SELÇUKLU

Selçuklu Belediyesi

Konya’nın üç merkez ilçesinden biri olan Selçuklu’da, belediye teşkilatı kuruluş çalışmaları 08.08.1988 tarihinde tamamlanmış; belediye idaresi de 26 Mart 1989 seçimlerinden sonra resmen başlamıştır.

Kurulduğu ilk yıllarda diğer merkez belediyelerle birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda, 1991 yılında Yapıcı İş Merkezi’nde, 1994 yılında Dumlupınar Mahallesi’nde mülkiyeti kendine ait Selçuklu İş Merkezi’nde hizmetlerini sürdürdükten sonra 14 Mart 2011 tarihinde de Doç. Dr. Halil Ürün Caddesi üzerindeki yeni hizmet binasına taşınmıştır.

İnşa edildiği bölgenin, Konya’nın yeni cazibe merkezi hâline gelmesinde etkili olan Selçuklu Belediyesi Hizmet Binası, 75.439 metrekare yeşil alan üzerine 4.876 metrekare inşaat, 16.424 metrekare kullanım alanı ve fonksiyonel yapısı ile kamu binası anlayışını değiştirmiştir. Selçuklu mimarisinden esintilerle, günümüz modern çizgisini birleştiren hizmet binası, herkesin rahatça ulaşabileceği bir mekândır. Bina, engelli vatandaşların kimseye ihtiyaç duymadan rahatça hizmet alabilmesi için de uygundur. Görme engellilerin zorlanmadan hizmet alabileceği hizmet binasında, işitme engelliler ile iletişim kurabilecek işaret dili bilen personel de görev yapmaktadır.

Hizmet binasına ilave olarak; 3.593 metrekare alana sahip sosyal tesis içinde 300 kişilik nikâh ve konferans salonu, meslek edindirme atölyeleri, çini üretim atölyesi, sanat atölyeleri, sosyal yardım merkezi, çocuk ve halk kütüphaneleri, internet salonları ile ödeme noktaları yer almaktadır. Tesiste yapılacak faaliyetler ve nikâh törenleri internetten de canlı olarak aktarılabilmektedir.

Selçuklu Belediyesi, Konya’yı Anadolu’nun en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri hâline getirecek olan Selçuklu Kongre Merkezi’nin yanı sıra, 385.000 metrekare alanda Konya’nın en büyük parkı olan Kelebekler Vadisi ile vatandaşların aileleri ile birlikte hoşça vakit geçirebilecekleri huzurlu bir yeşil alanı Konya’ya kazandırmıştır. Parkın içerisinde Türkiye’de bir ilk olan kelebek uçuş alanı ile kelebek müzesi de yer almaktadır.

Selçuklu Belediyesi tarafından inşa edilen aile yaşam merkezleri, emekli konakları, aile sağlığı merkezleri, kanser hastaları ve yakınları için umut evi, spor salonları, suni çim sahalar, mahalle parkları ile sosyal hayatın gelişimine ve hayat kalitesinin artmasına katkı sağlanmaktadır.

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) ile Selçuklu’da bulunan devlet okulları ve özel okullarda eğitim gören yaklaşık 100.000 öğrenciye temel evrensel değerlerimiz eğlenceli aktiviteler eşliğinde benimsetilmektedir.

Tarihî dokuyu korumak amacıyla Sille başta olmak üzere Selçuklu ilçesinde bulunan tarihî yapılar restore edilmektedir. Bu kapsamda Sille Aya Elena Kilisesi, Zazadın Hanı restore edilmiş, uluslararası Selçuklu kongreleri düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Büyük Selçuklu Mirası projesi ve diğer kültürel yayınlarla da gelecek nesillerin tarihî duyarlılık ve farkındalıklarının artması sağlanmıştır.

Uluslararası Belediyecilik kapsamında uluslararası kültürel sergiler açılmış; Tunus, Bulgaristan, Moldova, Filistin ve Bosna Hersek’te kardeş şehir ilişkileri kurulmuştur.

Selçuklu Belediyesinin kuruluşundan itibaren görev yapan belediye başkanları şunlardır:

İsmail Öksüzler (1989-1999)

Prof. Dr. Adem Esen (1999-2009)

Uğur İbrahim Altay (2009-2014)

Uğur İbrahim Altay (2014-…)

Selçuklu Belediyesi hizmet binası

HAYRETTİN YALINIZ

BİBLİYOGRAFYA