SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Selçuk Üniversitesinin tarihçesi.

Selçuk Üniversitesinin tarihini yazarken 12 Şubat 1907 tarihine kadar geriye gitmek mümkündür. Bu tarihten 15 Mart 1919 tarihinde kapanana kadar faaliyette bulunan Konya Hukuk Mektebi, Konya’da üniversite tarihi için ilk önemli adım sayılabilir. Bu okul, dönemin Anadolu’daki tek hukuk mektebidir. Konya’da ise döneminde lise seviyesinin üstünde eğitim yapan tek okuldur.

Cumhuriyet Döneminde Konya’da üniversitenin nüvesini oluşturabilecek ilk yükseköğretim kurumu ise 1926-1927 yılında açılan ve 1929-1930 eğitim-öğretim yılında Ankara’ya taşınan Orta Muallim Mektebidir. 1930’dan 1945’e kadar geçen dönemde ise Konya’nın gündeminde bir üniversite ya da yüksekokul açılması düşüncesi yok gibidir. Ancak 1945’ten itibaren Konya’da bir “Konya Üniversitesi”, ya da “Selçuk Üniversitesi” adı ile üniversitenin kurulması düşüncesi yeniden tartışılmaya başlanmıştır. Mesela Prof. Dr. Sadi Irmak, Konya Halkevinin Konya mecmuasının Temmuz-Ağustos 1949 tarihli sayısında yazdığı “Konya’da Bir Orta Anadolu Enstitüsü Kurulmalı” başlıklı makalesinde: “Bizim kanaatimizce Konya Enstitüsü böyle mütevazı bir şekilde işe başlamakla beraber müstakil Konya Üniversitesinin çekirdeğini teşkil etmelidir. Biz şuna inanıyoruz ki üniversiteler için en tabii doğuş yolunun böyle küçük çekirdeklerin ulvi bir tarzda gelişmesidir.” demektedir.

1945-1950 yılları arasında kurulması düşünülen Konya Selçuk Üniversitesi için başlangıçta bir Ziraat Fakültesinin açılmasının yeterli olacağı söylenmiş; fakat 1950-1960 yılları arasında Konya’da açılacak üniversitenin fakülte sayısı “bir elin parmağından çok” olarak ifade edilmeye başlanmıştır. Üniversitenin eğitim-öğretime başlaması tarihi de bir gün meselesi olarak kamuoyuna duyurulmuştur. Gerek dönemin Konyalı parlamenterleri ve gerekse Konya’yı ziyaret eden bakanlar tarafından ısrarla Konya’da bir üniversitenin açılacağı sözü verilmiştir. Konu öyle bir noktaya ulaşmıştır ki; 1955 yılında Konya Üniversitesi konusunda bir kanun taslağı bile hazırlanmış; taslak Meclis’teki milletvekillerinin yarısından fazlası tarafından da imzalanmış; ancak talihsiz bir şekilde eğitim komisyonuna takılmıştır. Bu sebeple Selçuk Üniversitesi, o dönemde kurulmasına karar verilen Ege ve Karadeniz Teknik Üniversitesi ile beraber kanuni seyrini tamamlayamamıştır.

Konya’da üniversite konusunu 27 Mayıs 1960 Darbesi’nden sonra o dönemde Millî Birlik Komitesi üyesi olan Sadi Kocaş, yeniden gündeme getirmiştir. Bu amaçla 1961 yılında Ankara Üniversitesine bağlı bir grup öğretim üyesi Konya’ya gönderilerek burada Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültenin açılmasının mümkün olup olmayacağı inceletilmişse de bir sonuç alınamamıştır.

1962’de Konya’da bir üniversitenin kurulabilmesi için ilk ciddi adım atılmış ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 12 Kasım 1962’de Selçuk Eğitim Enstitüsü; 26 Kasım’da da Konya Yüksek İslam Enstitüsü açılmıştır. Üniversite yolunda atılan bu önemli adım 1968’de kurulması için çalışmalara başlanan ancak 1970-1971 Eğitim-Öğretim Döneminde faaliyete geçebilen ve yine Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan Mühendislik-Mimarlık Yüksek Okulu ile gelişmiştir. Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu, 5 Temmuz 1971 tarihinden itibaren 1415 Sayılı Kanun’la Konya Devlet Mimarlık-Mühendislik Akademisi olarak yeniden düzenlenmiştir.

Bu okulların açılışı Konya’da bir üniversitenin açılması tartışmalarına büyük bir canlılık getirmiştir. Mesela Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Raşit Hatipoğlu: “Konya Üniversitesi açılacak. Kanun teklifi milletvekillerinin müşterek imzasına sunuldu”, derken; Senatör Mustafa Dinekli de Millî Eğitim Bakanı Raşit Hatipoğlu ile daima temas hâlinde bulunduğunu ve Konya üniversitesi kurulması üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtmiştir. Konya Milletvekili Fakih Özfakih ise Konya Üniversitesi için 200 imzalı kanun teklifinin hazırlandığını, üniversitenin ilk fakültelerinin ziraat, veteriner, tıp ve hukuk olacağını ifade etmiştir.

Bu çalışmalara 1968 yılında kurulan Konya’da Üniversiteyi Kurma ve Yaşatma Derneği de ciddi destek veriyor; dernek her vesile ile Konya’da bir üniversitenin eksikliğini dile getiriyordu. Peyderpey sesini yükselterek bu işin tahakkuku için pek çok kapıyı çalan dernek, meseleyi kamuoyuna mal etti. Bu girişimlerini yetmiş kadar iş adamının, Selçuk Üniversitesinin nüvesini de oluşturacak olan bir eğitim sitesini kurma fikri ile geliştirildi. Konya kamuoyunda büyük bir memnunluk uyandıran bu girişimin öncüleri, ilk toplantılarını 25 Şubat 1970 tarihinde Ticaret ve Sanayi Odasında yapmış; toplantının sonunda, amacın bir an önce gerçekleştirilmesi için bir yürütme heyeti oluşturulmuştur. Heyette şu isimler yer alıyordu: Mehmet Karacığan, Vehbi Bilgin, Yılmaz Kulluk, Faik Altınoklar, Alişan Özatilla, İsmail Odaklar, Nazif Yardımcı, Muhittin Güzelkılınç, Adil Gücüyener, Nihat Kalfazade, Hasan Sert, Mustafa Necmi Aşçı, Nazif İlday, Macit Bilgin, Mehmet Mıhoğlu, Yaşar Emre, Halis Bağrıaçık, Sinan Sinangil, Ahmet Küçükarmağan, Dr. Ali İhsan Dayıoğlu, Muammer Çelik, Adnan Ertanık, Mehmet Arın ve Mehmet Ortaerdem.

Üniversitenin açılış gayretlerine 9 Mayıs 1970’de bir yenisi daha eklenmiş ve Konya’da Yüksek Öğretim Vakfı’nın kurulmasına karar verilmiştir. Bu vakıf ilk iş olarak özel bir vakıf okulu yaptıracak; kısa bir süre sonra da bu okulun Selçuk Üniversitesinin temelini oluşturması sağlanacaktır. Konya Senatörü Sadi Koçaş’ın girişimleri ile kurulan Konya Yüksek Öğretim Vakfı, Haziran 1970’de mufassal tüzüğünü hazırlamış ve Ankara’da bulunan birçok Konyalı öğretim üyesi ile de gerekli temasları kurmuştur. Bu arada ilgili devlet büyükleri de gerekli yardımları esirgemeyeceklerini açıklamışlardır.

Selçuk Üniversitesi için büyük ümitlerden biri olan vakıf, kısa süre içinde, 13 Temmuz 1970 tarihinde Ticaret Odası toplantı salonunda bütün Konyalıları, üniversitenin açılması için nelerin yapılması gerektiğini görüşmek için toplantıya çağırdı. Toplantıda Sadi Koçaş, Konya Valisi Ali Rıza Aydos ve Belediye Başkanı Yılmaz Kulluk birer konuşma yaparak Konya’nın her yönü ile üniversiteye için hazır olduğunu söylemişlerdir.

Konya’nın üniversite yolundaki bu mücadelesi 1975 yılına kadar azimli bir şekilde devam etti. Nihayet 1975 yılında dönemin Başbakanı Prof. Dr. Sadi Irmak’ın gayretleri sonucunda Selçuk Üniversitesi tasarısı Meclis’te kabul edildi. Ancak tasarı o dönemde faaliyetlerini devam ettirmekte olan Cumhuriyet Senatosunda görüşülüp uygun görüldükten sonra kanunlaşabilecekti. Başbakan Irmak, Selçuk Üniversitesi tasarısı görüşülürken Konya’ya gelerek üniversitede önce Fen Fakültesinin açılacağı müjdesini verdi. Fen Fakültesinin başlangıçta Ankara’da, Ankara Üniversitesine bağlı olarak eğitim yapması düşünülmüş ise de Başbakan Sadi Irmak ve Millî Eğitim Bakanı Sefa Reisoğlu’nun girişimleri ile Konya’da eğitim yapmasına karar verilmiştir. Ancak Konya’da fakülte için bina bulmak hiç de kolay olmamış; bu sebeple okulun açılması bir süre daha gecikmiştir.

Bina konusu başta olmak üzere fakültenin diğer ihtiyaçlarının da giderilmesi için acilen bir derneğin kurulması gündeme getirilmiş ve kısa süre içinde de Fen Fakültesini Kurma Kurulu oluşturulmuştur. Kurul, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aral Olcay (başkan), Prof. Dr. Necla Gündüz, Prof. Dr. Enis Erdil, Prof. Dr. Ali Rıza Çetik ve Prof. Dr. Suat Erk’ten oluşuyordu. Bu kurulun gayretleri sonucunda Millî Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğin da onayı alınarak Fen Fakültesi binası için Zindankale’de, Devrim (İnkılâp) İlkokulunun yanında inşaatı devam eden Kız Ortaokulu binasının Fen Fakültesine tahsis edildi.

Bu arada Selçuk Üniversitesi kanun tasarısı da Büyük Millet Meclisinden sonra Cumhuriyet Senatosunun Millî Eğitim Komitesi’nde de kabul edilerek Senato genel kuruluna sevk edildi. Nihayet müjdeli haber 28 Mart 1975 tarihinde geldi. Selçuk Üniversitesi Kanunu Cumhuriyet Senatosunun 26 Mart 1975 tarihli görüşmesinde olumlu kabul edilerek kanun, Cumhurbaşkanının onayına sunuldu. Kanun, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından da imzalanarak yürürlüğe girdi. Nisan 1975 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 1873 sayılı dört üniversitenin kurulması hakkındaki kanun ile Konya’da yıllardan beri gazete manşetleri ve toplumun gündeminden düşmeyen üniversite özlemi fiilen gerçekleşmiş oldu. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Üniversiteye kurucu rektör olarak Prof. Dr. Ali Rıza Çetik atandı.

Ali Rıza Çetik’in Rektör olarak atamasının ardından Üniversite, Fen ve Edebiyat fakültelerinden oluşan iki fakülte ile 1976 yılında Zindankale’deki binasında eğitim-öğretime başladı. Rektörlük olarak da Meram yolu üzerinde bulunan ve bir dönem Karides Kulüp olarak da işletilen Araştırma Hastanesi civarındaki bina kiralandı. Rektör Çetik’in 1977’de üniversiteye bağlı yeni fakülte ve yüksek okulların açılması için yaptığı girişim ise başta Konya milletvekilleri olmak üzere kendi üniversitesinin senatosu tarafından fiziki kapasitenin eksikliği ve öğretim elemanı bulmada karşılaşılan zorluklar yüzünden engellendi. Üniversite ilk mezunlarını 1980 yılında verdi.

Çetik, rektörlük dönemindeki mesaisinin büyük bir kısmını üniversite kampüsü yer seçimi ve istimlâki için harcamak zorunda kalmıştır. İlk olarak Konya Belediyesi üniversite için Dutlukırı mevkiinde arsa temin edeceğini ifade etmiş; ancak bu alan kampüs alanının önemli bir kısmının askerî sahadan oluşması, ulaşım imkânlarının iyi olmaması ve nihayet ağaçlandırma konusunda karşılaşılacak güçlükler ileri sürülerek bakanlık tarafından onaylanmamıştır.

Hükümetin görevlendirdiği İmar ve İskân Bakanlığı temsilcileri ise Selçuk Üniversitesi için en uygun sahanın Sille Yolu civarı olacağı görüşü doğrultusunda bir rapor hazırlamış; fakat bazı vatandaşlar bu alanda üniversitenin kurulmasına pek sıcak bakmamıştır. Bunun üzerine kampüs sahası olarak İstanbul yolu üzerindeki Ardıçlı köyü hudutları dâhilinde yer alan Buzluk mevkiinde 2.739.558 m2si şahıslara, 6.225.525 m2si hazineye ait olan toplam 8.984.083 m2 arazinin Selçuk Üniversitesine tahsisine karar verilmiş; tahsis kararı da 11.11.1977 tarihinde İmar ve İskân Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine Konya Valiliği de 12.12.1977 tarihinde bölgenin istimlâkini kararlaştırmış; fakat istimlâk işleri ancak 12.11.1979 tarihinde başlatılabilmiş ve resmî işlemlerin tamamlanmasından sonra 16.03.1981 tarihinde yapılan ilk ödeme ile bölgenin tapusu alınmaya başlanmıştır. İstimlâk tahsisatlarının değişik yıllarda verilmesi sebebiyle tapu işlemleri 1986 yılma kadar sürmüştür.

Kurucu Rektör Prof. Dr. Ali Rıza Çetik’in görev süresinin Aralık 1979’da sona ermesi üzerine Üniversitede ilk rektörlük seçimi yapılmıştır. O günkü yasalar gereğince sadece üniversite senatosunda yer alan öğretim üyelerinin oy kullanabildiği rektörlük seçimi, Fen Fakültesi Dekanlığının makam odasında 26 Aralık 1979’da yapılmış; yedi senatörün oy kullandığı seçimin altıncı turunda Prof. Dr. Neşet Çağatay beş, Prof. Dr. Ali Rıza Çetik ve Prof. Dr. Yusuf Boysal birer oy almışlardır. Bu sonuçla Prof. Dr. Neşet Çağatay Selçuk Üniversitesinin ikinci rektörü olmuştur.

Göreve başladıktan kısa bir süre sonra basına bir demeç veren Rektör Prof. Dr. Neşet Çağatay, üniversitenin yeterli gelişmeyi gösteremediğini ifadeyle halkın üniversiteye sıcak bakmadığından şikâyetçi olmuştur. Rektör Prof. Dr. Neşet Çağatay, 1981-1982 Öğretim Yılı’nın açılış töreninde bu husustaki endişelerini dile getirmiştir. Konya’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan elli iki yıl sonra bir üniversiteye kavuşmuş olmasına rağmen hâlâ mevcut iki fakültesi ile bir ortaokul binası içinde eğitim-öğretimini sürdürdüğünü ve üniversiteye bu ortaokul binasının bile çok görüldüğünü ve onun da boşaltılması için Millî Eğitim Bakanının imzasıyla yazıların alındığını ifade etmiştir. Rektör Çağatay, Selçuk Üniversitesi ile aynı gün ve kanunla kurulmuş olan Samsun 19 Mayıs, Elâzığ Fırat ve Bursa Uludağ üniversitelerinin geçen altı buçuk yıllık süre içerisinde fakülte binalarını, sosyal tesislerini, lojmanlarını ve öğrenci yurtlarını hemen hemen tamamlamış olduğunu da hatırlatarak Konyalıların üniversiteye sahip çıkmalarını istemiştir. Aynı endişe Rektör Çağatay’dan sonra göreve gelen Rektör Prof. Dr. Mümin Köksoy tarafından da dile getirilmiştir. Rektör Köksoy, kampüs alanına fidan dikilmesi sırasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada âdeta içini dökmüş ve Üniversite’nin altyapı bakımından çok zor durumda olduğunu ifade etmiş; Edebiyat Fakültesinde kadrolu öğretim üyesi olarak sadece iki profesör ve iki doçentin bulunduğunu belirtmiştir.

1982 yılı Selçuk Üniversitesinde hamle yılı olmuştur. 6 Kasım 1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve yeniden düzenlenen 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile yeni bir yapıya kavuşturulan Selçuk Üniversitesi, bu tarihten itibaren büyük bir değişim ve gelişim içine girmiş; Fen ve Edebiyat fakülteleri birleştirilerek Fen-Edebiyat Fakültesi kurulmuştur.

Selçuk Yüksek Öğretmen Okulunun, Eğitim Fakültesine dönüştürülmesine; Konya, Antalya ve Isparta yabancı diller yüksekokullarının bu fakültenin ilgili bölümlerine aktarılmasına karar verilmiş; Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesine, Yüksek İslam Enstitüsü de İlahiyat Fakültesine dönüştürülmüş; Hukuk, Tıp, Ziraat ve Veteriner fakülteleri ile Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler enstitülerinin kurulmasına; ayrıca Yabancı Diller Yüksek Okulunun kaldırılarak Konya Meslek Yüksekokulu kurulmasına, Niğde’de, Niğde Meslek Yüksekokulu kurulmasına, Kız Sanat Yüksek Öğretmen Okulunun, Kız Sanat Eğitim Yüksekokuluna dönüştürülmesine, Niğde Eğitim Enstitüsünün, Eğitim Yüksekokuluna dönüştürülmesine karar verilmiştir.

Yeni dönemle birlikte Rektör Prof. Dr, Mümin Köksoy’un görev süresi kendiliğinden son bulmuş; bu göreve Yükseköğretim Kurumunun önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından Prof. Dr. Erol Güngör atanmıştır (1 Ağustos 1982). Erol Güngör’ün göreve başladığı dönemde Selçuk Üniversitesinin durumu çöldeki bir kaktüsten farksızdır. Üniversite ile vatandaş arasında büyük bir uçurum doğmuştur. Halkın ve aydınların millî kültürden kopmalarının hazin neticelerini çok iyi bilen Rektör Prof. Dr. Erol Güngör, işe ilk olarak üniversite ile halk arasında iyi bir ilişkinin kurulması ile başlamış; kısa süre içinde de başarıya ulaşılmıştır. Bir seferinde kendisiyle aynı safta namaz kılan bir vatandaş: “Rektörler de namaz kılıyormuş” demekten kendisini alamamıştır. Rektör hakkında böyle bir kanaatin oluşması, Konya halkının üniversiteye yakınlaşmasında önemli rol oynamıştır.

Rektör Prof. Dr. Erol Güngör, halkın üniversiteyle bütünleşmesinin ardından bu kez üniversitenin halka daha iyi hizmet verebilmesi için çalışmalara başlamıştır. İlk etapta üniversitenin halka hizmet edebilecek birimlerini bir an önce faal hâle getirmeye karar vermiş; kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültesi ve hastanesini halkın hizmetine açmıştır. Daha sonra Ziraat ve Veteriner fakültelerinin kuruluşunda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Sayısı ikiden yediye çıkan fakültelerin hepsinin gerekli donanımı temin edilerek işler hâle getirilmiştir.

Rektör Prof. Dr. Erol Güngör’ün bir diğer önemli ideali, ilk etapta üniversiteye büyük bir kütüphane kazandırmaktır. Bu gaye ile Konya’nın tarihî mekânlarından ve bilhassa medreselerinden faydalanmak istemiş; başta Sırçalı Medrese olmak üzere tarihî binaları, ilgili kuruluşlardan alma girişiminde bulunmuştur. Böylece hem tarihî mekânların bakımı yapılacak hem de aslına uygun amaçlar doğrultusunda kullanılması temin edilecekti.

Rektör Prof. Dr. Erol Güngör, üstün gayretlerinin sonuçlarını alamadan 24 Nisan 1983’te vefat etmiştir. Prof. Dr. Erol Güngör’ün ölümünden sonra bir süre rektörlük makamına rektör yardımcılarından Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu vekâlet etmiştir. 17 Haziran 1983’te bu makama Prof. Dr. Süleyman Kadayıfçılar atanmıştır.

Ancak Rektör Prof. Dr. Süleyman Kadayıfçılar döneminde de Üniversitenin acil ihtiyacı olan fiziki bakımdan derlenip toparlanması temin edilememiş; ilmî, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunarak üniversitenin adının duyurulması çeşitli imkânsızlıklardan dolayı sağlanamamıştır.

Üniversitenin hızla gelişmeye başlaması ise Rektör Kadayıfçılardan sonra görevi 17 Kasım 1984 tarihinde devralan Prof. Dr. Halil Cin döneminde başlamıştır.

1984 yılına kadar Fen-Edebiyat, Eğitim, Mühendislik-Mimarlık, Tıp, İlahiyat, Hukuk, Ziraat ve Veteriner fakülteleri ile âdeta bir gecekondu, bir baraka üniversitesi görünümünde eğitim-öğretimi sürdürmeye çalışan Selçuk Üniversitesi için Rektör Prof. Dr. Halil Cin dönemi bir atılım ve bütünleşme süreci olmuştur.

Rektör Cin döneminde kampüs inşaatı ile birlikte yatırımlar hızlandırılmış, bu gayretlerin sonucunda 1987-1988 ders yılında ilk olarak Fen-Edebiyat Fakültesi, Alâeddin Keykubat Kampüsü’ndeki kendi binasına taşınmıştır. Bu taşınma Selçuk Üniversitesi için barakadan kampüse geçişin de başlangıcı olmuştur.

Bu dönemde kampüs alanındaki inşaatlar hızla tamamlanmaya çalışılırken aynı zamanda akademik alanda da kendisini hissettirerek konferans, kongre, sempozyum, panel, sağlık taramaları, sportif faaliyetler gibi bilimsel ve kültürel faaliyetlerle Selçuk Üniversitesi sesini yurt genelinde ve uluslararası zeminde duyurmaya başlamıştır. 1990’ların başından itibaren Selçuk Üniversitesi Türkiye’nin en hızlı gelişen ve büyüyen üniversitelerinden biri olmuştur.

Rektör Prof. Dr. Halil Cin, Ekim 1995’te milletvekilliğine aday olmak gayesi ile görevinden istifa edince yerine 12 Kasım 1995 tarihinde yapılan seçim sonucunda en yüksek oyu alan Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu atanmıştır (21 Kasım 1995).

Rektör Kutlu, yalnızca devletin sağlamış olduğu imkânlarla Üniversite’nin kalkındırılamayacağı düşüncesi ile hareket ederek göreve başladığı andan itibaren bir taraftan üniversitenin kendi imkânları ile yapılaşması yolunu ararken diğer taraftan Üniversite’nin kamuoyu ile bütünleşmesine büyük önem vermiş; uzun zamandan beri konuşulan üniversite-sanayi iş birliğinin oluşturulması için çaba sarf etmiştir. Bu amaç doğrultusunda ilki Mayıs 1996’da olmak üzere birçok toplantı yapılmış; Üniversite bünyesinde üniversite-sanayi iş birliğini hayata geçirmek amacı ile kampüs alanında bir “teknokent” kurulması için çaba gösterilmiştir.

Rektör Kutlu döneminde Üniversite bilgisayar teknolojisi alanında da büyük bir atılım yapmış; kısa sürede Üniversite’nin bütün birimleri bilgisayarlarla donatılmış, bütün fakülte ve yüksek okullara ihtiyaçlarına göre bilgisayar laboratuarı kurulmuştur. İnternet aracılığı ile araştırmacılara birçok millî, milletlerarası kütüphaneye ulaşma ve oralardan bilgi alma imkânı sağlanmıştır.

İki dönem rektörlük görevini tamamlayan Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu görevi Kasım 2004’te yapılan seçimler sonucunda öğretim üyelerinden en yüksek oyu alan Prof. Dr. Süleyman Okudan’a devretmiştir. Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan, sekiz yıllık görev süresi boyunca, bir yandan bilimsel gelişmelerin önünü açacak adımlar atarken, diğer yandan fiziki yapılanma ile sosyal ve kültürel faaliyetlere da önem vermiştir. Özellikle bilimsel alana verilen destek sayesinde Selçuk Üniversitesi Yüksek Öğretim Kurulunun ulusal yayın sıralamasında 2003’teki 42. sıradan 34. sıraya yükselmiştir. Kampüs alanında Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezlerinden birini (BİLMER) hayata geçirmiştir. Rektör Prof. Dr. Okudan döneminde Selçuk Üniversitesi Türk Standartları Enstitüsünden (TSE) birçok alanda kalite belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu arada

Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan 26.12.2011 tarihinde görev süresini tamamladıktan sonra yerini, yapılan seçimde öğretim üyelerinden en yüksek oyu alan Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e bıraktı.

Rektör Gökbel, göreve başladığı andan itibaren Selçuk Üniversitesinin bilimsel açıdan dünya sıralamasında en iyi ilk 500’e, Türkiye genelinde de ilk beş arasına girebilmenin mücadelesini başlatmıştır. Başlatılan bu mücadelenin olumlu sonuçları da yavaş yavaş kendisini göstermeye başlamıştır. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuarının dünyanın akademik performansı en yüksek 2.000 üniversitesi sıralamasında Ekim 2013 itibariyle Selçuk Üniversitesi dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk bin’e, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasında da ilk yirmiye girmeyi başarmıştır. Rektör Gökbel, Üniversite’nin fiziki yapılaşmasını tamamlaması için de ciddi adımlar atarak Selçuk Üniversitesini Anadolu’nun yükselen yıldızı yapma hedefini sürdürmektedir.

Selçuk Üniversitesinin Kuruluşlarına Katkı Sağladığı Yeni Üniversiteler

Kaynağını Selçuk Üniversitesinden alan ilk üniversite 25.06.1992 tarih ve 3824 Sayılı Kanun’la kurulan Niğde Üniversitesi olmuştur. Daha önce Selçuk Üniversitesine bağlı olarak faaliyette bulunan Niğde İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi, Niğde Eğitim Yüksekokulu (Eğitim Fakültesine dönüştürülerek) ile Niğde Meslek Yüksekokulu ve Aksaray Meslek Yüksekokulu Niğde Üniversitesine bağlanmıştır.

Aynı tarihli kanunla Selçuk Üniversitesine bağlı Gülnar Meslek Yüksekokulu ile Mut Meslek Yüksekokulu da Mersin Üniversitesine bağlanmıştır.

Selçuk Üniversitesi, 17.05.2007 tarih ve 5662 Sayılı Kanun’la Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinin kurulmasının ardından Karaman ve çevresinde bulunan bazı fakülte ve yüksekokulları bu üniversiteye devrederek bu üniversitenin de kuruluşuna zemin hazırlamıştır. Buna göre:

a) Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Karaman’da eğitim-öğretimini sürdürmekte olan Edebiyat Fakültesi, Kâmil Özdağ Fen Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,

b) Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu,

c) Ermenek Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmıştır.

Bu tür ayrılmalara rağmen büyümesini hızla sürdüren Selçuk Üniversitesi 2011 yılı itibariyle bünyesindeki fakülte sayısını yirmi dörde yükseltmiştir.

Selçuk Üniversitesi 14.07.2010 tarih ve 6005 Sayılı Kanun’la kurulan Konya Üniversitesine de (Konya Üniversitesinin adı 11.04.2012 tarih ve 6287 Sayılı Kanun’un 20. maddesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmiştir) kaynak oluşturmuştur.

07.12.2011 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından 2809 Sayılı Kanun’un ek 30. maddesinde 2011/2620 Sayılı Kararname ile bir değişiklik yapılarak bu tarihe kadar Selçuk Üniversitesine bağlı olan Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Meram Tıp Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi; 26 Nisan 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile de Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi, Seydişehir Meslek Yüksekokulu, Seydişehir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Ereğli Eğitim Fakültesi ile Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu, Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlanmıştır.

Bugün bünyesinde 21 fakülte, 6 enstitü, 6 yüksekokul, 22 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı bulunan Selçuk Üniversitesi, 70.000’i aşkın öğrencisi ile yine Türkiye’nin en büyük eğitim kurumları arasında yer almaktadır. Üniversite bünyesinde faaliyette bulunan eğitim ve araştırma kurumlarının kısa tarihçeleri ise şöyledir.

Fakülteler

Diş Hekimliği Fakültesi: 1987 yılında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kurulu Kanunu’na bağlı 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’ye istinaden kurulmuştur. Fakültenin ilk dekanı Eylül 1987’de göreve başlayan Prof. Dr. Timur Esener’dir. Kampüsteki binasında 1988-1989 ders yılında 42 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Hâlen aynı binada faaliyetlerini sürdürmektedir. Şu an fakültenin kadrosunda 20 profesör, 12 doçent, 7 yardımcı doçent, 1 uzman, 36 araştırma görevlisi ile 48 doktora öğrencisi görev yapmaktadır. Fakültenin bünyesinde 8 klinik, 1 entegre kliniği, 1 preklinik, sterilizasyon merkezi ve 1 araştırma laboratuarı bulunmaktadır. Bunların dışında 1 fantom kliniği de kurularak öğrencilerin güncel standartlara uygun eğitim alması sağlanmaktadır.

Edebiyat Fakültesi: Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ile birlikte Selçuk Üniversitesinin ilk faaliyete geçen eğitim kurumudur (bk. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi*).

Fen Fakültesi: 11 Nisan 1975 tarih ve 1873 Sayılı Kanun’la kurulmuştur. 1976-1977 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Botanik, Zooloji, Matematik, Fizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde toplam 223 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetine başlayan fakültenin kurucu dekanı Prof. Dr. Yıldırım Akman’dır. Mühendislik bölümleri 1982 yılında Yükseköğretim mevzuatına uygun olarak Mühendislik-Mimarlık Fakültesine devredilmiş; Fen Fakültesi de 28 Mart 1983 tarih ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’yla Edebiyat Fakültesi ile birleştirilmiştir. 1984 yılında Fizik ve Kimya bölümleri, 1997 yılında İstatistik Bölümü, 2005 yılında da Montana State Üniversitesi (ABD) ile ortak çift diplomalı Biyokimya (Seçmeli Kimya) Bölümü açılmıştır. 03.12.2008 tarihine kadar Fen-Edebiyat Fakültesi adıyla varlığını sürdüren okul, 03.12.2008 tarih ve 27073 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 10.11.2008 tarih ve 2008/14344 sayılı KHK ile Edebiyat Bölümü’yle ayrılarak yeniden Fen Fakültesine dönüştürülmüştür. Bugün, Biyoloji, Fizik, İstatistik, Kimya, Matematik ve Montana State Üniversitesi (ABD) ile ortak çift diplomalı Biyokimya (Seçmeli Kimya) bölümleri olmak üzere ve her bölümde normal ve ikinci öğretim olarak ikili öğretim şeklinde 3.142 öğrenci, 31 prof., 37 doç., 34 yrd. doç., 3 öğr. gör., 77 arş. gör. ve 3 uzmanla akademik ve 30 idari personel ile öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmektedir. Hâlen dekanı Prof. Dr. Mustafa Küçüködük’tür.

Güzel Sanatlar Fakültesi: 04.12.1999 tarihinde kurulmuştur. 2001-2002 Eğitim Öğretim Yılı’nda Geleneksel Türk Sanatları ve Seramik Bölümü’ne, 2003-2004 Eğitim Öğretim Yılı’nda İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’ne, 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Resim, 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı’nda da Heykel ve Grafik bölümlerine öğrenci alınmaya başlanmıştır. Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Fotoğraf bölümleri de açık olmakla birlikte henüz bu bölümlerde eğitim-öğretime başlanmamıştır. 1 prof., 3 doç., 31 yrd. doç., 18 öğr. gör., 13 arş. gör. ve 3 uzman olmak üzere toplam 51 personelle eğitim-öğretime devam etmektedir. Dekanı Prof. Dr. Mehmet Okka’dır (vekil).

Hukuk Fakültesi: 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında KHK ile kurulmuştur. 1983-1984 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Muhacir Pazarı arkasındaki Konya Çocuk Yetiştirme Yurdu’na ait ek binada 104 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Daha sonra bir süre kampüs alanındaki Rektörlük binasında faaliyetlerini yürüttükten sonra 2002 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Fakülte, ikinci öğretim de yapmaktadır. Kurucu dekanı Prof. Dr. Burhan Gürdoğan’dır. Fakülte, Kamu Hukuku ve Özel Hukuk olmak üzere iki bölümde 11 prof., 3 doç., 18 yrd. doç. ve 37 arş. gör., ile eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmektedir.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: Yükseköğretim Kurulu’nun 28.09.1987 tarih ve 2880 Sayılı Kanun’un değişik 7/d-2 maddesi uyarınca üniversitenin Mühendislik-Mimarlık Fakültesine bağlı olarak eğitim-öğretimini sürdüren İşletme Mühendisliği Bölümü’nün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlanmasıyla 05.11.1987 tarihinde açılmıştır. Kurucu dekanı Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı’dır. 1987-1988 Öğretim Yılı’nda İktisat ve İşletme bölümleriyle 127 öğrenciyle kampüs alanındaki Fen-Edebiyat Fakültesi binasının bir bölümünde eğitim-öğretime başlamış; ilerleyen yıllarda Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri de açılmıştır. Hâlihazırda aynı binada İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleriyle faaliyetlerini yürütmektedir. Fakülte örgün öğretimin yanı sıra Uluslararası İlişkiler bölümü hariç ikinci öğretim de yapılmaktadır.

1998-1999 öğretim döneminden bu yana bütün bölümlerde açılan hazırlık sınıflarında öğrencilere bir yıl yoğun İngilizce öğretim programı uygulanmaktadır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde (normal ve ikinci öğretim) İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde 15 prof., 21 doç., 16 yrd. doç. ve 52 arş. gör. ile eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay’dır.

İletişim Fakültesi: 1993-1994 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümleriyle eğitim-öğretimine başlamıştır. Kurucu dekanı, vekâleten bu göreve atanan Doç. Dr. Orhan Gökçe’dir. 1994 yılında Gazetecilik, 1997 yılında Radyo-Televizyon ve Sinema, 2011 yılında da Reklamcılık bölümleri açılmıştır. Hâlen bu dört bölümde normal ve ikinci öğretimini sürdürmektedir. Günlük yirmi dört saat kesintisiz yayın yapan Üniversite Televizyonu ÜNTV, Radyo Üniversite, Reklam Atölyesi, Selçuk İletişim Gazetesi, Kısa Film Atölyesi, Fotoğraf Laboratuarı ve Kamuoyu Araştırma Birimi fakültenin temel uygulama birimleridir. Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Radyo Televizyon ve Sinema ve Reklamcılık bölümlerinde 7 prof., 17 doç., 12 yrd. doç., 5 öğr. gör., 24 arş. gör. ve 11 uzmanla eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmektedir. Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kalender’dir.

Mesleki Eğitim Fakültesi: 1976-1977 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Kız Sanat Yüksek Öğretmen Okulu olarak açılmıştır. 1982-1983 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Kız Sanat Eğitim Yüksekokulu olmuş, bilahare 3837 Kanun’un 25. maddesinde 03.07.1992 tarihinde yapılan değişiklikle (Ek Madde 29) Mesleki Eğitim Fakültesine dönüştürülerek 1992-1993 Eğitim-Öğretim Yılı’nda öğretmen yetiştirilen bir fakülteye dönüştürülmüştür. İlk dekanı Prof. Dr. Mustafa Merdan’dır. Aile Ekonomisi ve Beslenme, Anaokulu, Çiçek, Örgü-Dokuma, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Giyim ve Nakış Öğretmenliği bölümleri ile Meram’daki binasında faaliyete başlamıştır. 1994-1995 Öğretim Yılı sonunda ilk mezunlarını veren okul, 1999-2000 Öğretim Yılı’nda Alâeddin Keykubat Kampüsü’ndeki binasına taşınmıştır. Burada Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi, Uygulamalı Sanatlar Eğitimi, Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi, El Sanatları Eğitimi ve Eğitim Bilimleri bölümleri ile eğitim-öğretimini sürdüren fakülte, 02.11.2009 tarih ve 2009/15546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla kapatılarak fakülteye öğrenci alımı durdurulmuştur. Şu anda fakültenin kadrosunda 2 yrd. doç. ve 10 arş. gör. bulunmaktadır.

Mühendislik Fakültesi: 1970-1971 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu olarak açılmış, 1971 yılında Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi ismini almış, 1982-1983 Öğretim Yılı’nda da fakülteye dönüştürülerek üniversiteye bağlanmıştır. Kurucu dekanı vekâleten görev yapan Doç. Mustafa Karaduman’dır. Fakülte, bugün kampüs alanındaki binalarında İnşaat, Makine, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Harita, Jeoloji, Maden, Çevre, Kimya ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinde 35 prof., 50 doç., 82 yrd. doç. 3 öğr. gör., 122 arş. gör. 1 okutman ve 2 uzmanla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültenin bazı bölümlerinde ikinci öğretim yapılmaktadır. Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız’dır.

Mimarlık Fakültesi: 7 Ekim 2012 tarih ve 28434 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulunun 3762 Sayılı Kararı ile Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin adı Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Daha önce Mühendislik Fakültesi bünyesinde faaliyette bulunan Mimarlık bölümleri fakülteden ayrılarak Millî Eğitim Bakanlığının 07.09.2012 tarih ve 22448 sayılı yazısı üzerine, 28.03.1983 tarihli ve 2809 Sayılı Kanun’un Ek 30’uncu maddesinde değişiklik yapılarak Bakanlar Kurulunca 20.09.2012 tarihinde Mimarlık Fakültesi kurulmasına karar verilmiştir. Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinden oluşan fakülte 1 prof., 8 doç., 13 yrd. doç., 1 öğr. gör. ve 33 arş. gör. ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurucu dekanı olan Prof. Dr. Ahmet Alkan hâlen görevini sürdürmektedir.

Sağlık Bilimleri Fakültesi: Bakanlar Kurulunun 10.10.1996 tarih ve 96/8655 Sayılı Kararı ile Konya Sağlık Yüksekokulu olarak eğitim-öğretime başlamış; 05.02.2010 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından 2809 Sayılı Kanun’un Ek 30’uncu maddesinde yapılan değişiklikle de Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüştür. Fakültede 4 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerden Ebelik ve Hemşirelik 1997, Sosyal Hizmetler 2006, Sağlık Yönetimi Bölümü ise 2009 yılından beri eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Hâlihazırda Sağlık Yönetimi Bölümü’nde 90, Sosyal Hizmetler Bölümü’nde 225, Ebelik Bölümü’nde 385 ve Hemşirelik Bölümü’nde ise 402 öğrenci öğrenim görmektedir. Fakültede 2 prof., 5 doç., 11 yrd. doç. dr., 25 öğr. gör., 21 arş. gör., 1 uzman ve 1 de okutman görev yapmaktadır. Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez’dir.

Teknik Eğitim Fakültesi: Bakanlar Kurulunun 09.09.1997 tarihli toplantısında alınan kararla teknik öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Fakülte, 1998-1999 Öğretim Yılı’nda, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği ve Otomotiv Öğretmenliği programlarına alınan 30’ar öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. 02.11.2009 tarih ve 2009/15546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla kapatılarak fakülteye öğrenci alımı durdurulmuştur. Hâlen Eğitim, Makine Eğitimi, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi bölümlerinde mevcut öğrencileri ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Fakültede 3 prof., 1 doç., 2 yrd. doç., 2 öğr. gör., ve 11 arş. gör. görev yapmaktadır.

Tıp Fakültesi: Bakanlar Kurulu Kararı ile Selçuk Üniversitesi bünyesinde ikinci bir tıp fakültesi olarak 22 Kasım 2001 tarihinde kurulmuştur. Fakültenin kurucu dekanı Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu’dur. Fakülte eğitim-öğretim faaliyetlerini üzün bir süre Meram Tıp Fakültesi Kampüsü’nde sürdürmüştür. İnşaatına 1984 yılında başlanılan Selçuklu Tıp Fakültesi ve Hastanesi ancak 2009 yılında tamamlanabilmiş; bu zaman içerisinde dekanlık ve başhekimlik gibi idari bölümler 2008 yılında inşaatı devam eden binaya taşınmış ve 2009 yılı Mart ayı başında fakülte hastanesinde poliklinik ve laboratuar hizmetleri verilmeye başlamıştır. İlk mezunlarını 2008-2009 yılında veren fakülte, 2009-2010 Öğretim Yılı’ndan itibaren kampüs alanında kendi binasında eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bugün fakülte hem eğitim-öğretim ve araştırma hem de muayene, teşhis ve tedavi alanında 46 prof., 34 doç. 55 yrd. doç., 17 uzman dr., 3 öğr. gör. ve 204 arş. gör. ile faaliyetlerini yürütmektedir. Dekanı Prof. Dr. Serdar Göktaş’tır (vekil).

Turizm Fakültesi: Fakülte, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu adıyla 05.09.2009 tarihinde 27340 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/15381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş; 2010-2011 Öğretim Yılı’nda 97 öğrenci ile öğretime başlamıştır. 2013 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile fakülteye dönüştürülmüştür. Fakülte, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Konaklama İşletmeciliği, Rekreasyon Yönetimi ve Seyahat İşletmeciliği bölümlerinde 2 doç., 6 yrd. doç., 6 öğr. gör. ve 3 arş. gör. ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Veteriner Fakültesi: 1982 yılında, Konya Hayvan Sağlık Meslek Lisesi binasında 50 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Kurucu dekanı Prof. Dr. Hümeyra Özgen’dir. Bugün kampüs alanındaki kendi binalarında faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültede EAEVE kriterleri ve BOLOGNA ölçütleri de dikkate alınarak eğitim-öğretim yeniden düzenlenmiştir Eğitim süresi beş yıldır ve mezunlara yüksek lisansa eş değer lisans diploması verilmektedir. İlk dört yıl teorik ve pratik eğitim birlikte yürütülürken son bir yılda intörnlük veya olgunlaşma eğitimi adı altında pratik ve uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, İç Hastalıklar, Döllenme ve Suni Tohumlama olmak üzere dört ana bilim dalının bulunduğu kliniklerde eğitim ve araştırma yanında her türlü muayene, teşhis, tedavi ve operasyon yapılarak halka da hizmet verilmektedir. Kampüs alanı içindeki fakülteye ait Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bulunan sığırcılık, koyunculuk, köpekçilik ve natif kanatlı ünitelerindeki hayvanlardan yetiştirme, eğitim ve araştırma amaçlı olarak yararlanılmaktadır. Et ve Süt Ürünleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Ünitesi’nde özellikle eğitime yönelik olarak öğrencilerin katılımıyla et ve süt ürünleri üretimi yapılmaktadır. Fakülte, Beslenme Hijyen ve Teknolojisi, Klinik Bilimleri, Klinik Öncesi Bilimler, Temel Bilimler ve Zootekni ve Hayvan Besleme bölümlerinde 74 prof., 22 doç., 3 yrd. doç., 19 arş. gör. ve 5 uzman kadrosu ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir. Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner’dir.

Ziraat Fakültesi: 1982 yılında kurulmuş ve ilk olarak Toprak Bölümü’ne aldığı 50 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. Kurucu dekanı Mümtaz Turgut Topbaş’tır. 1983 yılında Tarla Bitkileri ve Tarım Makineleri bölümlerine, daha sonra da Zootekni Bölümü ile bir süre Aydınlık Evler Mahallesi’ndeki barakalarda (bugün tramvay deposunun olduğu yer) eğitim-öğretim faaliyetine devam etmiştir. Fakülte 1992 yılında Alâeddin Keykubat Kampüs’ündeki binasına taşınmıştır. 2003 yılından bu yana fakültede Bahçe Bitkileri, Tarla Koruma, Gıda Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri, Tarımsal Yapı ve Sulama, Toprak Bilimi ve Beslenme, Tarla Bitkileri ve Zootekni olmak üzere on bölümde eğitim-öğretim yapılmaktadır (Ayrıca bk. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi*).

Sanat ve Tasarım Fakültesi: 13 Kasım 2009 tarih ve 27405 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulunun 2009/15546 sayılı kararnamesiyle Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi kapatılarak Sanat ve Tasarım Fakültesi kurulmuştur. Fakültenin Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Moda Tasarımı, Seramik Tasarımı ve Tekstil Tasarımı ve Üretimi bölümlerinde 3 doç., 7 yrd. doç., 15 öğr. gör., 10 arş. gör. ve 1 uzmanla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Teknoloji Fakültesi: Bakanlar Kurulunun 09.09.1997 tarihli kararıyla Teknik Eğitim Fakültesi olarak kurulmuş ve Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği ve Otomotiv Öğretmenliği programlarında 30’ar öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Fakülte, kurulduğu tarihten 2003 yılına kadar Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda hizmet vermiş; 2003-2004 Öğretim Yılı başında kendi binasına taşınmıştır. 2009 yılına kadar faaliyetlerini yürüten fakülte, 13.11.2009 tarih ve 27405 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/15546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılarak mühendislik eğitimi verilmek üzere Teknoloji Fakültesine dönüştürülmüştür. 2010-2011 Öğretim Yılı’nda Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri açılmıştır. 2012-2013 Öğretim Yılı’nda Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerine öğrenci alarak lisans öğretimine başlamıştır. İmalat Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerine de ilerleyen zamanlarda öğrenci alınması planlanmaktadır. Fakültede 5 prof., 8 doç., 5 yrd. doç., 1 öğr. gör. ve 11 arş. gör. eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetinde bulunmaktadır. Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu’dur (vekil).

Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi: 2010-2011 Öğretim Yılı’nda Beyşehir’de eğitim-öğretim başlamış; 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Fakültesine dönüştürülmüştür. Fakültenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Konaklama İşletmeciliği, Rekreasyon Yönetimi ve Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği olmak üzere dört bölümü vardır. Eğitim süresi dört yıl olan fakültede dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Mesleki derslerle beraber fakültede yabancı dil olarak İngilizce, Rusça ve Almanca dersleri okutulmaktadır. Dekanı Prof. Dr. Abdullah Öztürk’tür.

Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi: 22.08.2010 tarihli 27680 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda Beyşehir Ali Akkanat Kampüse’nde kurulmuştur. 2011-2012 Öğretim Yılı’nda lisans eğitimine başlayan fakültede Bankacılık ve Sigortacılık, İşletme, İşletme Enformatiği, Muhasebe-Finans Yönetimi ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümleri vardır. Dekanı Prof. Dr. Ali Acar’dır.

Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş; 2013-2014 Öğretim Yılı’nda öğrenci almaya başlamıştır. İktisat, İşletme ve Maliye bölümlerinden oluşan fakültede 1 doç. ve 2 yrd. doç. görev yapmaktadır. Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Serdar Öğe’dir.

Enstitüler

Fen Bilimleri Enstitüsü: 2547 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra mezkûr kanunun özüne uygun olarak yayımlanan 41 sayılı KHK’nin 22/5 maddesi gereğince 20.07.1982 tarihinde kurulmuş ve 06.10.1982 tarihinde faaliyete geçmiştir. Kurucu müdürü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’dur. Enstitüde hâlen Tezli Yüksek Lisans ve Doktora ile II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programlarında eğitim-öğretim sürdürülmektedir. 31 ana bilim dalında tezli yüksek lisans, 22 ana bilim dalında doktora, 12 ana bilim dalında II. öğretim tezsiz yüksek lisans programlarında 1.850 öğrenciye eğitim hizmeti verilmektedir. Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz’dır.

Sağlık Bilimleri Enstitüsü: 2457 sayılı Yükseköğrenim Kanunu’nun çeşitli hükümleri ve Yükseköğretim Kurumları Teşkilatları hakkındaki 41 sayılı KHK ile 20.07.1982 tarihinde rektörlüğe bağlı olarak kurulmuştur. Kuruluşunu 1984 yılında tamamlayan Enstitü, lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretimi gerçekleştirmek amacıyla faaliyetine ilk defa, üniversite bünyesindeki Tıp ve Veteriner Fakültelerindeki ana bilim ve bilim dallarına ait programlarda 1985-1986 Öğretim Yılı Güz Döneminde öğrenci alarak başlamıştır. Enstitünün ilk müdürü Prof. Dr. Yüksel Tatkan’dır.

Bugün Sağlık Bilimleri Enstitüsünde, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesindeki ana bilim dallarına ait 37 doktora, 33 yüksek lisans, 6 tezsiz yüksek lisans programlarında lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Enstitüde, Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner fakültelerinin temel ve klinik bilimlerinde birçok ana bilim dalları ile hemşirelik ana bilim dallarında olmak üzere toplam 83 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır. Müdürü Prof. Dr. Ender Erdoğan’dır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü: 06.10.1982 tarihinde ilgili yasa çerçevesinde kurulmuş olup, 1983 Bahar Döneminde, altı yüksek lisans ve bir doktora programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. İlk müdürü Prof. Dr. Kemal Eraslan’dır. Bugün üniversitede faaliyet gösteren sosyal bilimlerin hemen hemen bütün branşlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. Buna ilave olarak, on bir farklı alanda tezsiz yüksek lisans eğitimi yapılmaktadır. Mayıs 2013 verileri esas alındığında, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde, 54 yüksek lisans, 37 doktora ve 11 tezsiz yüksek lisans programı bulunmaktadır. Yine Mayıs 2013 verilerine göre, bu programlara kayıtlı 1.591 yüksek lisans, 628 doktora ve 1.696 tezsiz yüksek lisans öğrencisi olmak üzere toplam 3.915 kayıtlı öğrencisi vardır. Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci’dir.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü: 24.01.1991 tarih ve 20765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3699 Sayılı Kanun’la kurulmuştur. Kurucu müdürü Prof. Dr. Hüseyin Ayan’dır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 23.10.1991 tarih ve 18152 sayılı yazısıyla Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Tarihi ve Türk Sanatı ana bilim dalları açılmış ve bu alanlarda yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim-öğretime başlanmıştır. 1995 yılında ise Yükseköğretim Kurulu kararı ile lisansüstü alanındaki faaliyetlerini Sosyal Bilimler Enstitüsüne devretmiş; faaliyetlerini araştırma enstitüsü olarak sürdürmeye başlamıştır. Enstitünün amacı Türk Dünyası ile ilgili edebiyat, dil, tarih, coğrafya, folklor, sanat ve çeşitli kültürel yapılar üzerinde araştırmalar ve incelemeler yapmak, bunların sonuçlarını yayımlamak, konuyla ilgili panel, bilgi şöleni, seminer, konferans vb. faaliyetler düzenlemektir. Müdürü Prof. Dr. Hasan Bahar’dır.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü: 2547 Sayılı Kanun’un 65. maddesine istinaden Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 26.02.2010 tarihli ve 27505 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2010/103 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. 2010-2011 Bahar Yarıyılında eğitim-öğretime başlamıştır. Müdürü Doç. Dr. Ahmet Cuma’dır.

Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü: Temeli 2005 yılında yine Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne dayanan Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü, 22.08.2010 tarih ve 27680 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile kurulmuştur (Bk. Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü*).

Konservatuar ve Yüksekokullar

Devlet Konservatuarı: 16.03.1991 tarihinde kurulmuş olup, 1993 yılında, Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı ve Türk Müziği bölümleriyle eğitim-öğretime başlamıştır. İlk mezunlarını 1997 yılında veren konservatuar, 2007-2008 Öğretim Yılı’ndan itibaren Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuarı binasında hizmet vermekte olup, adı, 25.03.2008 tarihinden itibaren, Yükseköğretim Kurulu’nun oluru ile Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı olarak değiştirilmiştir. Geleneksel Türk Müziği Bölümü içerisinde, hâlen eğitim-öğretimini sürdüren Türk Sanat Müziği Ana Sanat Dalı’nın yanı sıra, Türk Halk Müziği Ana sanat Dalı ve Türk Halk Oyunları Ana Sanat Dalı da 2006 yılında açılmış olup; gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra bu ana sanat dallarına da öğrenci alınacaktır. Sahne Sanatları Bölümü’nde ise, Tiyatro Ana Sanat Dalı ve Opera Ana sanat Dalı (Şan Sanat Dalı) eğitim-öğretim sürdürülmektedir. 2007 yılında, Müzik Bölümü adı altında, Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı ve Piyano-Gitar Ana Sanat Dalı da açılmış olup; kuruluşları tamamlandıktan sonra bu ana sanat dallarına da öğrenci alınabilecektir. Konservatuarda 1 prof., 2 doç., 5 yrd. doç., 11 öğr. gör., 4 arş., gör., 1 okutman ve 1 uzman görev yapmaktadır. Müdürü Doç. Dr. Dilek Zerenler’dir.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu: 1987 yılında Eğitim Fakültesine bağlı olarak kurulmuş; 1992-1993 Öğretim Yılı’nda dört yıllık yüksekokul hâline dönüştürülmüştür. Kurucu müdürü Prof. Dr. Hüdaverdi Erer’dir. Yüksekokul Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği, Rekreasyon (Nisan 2012) bölümleri ve bu bölümlere bağlı beş ana bilim dalından oluşmaktadır. Akademik yapılanması ve spor tesisleri bakımından ülkemizin önde gelen yüksekokullarından biridir. Öğrencilerin eğitim yaptıkları bir kapalı tribüne sahip çim futbol sahası, on kulvarlı olimpik kapalı yüzme havuzu, sekiz kulvarlı atletizm pisti, 2 kondisyon merkezi, 3 kapalı spor salonu, 5 genel amaçlı antrenman salonu, 2 açık tenis kortu, 2 açık basketbol sahası ve 4 açık mini futbol sahası mevcuttur. Yüksekokul öğrencileri kendi aralarında ulusal ve uluslararası başarılara sahiptir. Hâlen 19 doçent, 9 yrd. doç., 20 öğr. gör., 1 okutman, 1 uzman ve 5 arş. gör. ile akademik faaliyetlerini yürütmektedir. Şimdiye kadar 2.987 mezun veren yüksekokulda toplam 699 öğrenci öğrenim görmektedir. Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak Beden Eğitimi ve Spor, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği ana bilim dallarında yüksek lisans eğitimi de yapılmaktadır. Müdürü Prof. Dr. Mehmet Bozkurt Ataman’dır.

Akşehir Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu: Bakanlar Kurulunun 02.11.1996 tarih ve 22805 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararı gereğince Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulması kabul edilmiştir. Okulun ilk müdürü Prof. Dr. Saadettin Tıpırdamaz’dır. Yüksekokul fiziki şartların eksikliği sebebiyle 2006-2007 Öğretim Yılı’nda faaliyete geçebilmiştir. İlk olarak Hemşirelik programına alınan 41 öğrenci ile Akşehir Belediyesinin yüksekokula tahsis ettiği Belediye binasında eğitim-öğretime başlamıştır. 27.10.2008 tarihinden itibaren Akşehirli işadamı Kadir Yallagöz tarafından yaptırılan kendi binasına taşınmıştır. Müdürü Doç. Dr. Uğur Arslan’dır.

Yabancı Diller Yüksekokulu: Yükseköğretim Kurulunun 07.08.2000 tarih ve 24133 sayılı yazısı ile kurulmuştur. Yüksekokulun hazırlık sınıflarında İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça dilleri öğretilmektedir. Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün’dür.

Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokul ve Sivil Havacılık Yüksekokulu ise henüz kuruluş aşamasındadır.

Meslek Yüksekokulları

Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu: Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünün 04.05.2004 tarih ve B.30.2.SEL.0.70.72.00/153-178-3869 sayılı yazısı ve Yükseköğretim Kurulunun 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 71D-2, 7h ve 3843 Sayılı Kanun’un 4. maddeleri uyarınca Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Adalet Programı örgün ve II. öğretim bölümlerinin Hukuk Fakültesi bünyesine aktarılarak kurulmuştur. Yüksekokulda kadrolu öğretim üyesi bulunmamakla birlikte dersler Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Müdürü Prof. Dr. Mustafa Avcı’dır.

Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu: 1997 yılında eğitim-öğretime başlayan yüksekokul, bugün 2 teknik alan olmak üzere 5 programda 1.373 öğrenci ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Okulun binası Akörenli hayırsever iş adamı Nurullah Ercan tarafından yaptırılmıştır. Müdürü Doç. Dr. Eray Tulukçu’dur.

Akşehir Meslek Yüksekokulu: 1989-1990 Öğretim Yılı’nda Ana İş Hanının üç katının kiralanmasıyla Turizm-Otelcilik programına ön kayıt yöntemiyle 26 öğrenci alınarak öğretime başlamıştır. Kurucu müdürü Öğr. Gör. Servet Özdemir’dir. Müdürlük görevini şu anda Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin yürütmektedir.

Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu: 1989-1990 Öğretim Yılı’nda Turizm ve Otelcilik Programı ile açılmıştır. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Önder Pilten’dir. 1992-1993 Öğretim Yılı’nda İşletmecilik Programı, 1995-1996 Öğretim Yılı’nda Muhasebe Programı, 1999-2000 Öğretim Yılı’nda da Muhasebe Programının ismi değiştirilerek Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ile eğitim-öğretimine devam etmiştir. 2002-2003 Öğretim Yılı’nda İşletmecilik ve Tur Operatörlüğü, 2005-2006 Öğretim Yılı’nda Dış Ticaret Programı, 2009-2010 Öğretim Yılı’nda Pazarlama ve Su Ürünleri programları açılmıştır. Müdürü Okutman Oktay Nar’dır.

Cihanbeyli Meslek Yüksekokulu: 1994 yılında Makine Programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu’dur. 2002-2003 Öğretim Yılı’nda Bilgisayar Destekli Endüstriyel Kalıpçılık ve Muhasebe programları, 2005-2006 Öğretim Yılı’nda Pazarlama Programı açılmıştır. Müdürü Doç. Dr. Murat Ciniviz’dir.

Çumra Meslek Yüksekokulu: 1992 yılında kurulmuştur. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Taşpınar’dır. Bugün itibariyle 7 ayrı programda yaklaşık 600 öğrencisi bulunmaktadır. Akademik kadrosunda ise 8 öğr. üyesi, dördü doktorasını, yedisi yüksek lisansını tamamlamış toplam 13 Öğretim elemanı ve 10 idari personeli mevcuttur.

27 Eylül 2007 tarihi itibariyle başladığı kalite çalışmalarının sonucu olarak kalite yönetim sistemine uyumlu hâle getirilmiş ve 25.12.2007 tarihinde TS EN ISO 9001:2000-Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazanmıştır. Bu süreçte 17.02.2010 tarihinde de ISO 9001:2008 versiyonuna geçiş işlemlerini gerçekleştirmiştir. 2009 yılı Nisan ayında ise TS EN ISO 14001:2004-Çevre Yönetim Sistemi ve TS 18001 OHSAS-İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini de almıştır. Müdürü Doç. Dr. Fatih Er’dir.

Doğanhisar Meslek Yüksekokulu: 2002-2003 Öğretim Yılında açılmıştır. Okulda Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Bilgisayar Programcılığı, Bankacılık ve Sigortacılık ve İşletme Yönetimi programlarında eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ay’dır.

Güneysınır Meslek Yüksekokulu: 1993-1994 Öğretim Döneminde Harita Kadastro Programı ile Güneysınır Belediyesi tarafından tahsis edilen eski belediye binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Sönmez’dir. Yüksekokul 2002-2003 Öğretim Yılı’nda yeni binasına taşınmıştır. 2002-2003 Öğretim Yılı’nda Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama bölümleri de açılmıştır. Müdürü Prof. Dr. Halil Kürşad Ersoy’dur.

Hadim Meslek Yüksekokulu: 1992 yılında Harita Kadastro Programı ile açılmış ve eğitim-öğretim faaliyetine aynı yıl Hadim Belediyesinin tahsis ettiği ilçe merkezindeki binada başlamıştır. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Kaya’dır. 1993 yılında Arıcılık ve Bağcılık programları, 1995 yılında Makine Resim Konstrüksiyon Programı, 2002 yılında Bilgisayar Destekli Tasarım (2003 yılında YÖK Kararı ile ismi makine olarak değiştirilmiştir) Programı, 2005-2006 Öğretim Yılı’nda Dış Ticaret Programı açılmıştır. 2001 yılında kendi binasına taşınan okulun müdürü Öğr. Gör. Ertuğrul Karataş’tır.

Huğlu Meslek Yüksekokulu: 1994 yılında kurulmuştur. Kurucu müdürü Öğr. Gör. Ahmet Küçükçelik’tir. 1996 yılına kadar eğitim-öğretim faaliyetlerini Selçuk Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde yer alan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binasında sürdürmüş; 1996 yılında da Huğlu’ya taşınmıştır. Ancak kendi binası olmadığı için Huğlu Endüstri Meslek Lisesi binasında öğretime devam etmiş; 2002 yılı Kasım ayında kendi binasına taşınmıştır. 1994 yılında Sadece Makine Programı ve 27 öğrenci ile öğretime başlayan okul şu anda 4 programda eğitim-öğretime devam etmektedir. Öğr. Gör. Mehmet Emre Erdoğan müdürlük görevini sürdürmektedir.

Ilgın Meslek Yüksekokulu: 11.11.1991 tarihli Yükseköğretim Kurulu toplantısında kurulması kabul edilmiş ve 1992-93 Öğretim Yılı’nda Ilgın Belediyesi tarafından tahsis edilen Belediye İş Hanının 3 ve 4. katlarında eğitim-öğretime başlamıştır. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gök’tür. 1997-1998 Öğretim Yılında kendi binasına taşınmıştır. Bugün itibariyle Makine, Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Mekatronik ve Bilgisayar Programcılığı programları ile eğitime devam etmektedir. Müdürü Doç. Dr. Özcan Koçyiğit’tir.

Kadınhanı Faik İçel Meslek Yüksekokulu: 08.12.1992 tarihinde kurulmasına karar verilmiş, 1993-1994 Öğretim Yılı’nda Harita ve İnşaat programları ile öğretime başlamıştır. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Akgemici’dir. Yüksekokulun adı Yükseköğretim Kurulunun 3278 sayı ve 22.09.2006 tarihli kararı ile Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksek Okulu olarak değiştirilmiştir. Müdürü Prof. Dr. Uğur Uslu’dır.

Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu: Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı ile 1993-1994 Öğretim Yılı’nda sanayi sitesindeki kooperatif binasında açılmıştır. Kurucu müdürü Öğr. Gör. Süleyman Şahin’dir. 1999 yılında kendi binasına taşınan okulun müdürü Öğr. Gör. Durmuş Ali Ceylan’dır.

Kulu Meslek Yüksekokulu: 1995-1996 Öğretim Yılında açılmıştır. Kurucu müdürü Okutman İsmail Çıpan’dır. Yüksekokul 2001 yılında kendi binasına taşınmıştır. Bilgisayar Programcılığı, Elektrik ve Dış Ticaret programları vardır. 2012-2013 Öğretim Yılı’nda 483 öğrencisi, 13 akademik, 2 idari, 9 sözleşmeli olmak üzere toplam 24 personeli ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Müdürü Prof. Dr. Alpönder Yıldız’dır.

Sarayönü Meslek yüksekokulu: 1992-1993 Öğretim Yılı’nda Harita-Kadastro ve Sıhhi Tesisat programları ile İsmet ve Ümmühan Önal İlköğretim Okulu binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Bir öğretim yılını burada tamamladıktan sonra Özel İdare tarafından restore edilen tarihî Merkez İlköğretim Okulu eski binasına taşınmıştır. Kurucu müdürü Prof. Dr. Tevfik Tekeli’dir. Yüksekokul 2000-2001 Öğretim Yılı’ndan beri kendi binasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı yıl mevcut programlara ilave olarak Bilgisayar Teknolojisi ve Programcılığı, Fidan Yetiştiriciliği, Tohumculuk, Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Depolama programları da açılmıştır. Hâlen Bilgisayar Teknolojileri, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Çevre Koruma ve Teknolojileri ve Gıda İşletmeciliği programları ile eğitim-öğretimine devam etmektedir. Müdürü Prof. Dr. Nuh Boyraz’dır.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu: Üniversitenin en eski birimlerinden birisidir. İlk defa 1975 yılında, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu olarak kurulmuştur. O dönemde Yüksekokul yalnızca yabancı dillerde eğitim verirken 1980 yılında bünyesinde işletme ve muhasebe programları da açarak eğitim vermeye devam etmiştir. 1982 yılında Yüksek Öğretim Kanunu gereğince yüksekokul Selçuk Üniversitesine bağlanarak Sosyal Bilimler, Teknik Bilimler ve Sağlık Bilimleri bölümleri adı altında 1990 yılına kadar eğitim-öğretime devam etmiştir. 1990 yılında Konya Meslek Yüksekokulu ismi kaldırılarak Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu isimleri altında yeniden yapılandırılmıştır. Bu yapılanma ile beraber yüksekokulu bünyesinde Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Pazarlama programları da açılmıştır. Yüksekokul, eğitim-öğretimini 1990-2001 tarihleri arasında Alâeddin Keykubat Kampüsü’ndeki Rektörlük idari binasında sürdürmüş; 2001-2002 Öğretim Yılı’ndan ise hâlen hizmet vermekte olduğu kendi binasına taşınmıştır. Bu süreçte Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret, Halkla İlişkiler, Turizm Rehberliği ve Lojistik programları da ilave edilmiştir. Bütün programlarında normal ve ikinci öğretim yapılmakta olup, 2003-2004 Öğretim Yılı itibariyle öğrenci sayısı 4.850’ye ulaşmıştır. Yüksekokulda 3 doç., 6 yrd. doç., 38 öğr. gör. ve 1 uzman görev yapmaktadır. Müdürü Doç. Dr. Ali Erbaşı’dır.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: 09.02.1989 tarihinde yapılan Yükseköğretim toplantısında, Konya Meslek Yüksekokulu bünyesindeki sağlık programlarının ayrılması ile kurulmuş ve 1989-1990 Öğretim Yılı’nda eğitim-öğretime başlamıştır. Başlangıçta Hemşirelik ve Tıbbi Laboratuar programları bulunan yüksekokul 1992 yılında Ebelik, 1998 yılında Radyoloji programlarının açılması ile gelişimini sürdürmüştür. 1997-1998 Öğretim Yılı’nda, Sağlık Yüksekokulunun kurulması ile Hemşirelik ve Ebelik programlarını bu okula devretmiştir. 2005-2006 Öğretim Yılı’nda Anestezi Teknikerliği ve Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama programları da dâhil edilmiştir. Üniversitenin Sosyal Bilimler MYO bünyesindeki Çocuk Gelişimi programının aktarılması ile program sayısı beşe yükselmiştir. Hâlen kampüs alanı içinde hizmet vermekte olan yüksekokulun müdürü Prof. Dr. Huzur Derya Arık’tır.

Silifke Taşucu Meslek Yüksekokulu: 1992-1993 Öğretim Yılı’nda faaliyete geçmiştir. Kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Naim Ata Atabey’dir. İlk olarak Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri bölümü ile eğitim-öğretime başlayan okul, hâlen Taşucu’ndaki binalarında sekiz bölümle eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tolga Gök’tür.

Taşkent Meslek Yüksekokulu: 1994 yılında Arıcılık programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. Kurucu müdürü Okutman Mustafa Kılıç’tır. Yüksekokulda, 2005-2006 Öğretim Yılı bahar yarılı sonunda fiziki yetersizlik sebebi ile bir süre eğitim-öğretime ara verilmiştir. 2011 yılında yeniden faaliyete geçen yüksekokul, hâlen üç bölüm ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Müdürü Doç. Dr. Ekrem Tuşat’tır.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu: Bugün Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak eğitim-öğretim yapan yüksekokul ilk olarak 1978 yılında 1739 Sayılı Kanun ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Yabancı Diller ve Meslek Yüksekokulu adı altında kurulmuştur. 1980 yılında Elektronik, Harita, İnşaat ve Makine Resmi programlarıyla eğitime başlamış; 1982 yılında çıkarılan 41 Sayılı KHK ile Selçuk Üniversitesine bağlanarak Konya Meslek Yüksekokulu hâline dönüştürülmüştür. 2 bölüm ve bu bölümlere bağlı 7 programla eğitim-öğretime faaliyetlerini sürdüren yüksekokuldan 15.02.1989 tarihinde sağlıkla ilgili programlar ayrılarak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hâline dönüştürülmüştür. Daha sonra 20.06.1990 tarihinde sosyal ve teknik programlar da ayrılarak sosyal programlar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Programlar ise Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu adları altında iki ayrı yüksekokul hâline getirilmiştir. Şu anda 11 bölüm altında 18 programda 5 doç., 7 yrd. doç., 43 öğr. gör. ve 3 okutmanla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Müdürü Prof. Dr. Ahmet Koçak’tır.

Yunak Meslek Yüksekokulu: Elektrik, Bankacılık ve Sigortacılık ile Maliye bölümleriyle eğitim veren yüksekokulun müdürlüğünü Yrd. Doç. Dr. Kadir Öztaş yapmaktadır.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

1- Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi

2- Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi

3- Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

4- Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi

5- Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi

6- Selçuklu Araştırma ve Uygulama Merkezi

7- Türk Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi

8- Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi

9- Konya ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi

10- Uygulamalı Matematik Araştırma ve Uygulama Merkezi

11- Yabancı Diller Araştırma ve Uygulama Merkezi

12- İmalat Sis. Otomasyonu ve Bil. Des. Tas. Üretim Araş. ve Uyg. Merkezi

13- Stratejik Araştırma Merkezi

14- Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SELÇUKSEM)

15- Biyoyakıtlar Uygulama Araştırma ve Merkezi

16- İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ARGE)

17- Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi

18- Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

19- Bölgesel Gelişme Uygulama ve Araştırma Merkezi

20- Radyo-Televizyon Yapım ve Yayıncılık Araştırma ve Uyg. Merkezi

21- Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi

22- Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi

23- Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

24- Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi

25- TÖMER

Rektörlüğe Bağlı Birimler

1- Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü

2- Türk Dili Bölüm Başkanlığı

Koordinatörlükler

1- Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü

2- Erasmus Koordinatörlüğü

3- Meslek Yüksekokulları (MYOK) Koordinatörlüğü

4- Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğü

5- Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

6- Pedagojik Formasyon Koordinatörlüğü

7- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Koordinatörlüğü

8- Yurt Dışından Öğrenci Seçme Sınavı (SÜYÖS) Koordinatörlüğü

9- Mevlâna Değişim Programı Koordinatörlüğü

10- Dış İlişkiler Koordinatörlüğü

11- Araştırma ve Uygulama Merkezleri Koordinatörlüğü

12- Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü

13- Eğitim Hizmetleri Genel Koordinatörlüğü ile akademik faaliyetlerini yürütmektedir.

Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat Kampüsü'nden genel bir görünüm
Erol Güngör Tıp Fakültesinin açılış töreninde
Alâeddin Keykubat Kampüsü'nden bir görünüm
Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ve Hukuk fakültesi
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Hadim Meslek Yüksekokulu
Kulu Meslek Yüksekokulu
Silifke Taşucu Meslek Yüksekokulu
Doğanhisar Meslek Yüksekokulu
Beyşehir Ali Akkanat kampüsü

YAŞAR SEMİZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Yüksek Öğretim Kurumu Teşkilat Kanunu, Resmî Gazete; 30.03.1983/18003, Nu. 2809; Resmî Gazete, 27.12.2011/28155, 2809 SK, ek 30. madde; Resmî Gazete, 29.05.2007/26536, 5662 SK, ek 72; Semiz, 1999; Selçuk Üniversitesi Kataloğu, 1982; SÜ 1994-1995 Eğitim-Öğretim Yılı Faaliyet Raporu, 1995; SÜ 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Faaliyet Raporu, 2011; SÜ 2006 Yılı İdari Faaliyet Raporu, 2007; Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeks (Türkiye’nin En İyi 50 Üniversitesi), TÜBİTAK Raporu, 10.10.2012.