eserin editörlüğünü Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç. Dr. Osman Eravşar üstlenmiştir.

Eserde “İ.Ö. II. Binde Konya ve Çevresi Kısa Bir Değerlendirme, Hititler Zamanı Konya Çevresi, Anadolu’da Bizans Kentlerinin Mekânsal Örgütlenme Düzeni ve İşlevsel Kimliği Üzerine Notlar, Türk Fethi Öncesine İkonium (Konya), Türkiye Selçukluları Zamanında Konya’da Dinî ve Fikrî Harekeler, Karamanoğullarından Osmanlıya Konya, Konya’da Sanayi Sergileri (1901-1960), İlk Fotoğraf ve Kartpostallardaki Konya Şehri, Konya Halk Edebiyatı, Konya Âşık Edebiyatı, Geleneksel Konya Yemekleri” gibi konular işlenmiştir.

Konya Kitabı-X

Konya Ticaret Odasının Kuruluşunun 125. Yıldönümü’ne Armağan olarak Aralık 2007 tarihinde yayımlanan eser 788 sayfadan oluşmuştur. KTO ve Selçuk Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Prof. Dr. Rüçhan Arık, Prof. Dr. M. Oluş Arık’a armağan edilen “Uluslararası Türk Sanatı ve Arkeolojisi Sempozyumu” bildirilerinden oluşan eserin editörlüğünü Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç. Dr. Osman Eravşar yapmıştır.

Özel sayıda “125. Yıldönümünde Konya Ticaret Odası, Kilitbahir Cahidi Sultan Camii Haziresindeki Mezar Taşları, Beylikler Döneminde Milet’te Seramik Üretimi, Kitap Sanatları Açısından Karakoyunlu Türkmen Üslubu: Kökeni, Gelişimi, Dağılım Alanları, Karakteristik Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Etüt, Osmanlı İmparatorluğu Döneminin Konya’daki Bazı Başkentle Bağlantılı Camilerinden Ağaç İşi Örnekleri, Alanya: Selçuklu Arkeolojisinin Kentsel Mekânı, Beyşehri’nin Kuruluşunda Eşrefoğlu Külliyesi’nin Etkisi, Anadolu Selçuklu Dönemi Mihrapları İçinde Yeni Bir Örnek: Kırşehir Kesik Köprü Kervansarayı Mihrabı, Osmanlı Dönemi Konya Yapılarında Madeni Pencere Şebekeleri, Konya Selçuklu Medreselerinin Onarımlarında Ortaya Çıkarılan Yeni Çini Buluntular, Anadolu’da Selçuklu Dönemi Camilerinin Tasarım Özelliklerine İlişkin Bir İnceleme, Konya’da Mevlevilerce İnşa Edilen Bazı Yapılar, İslam’da Ölü Mekânları (Sosyo-Kültürel Bir Değerlendirme), Konya Sultanlar Türbesi İçerisindeki Sandukalar Üzerinde Yer Alan Kitabeler, Konya’daki İnşaat Hafriyatlarında Ele Geçen Sırsız Selçuklu Seramikleri, Yeni İpek Yolu Konya Kitabı I-IX İndeksi”gibi makaleler yer almıştır.

Konya Kitabı-XI

Cumhuriyetimizin 86. yıldönümüne armağan olarak Aralık 2008 tarihinde yayımlanan Konya Kitabı-XI’in editörlüğünü Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç. Dr. Osman Eravşar yapmıştır.

398 sayfa olarak yayımlanan eserde “Atatürk ve Konya, Cumhuriyet Devri Konya Basını ve Gazetecileri, Konya'nın Efsanevi Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı ve Belediye Faaliyetleri, Dünden Bugüne Musikimiz ve Konya, Millî Mücadele’den Çok Partili Döneme Konya’da Milletvekili Seçimleri, Geçmişten Günümüze Konya’da Futbol, Cumhuriyet Dönemi Konya Giyimleri, Cumhuriyet Dönemi Resim Sanatı, Yurt Gezileri ve Konya, Konya’da Gazetecilerin Örgütlenme Çabaları: KGC ve Diğer Örgütler” gibi makaleler yer almıştır.

Konya Kitabı-XII

Aralık 2009 tarihinde basımı yapılan Konya Kitabı-XII’nin editörlüğünü Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç. Dr. Osman Eravşar yapmıştır. Yazı işleri müdürü ise Özhan Say’dır.

206 sayfadan oluşan eserde “Cumhuriyet Döneminde Konya’da Hayvancılık, Cumhuriyet Döneminde Konya’da Sanayi, Çok Partili Dönemde Konya’da Siyasal Temsil ve Siyasetin Toplumsal Tabanı, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Bankacılık ve Konya’da Faaliyet Gösteren Millî Bankalar, Millî Mücadele Konya’sı, Eski Tarihî Konya Mahalleleri” gibi makaleler yer almıştır.

Konya Kitabı-XIII

Gazeteci Orhan Samur’un şahsında Konya’nın bütün basın çalışanlarına ithafen hazırlanan eserdeki konular “Konya Medyası” üzerinedir. Eserin Sahibi KTO Yönetim Kurulu adına Selçuk Öztürk, sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Akgöl’dür. Editörlüğünü Doç. Dr. Caner Arabacı ve Doç. Dr. Ayhan Selçuk yapmıştır.

2011 yılı Aralık ayında yayımlanan özel sayı 680 sayfadan oluşmuştur. Eserde “Konya’da Yayımlanan Dergiler, 1980-2011 Arası Konya Gazeteleri, Konya Basınında Özel Günlerin Matrak Gazeteleri, Ekokon Gazetesinde Yayımlanan Konya ile İlgili Kültür, Sanat, Folklor ve Tarih Konulu Yazılar, Uygulama Gazetesi Olarak Selçuk İletişim, 1980’den Bugüne Konya’da Çıkan Hakemli Dergiler ve Kurum Dergileri, 1980’den Bugüne Konya’da Yayımlanan Sanat Haber Dergileri, 1990 Yılından Günümüze Konya’da Yayın Yapan Televizyonlar, 1990’dan Bugüne Konya’da Yayın Yapan Yerel Radyolar, Konya’da Yayın Yapan İnternet Siteleri, Yerel Medya ve Etik (Konya Örneği), Yerel Basında Çift Başlı Kartal Motifi Hakkında Çıkan Tartışmalar, Kitabiyat: Konya Matbuatı Tarihi, Kitabiyat: Konya Basın Tarihi” gibi makalelere yer verilmiştir.

Konya Kitabı-XIV

Konya Kitabı-XIV, Aralık 2013 tarihinde yayımlanmıştır. 230 sayfadan oluşan kitapta Ahilikle ilgili on dört adet makale bulunmaktadır. Kitabın sahibi KTO adına Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, genel yayın yönetmeni Özhan Say, sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Akgöl’dür.

Prof. Dr. H. Ahmet Özdemir’in editörlüğünde yayımlanan kitaptaki makaleler; “Ahilerin Büyük Şeyhi Şihâbeddîn-i Sühreverdî (539-632/1145-1234) Anadolu ve Konya Ziyareti, Türkiye Selçuklu Devlet Adamlarıyla ve Kanaat Önderleriyle İlişkileri”, “İstila Döneminde Anadolu Şehirlerinin Korunmasında Ahîler: Konya ve Ahî Ahmed Şah”, “Hamdizade Abdülkadir Erdoğan’ın Ahî Evren Hakkında Bir Makalesi”, “Ahî Zaviyelerinden Örnekler”, “Ahî Şecere-Nâme ve Fütüvvet-Nâmelerine Göre Ahî Zaviyeleri”, “Bir Eğitim Yeri Olarak Ahî Zaviyeleri”, “Ahîlikten Okul Müfredatlarına Sanat ve Meslek Eğitimi (Konya Örneği)”, “Ahîlik, Konya’da Ahîlik teşkilatı ve Zavîyeleri, “İbn Batûta’nın Anadolu Seyahati ve Ahîlerle Karşılaşması”, “Ahîlik Teşkilatı ile Değişen Dünyayı Yorumlamak”, “Ahîlik, Esnaf Destanları ve Ermenekli Hasan Tahsin’in Berber Destanı”, “Konya Kaza Merkezlerinde Ticaret Odaları (1884-1928)”, “Ahîlik Üzerine Bir Literatür Denemesi”nden oluşmaktadır.

Konya Kitabı-XV

2016 Nisanında “Kaybolmuş ve Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler” alt başlığıyla yayımlanan Konya Kitabı XV, iki cilt ve 750 (447+303) sayfadan oluşmaktadır. Sahibi, genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü, bir önceki özel sayıdaki aynı isimlerden oluşan Konya Kitabı-XV’in editörlüğünü ise Prof. Dr. Kerim Çınar üstlenmiştir.

Konya Kitabı-XV’in birinci cildinde yer alan makaleler: “Anadolu Selçukluları ve Beylikler Döneminde Serbest Meslekler” (Erdoğan Merçil), “Geçmişten Günümüze Meslekler” (Bayram Ürekli-Hüseyin Muşmal), “Konya’da Faaliyet Gösteren Esnaf Grupları ve Tarihî Meslekler” (Bayram Ürekli-Hüseyin Muşmal), “Türk Esnaf Teşkilatının Sözlü Gelenekteki Belgeleri: Esnaf Destanları” (Aziz Ayva), “Türk Esnaf Teşkilatının Hamileri: Esnaf/Meslek Pirleri” (Aziz Ayva), “Türk Esnaf Teşkilatının Ticari, Sosyal, Kültürel ve Dinî Kodları: Esnaf Sözleri ve Tabelaları” (Aziz Ayva), “Kütüphanelerde Hakkında Kitap ve Makale Bulunan Meslekler” (Recep Dikici), “Bazı Ahşap Sanat ve Zanaatlar” (Haşim Karpuz), “Kaşıkçılık” (Ali Işık), Ağaç Tornacılığı” (Emine Nas), “Takunyacılık” Kâzım Öztürk), “Çıkrıkçılık” (Ramazan Düşünceli), “Dülgerlik ve Karagöz Ustalığı” (Osman Nuri Dülgerler), “Dericilik, Saraçlık, Yemenicilik, Kemik Tarak Yapımı, Üzerlik Nazarlık Yapımı” (Meral Akan), “Halıcılık, İpek Halı Dokumacılığı, Tülü Dokumacılığı, Kilim-Heybe-Çuval-Çul Dokumacılığı” (Hafize Melek Hidayetoğlu), “Hasırcılık” (Gazanfer İltar), “Kamış Yastıkçılığı” (İbrahim Çakır-Hatice Dalmış), “Tekstil Sanatlarından Örnekler” (Kezban Sönmez), “Keçe ve Keçecilik” (Şerife Doğan), “Kırkpare-Yamalı-Bohça (Patchwork) Sanatı” (Zahide İmer), “Kumaş Dokumacılığı” (Fatma Çakmak), “Kök Boyacılığı” (Mehmet Uçar), “Çorap Mestçilik” (Erdoğan Erol), “Sikkecilik” (Erdoğan Erol), “Mutaflık” (Zahide İmer), “Koyun Kırkma” (İbrahim Çakır), “Peşkir Dokumacılığı” (Hande Ayşegül Özdemir), “Semercilik, Süpürgecilik ve Sepetçilik” (Zühal Türktaş), “Şapkacılık” (Emine Esirgenler), “Terzilik” (Emine Esirgenler), Ağaç Baskı Yazmacılık Sanatı” (Hülya Karoğlu), “Yorgancılık” (Emine Esirgenler), “Tespihçilik” (Emine Karpuz).

İkinci cildinde yer alan makaleler: “Cildcilik” (Ahmet Saim Arıtan), “Ebrû Sanatı” (Ayşe Totan Kart), “Hat Sanatı” (Hüseyin Öksüz), “Hat sanatı ve Konyalı Hattatlar” (Fatih Özkafa), “Ka’atı Sanatı” (Erol Sunat), “Kâğıtçılık, Ahar ve Mühre, Mürekkep Yapımı” (Bekir Şahin), “Fotoğrafçılık” (Hasan Yaşar), “Sahhaflık” (Recep Dikici), “Konya Sanat-Zanaat Konulu Bibliyografyası” (Emine Karpuz), “El Sanatları-Zanaatları” (Emine Karpuz), “Pirlerkondu’nun Son Bıçakçısı” (Zeki Oğuz), “Konya Köylerinde Unutulan Zanaatlar” (İsmail Detseli), “Camaltı Resim” (Emine Nas), “Taş İşçiliği” (Ersan Perçem), “Türk Mezar Taşları” (Ersan Perçem), “Mezar Taşları ve Ustalığı” (Fatih Özsoy), “Sobacılık” (Ramazan Düşünceli), “Testi, Çanak ve Çömlek Yapımı” (Erol Sunat), “Çini Sanatı” (Kâzım Küçükköroğlu), “Tandır ve Baca Çömleği Yapımı” (Emine Nas), “Araç-Gereç Tamirciliği” (Nail Bülbül), “Muvakkitlik” (Hasan Özönder), “Arzuhâlcilik, Berberlik ve Kolonyacılık” (Raşit Aker), “Çerçi” (İsmail Detseli), “Hamamcılık” (İzlem Emiroğlu), “Saatçilik” (Ahmet Ziya Şimşir), “Kuşçuluk” (Ahmet Turan).

Yeni İpek Yolu dergisinin Konya I özel sayısı
yeni ipek yolu dergisinin Konya X özel sayısı
Yeni İpek Yolu dergisinin Konya XIII özel sayısı
Yeni İpek Yolu dergisi Konya özel sayısı

MUSTAFA AKGÖL

BİBLİYOGRAFYA