SELÇUK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Alman Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji, Fars Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Fransız Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat...

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 11 Nisan 1975 tarihinde yürürlüğe giren 1873 Sayılı Kanunʼla Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulmuş; dört bölümdeki 104 öğrenci ile 1976-1977 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bu dönemde fakülte, Zindankale’deki binayı (günümüzde Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu) kullanmıştır. Daha sonra Edebiyat ve Fen fakülteleri, 20 Temmuz 1982 tarihinde çıkan 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Fen-Edebiyat Fakültesi adıyla birleştirilmiştir.

Selçuk Üniversitesinin kampüs alanı içerisine taşınan ilk birimi, Fen-Edebiyat Fakültesi olmuştur (1987). Fakülte daha sonraki yıllarda binaları henüz tamamlanmayan gerek İktisadi İdari Bilimler Fakültesine gerekse Güzel Sanatlar Fakültesine ve Selçuk Üniversitesinin çeşitli birimlerine ev sahipliği yapmıştır.

Fen-Edebiyat Fakültesi adı altında, başlangıçta toplam 13 bölüm ve 16 programla eğitim-öğretim hizmetleri sunulmuştur. 1992-1993 öğretim yılında II. öğretime başlanmış ve buradan 1995-1996 öğretim yılı sonunda ilk mezunlar verilmiştir.

2009 yılında tekrar eski duruma dönülmüş, Edebiyat Fakültesi ve Fen Fakültesi olarak iki ayrı fakülte oluşturulmuştur. Edebiyat Fakültesi eski binada eğitim-öğretime devam ederken Fen Fakültesi yeni binasına taşınmıştır.

Edebiyat Fakültesi bünyesinde Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü altında yer alan; Alman Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalları, 1995 yılında Yükseköğretim Kurulu kararıyla, ayrı birer bölüm hâline dönüştürülmüştür.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ise 1997 yılında, Arkeoloji Bölümü ile Sanat Tarihi Bölümü adı altında iki ayrı bölüm hâline getirilmiştir.

Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü altında yer alan; Arap Dili ve Edebiyatı, Japon Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı ile Urdu Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalları, 2013’te YÖK’ün aldığı bir kararla ayrı birer bölüm haline gelmişlerdir.

Ayrıca 2006’da Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, 2009’da Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü, 2010 yılında ise Doğu Dilleri ve Edebiyatları çatısı altında Japon Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı kurulmuştur. Bu ana bilim dalı hâlen bağımsız bir bölümdür. Psikoloji, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım ile Japon Dili ve Edebiyatı Bölümlerine henüz öğrenci alınamamıştır.

Fakültede; Alman Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Fransız Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Japon Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Psikoloji, Rus Dili ve Edebiyatı, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, ile Urdu Dili ve Edebiyatı adlarını taşıyan 17 bölüm bulunmaktadır. Mevcut programların 8’inde II. öğretim yapılmaktadır.

Edebiyat Fakültesinin misyonu; nitelikli bilimsel araştırmalar yaparak ulusal ve uluslararası düzeyde öğretim faaliyetlerinde bulunan, bilgi ve yeteneklerini tüm insanlık yararına kullanan, sorgulayan ve sürekli öğrenmeyi prensip edinen, ülkemiz ve dünyanın bugününe ve geleceğine katkı sağlayan ahlaklı ve erdemli bireyler yetiştirmektir.

Edebiyat Fakültesinin vizyonu; çağın gereklerine uygun donanıma sahip güçlü bir kadroyla ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla yürüyen, öğrencilerinin ulusal ve uluslararası değerlere sahip bireyler olarak yetişmesi için çalışan, geleceğin dünyasına olumlu katkılar sağlayacak fikirler üreten, ürettiği fikir, bilgi ve deneyimi toplumun ve tüm dünyanın yararına dönüştürülebilen akılcı, yenilikçi ve geleceğe yön veren bir fakülte olmaktır.

Fizikî, Sosyal ve Teknik İmkânlar

Edebiyat Fakültesi, 19.000 m² kapalı alana sahiptir. Burada 52 adet derslik, 2 amfi ve 178 oda bulunmaktadır. Dersliklerin 45’inde projeksiyon mevcuttur. Fakültede öğrencilerin anlık ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte kantin, fotokopi birimi, gezinti alanı, masa tenisi, kamelya gibi imkânlar da yer almaktadır.

Edebiyat Fakültesi dergisi (SEFAD), alanında Türkiye’deki en önemli akademik dergilerden biri olarak yayın hayatına devam etmektedir.

Öğretim Elemanı ve Öğrenci Durumu

Edebiyat Fakültesinde 01 Şubat 2018 tarihi itibarıyla; 34 profesör, 15 doçent, 45 yardımcı doçent, 5 öğretim görevlisi ve 65 araştırma görevlisi ve 1 uzman olmak üzere toplam 165 öğretim elemanıyla eğitim-öğretim sürdürülmektedir.

Fakültede I. öğretimde 4175, II. öğretimde 2997 olmak üzere toplam 7172 lisans, 1110 yüksek lisans ve 274 doktora programı öğrencisi öğrenim görmektedir.

Mezunlar

Fakülte bölümlerinden mezun olan öğrenciler öğretmenliğin yanı sıra, sosyal bilimler enstitülerinde bilim dallarına göre lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedir. Mezunlar; özel okullar, bankalar, turizm sektörü, müzeler, kütüphaneler, arşivler, istatistik kurumları ve çeşitli kamu kuruluşları ile özel sektörde iş imkânları bulabilmektedirler.

İBRAHİM KUNT

BİBLİYOGRAFYA