SERİM, İSMAİL

(1936-2017) Spor adamı.

Isparta’da doğdu. 1952 yılında babasının görevi sebebiyle geldiği Konya’ya yerleşti. Karma Ortaokulu ve Konya Lisesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu. Spora 1950’de babasının görevli olduğu Erzurum’da masa tenisi ile başladı. 1951’de ortaokul sıralarında Akşehir’e geldiğinde masa tenisine basketbolu da ekledi. 1952’de Konya Karma Ortaokulunda beden eğitimi öğretmeni Cevdet Şenyurt, voleybol ve hentbola, liseye başladığında da Rahmi Karlık, yol koşularına başlattı. Yeteneği sayesinde 1953-1956 arasında İdmanyurdu adına katıldığı okullar ve kulüplerarası yarışlarda birincilikler elde etti. Gençlerbirliği kulübünde düzenlenen masa tenisi müsabakalarında da birinci olunca idarecilerin yakın ilgisi üzerine futbol takımı ile idmanlara çıkmaya başladı. Fakat futbola, 1954’te kurulan ve ancak yeni lisans çıkarılan sporcuların yer alabildiği Şekerspor’da santrfor olarak başladı.

1955’te İdmanyurdu’na dönerek hem voleybol, atletizm ve masa tenisi oynamayı sürdürüp, hem de bu takımların idari sorumluluğunu üstlendi. Bu arada 1956 ve 1957’de Yolspor’da futbol, voleybol atletizm ve masa tenisine devam ederken, basketbola tekrar başladı. 1963’te üniversiteyi bitirdiğinde İdmanyurdu’na döndü. 1964’te askere alındığında da Ankara Jandarmagücü voleybol, atletizm ve hentbol takımlarında yer aldı. Cirit atmada Silahlı Kuvvetler ikincisi oldu. Terhis olunca İdmanyurdu’nun voleybol, masa tenisi ve atletizm müsabakalarına katılmaya devam etti. Ciritte kırdığı 53,65’lik rekor uzun yıllar kırılamadı. 1968’de otuz iki yaşında iken yaptığı branşlara tenisi de ekledi ve tam on üç yıl peş peşe Konya şampiyonluğunu kazandı. İranlı Kılıç Gonbadi ile Mazhar Vardar, İlhami Coşkun, Necati Yeğenoğlu ve İzzet Gencer’in yer aldığı, kendisinin de kaptanlığını yaptığı voleybol takımı yıllarca Konya şampiyonu olup, Afyon’daki terfi maçlarının finalinde Türkiye I. ligine çıkma fırsatını kıl payı kaybetti.

1980 yılından itibaren sadece tenis oynayıp, gençlere antrenörlük yapmaya devam eden Serim’in, kızları Anıl ve Damla da iyi birer tenisçidir. Tenis il temsilciliğinin yanında birçok branşta hakemlik yapan ve Türkiye veteranlar şampiyonu olarak dünya şampiyonalarına katılan İsmail Serim, 2004 yılında ABD’de yapılan Dünya Süper Seniors Şampiyonası’nda üst üste dört maçını kazandı. 2006 yılında Antalya’da yapılan Dünya Süper Seniors Şampiyonası’nda da 70+ kategorisinde millî takım kaptanı olarak çıktığı müsabakalarda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek İsveçli, Avustralyalı, Kanadalı, Japon ve Güney Afrikalı rakiplerini peş peşe yenerek Türk tenis tarihine geçti.

İsmail Serim, 13 Mayıs 2017 tarihinde Senyörler Turnuvası için gittiği Antalya’da kalp krizi sonucu vefat etti.

İsmail Serim

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA