YENİ SES BABACAN

Mahallî gazete.

Yeni Ses gazetesi 16 Ekim 1939 tarihinden itibaren Yeni Ses Babacan olarak yayımlanmaya başlamıştır. 9 Ocak 1939’a kadar “Pazartesi Günleri Çıkar Halk Gazetesi” ibaresiyle haftalık olan gazete, 9 Nisan 1939 tarihinden itibaren de “Pazar Günleri Çıkar Akşam Siyasi Gazetesi” ibaresinde belirtildiği gibi haftalık akşam gazetesi hâline dönüşmüştür. Yeni gazetenin satış fiyatı 100 paradır.

Gazetedeki değişiklik okurlara şu ifadelerle duyurulmuştur:

“Dünyanın karışıklığı yüzünden gazetelerin hayat maddesi olan kâğıt bulunamaz oldu. Bu yüzden birçok gazeteler sayfalarını azaltıp, hacimlerini küçültmek mecburiyetinde kaldılar. Bir kısmı ise kapandı. Biz de bu arada neşriyatımızı kısa bir müddet için tatil etmek mecburiyetinde kaldık. Elimizde olmayan bu tatilden ötürü özür dileriz.”

“Bugün devamlı olarak temin ettiğimiz kâğıtla neşir vazifemize tekrar başlarken gazetemiz, ilave ettiğimiz yeni bir isimle ona yeni bir şekil ve hüviyet veriyoruz.”

Babacan hazırlıklarını tamamlayıncaya kadar haftada bir iki sayfa, hazırlıkları tamamladıktan sonra Pazartesi-Perşembe olmak üzere haftada bir iki gün iki sayfa çıkacaktır. Yeni hacim ve şeklimiz büyük ve yevmi gazeteyi aratmayacak kadar itina ile hazırlanacaktır. Gazetemizin hitap edeceği halk ve köylü, bütün memleket ve dünya hadiselerini açık, özlü ve sözlü bir şekilde Babacan’da bulacaktır.”

Babacan yapacağı diğer yenilikleri ise şimdiden söylemek değil, zamanında fiiliyatla göstermek kararındadır.”

1 Ocak 1940 tarihli nüshasından itibaren ayda üç gün yayımlanan Yeni Ses Babacan, on dokuz sayı yayımlandıktan sonra 20 Aralık 1940 tarihli nüshasından sonra yayın hayatına son vermiştir. Mehmet Önder’e göre gazetenin kapanma sebebi, sahibinin matbaayı İstanbul’a nakletmesi olmuştur.

Yeni Ses Babacan gazetesi

ADEM DEMİRSOY

BİBLİYOGRAFYA

  • Arabacı vd., 2008, 393.