SAVAŞ (BERMENDE) HAMAMI

Osmanlı Dönemi eseri.

Akşehir’e bağlı Savaş köyünde yer alan yapının inşa tarihi, banisi ve mimarıyla ilgili bilgi yoktur. Haçvari planlı, dört eyvanlı plan şemasında inşa edilen yapıda, kuzey kanadın iki köşesinde yer alması gereken birer halvet ve bu halvetler arasındaki eyvan yoktur. Yapı malzemesi olarak duvarlarda ahşap hatıllı moloz taş, üst örtüde ise tuğla kullanılmıştır.

Doğu duvarı üzerinde bulunan girişten soyunmalık bölümüne geçilmektedir. Hamamın iç ve dışındaki zemin yükseldiği için giriş değiştirilmiştir. Soyunmalığın üzeri kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır.

Soyunmalıktan ılıklığa geçiş, güney duvarına açılan sivri kemerli girişten sağlanmıştır. Üzeri kubbe ile örtülü ılıklık kare bir mekândan oluşur. Ilıklığın doğu ve batı yönüne üzeri kubbe ile örtülü birer mekân yerleştirilmiştir.

Sıcaklık bölümü üç eyvanlı, iki halvetli olarak düzenlenmiştir. Halvetler kubbe, eyvanlar ise tonoz örtülüdür. Hamamın güney duvarı boyunca, üzeri tonoz örtülü su deposu yer alır.

Hamamın inşa kitabesi yoktur. Bu plan şemasına ait hamamlar genellikle XV. yüzyılda inşa edilmişlerdir. Ancak XV. yüzyıla ait ilyazıcı defterlerinde de herhangi bir yapıya vakıf olarak gösterilmemesi, yapının bu yüzyıldan sonra yapılmış olabileceğini düşündürmektedir.

 

Savaş (Bermende) Hamamı

GÜLAY APA

BİBLİYOGRAFYA

  • Demiralp, 1996, 93-94.