SELÇUKLU

Turizm

Selçuklu, özellikle inanç turizmi açısından önemli bir merkez durumundadır. Zira 5 bin yıllık geçmişiyle hoşgörü merkezlerinden Sille* bu ilçe sınırları içerisindedir. Yanı sıra Alâeddin Camii*, Alâeddin Köşkü* kalıntıları, Aya Elena Kilisesi*, Zazadın Hanı*, Horozlu Han/Ruzbe Hanı* gibi adları ilk akla gelen pek çok tarihî eserle İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi* gibi önemli müzeler Selçuklu ilçesi sınırları dâhilinde yer almaktadır. Bu potansiyeli ile ilçe her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti Rixos (5 yıldız), Dedeman (5 yıldız), Bera (4 yıldız), Özkaymak (4 yıldız), Anemon (4 yıldız), Selçuk (3 yıldız) gibi otellerinde ağırlamaktadır.

Ulaşım

İlçede ulaşım problemi bulunmamaktadır. Şehirlerarası otobüs terminalinin yanı sıra Konya Havaalanı ve Askerî Hava Üssü ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Hatta Konya’nın batıya açılan en önemli yolu olan Konya-Afyonkarahisar devlet karayolu ilçe içerisinden geçmektedir. Bütün köylerle olan bağlantılar asfalt yollarla sağlanmaktadır.

Ekonomi

Selçuklu ilçesinde çalışan nüfusun ekonomik faaliyet kollarına göre dağılımında, çalışan nüfusun büyük kısmının sanayi ve hizmet sektörlerinden geçimini sağladığı görülmektedir. İlçe merkezinde ise halkın genellikle büyük bir bölümü ticaret ve sanayi ile uğraşmaktadır. Sanayi kesiminde günden güne imalat sanayinde artışlar görülmektedir.

Tarım

Selçuklu ilçesinin toplam kullanım alanı 183.631 ha’dır. Bu, Konya kullanım alanının %4,50’sini oluşturmaktadır. İlçenin toplam kullanım alanının %48,98’ini (90 bin ha) tarım arazileri, %15,25’ini (28 bin ha) çayır-mera alanı, %7,84’ünü (14.400 ha) orman alanı oluşturmaktadır. İlçedeki tarım arazileri, Konya tarım arazilerinin %4’ünü kaplamaktadır. Tarım arazileri oranı, Konya tarım arazisi oranından düşük iken, Türkiye tarım arazisi oranından yüksektir. İlçenin çayır-mera alanı, Konya çayır-mera alanının %3,68’ini oluşturmaktadır.

İlçede yaklaşık 90 bin hektar alan olan tarım arazisinin sadece %10,74’ünde sulu tarım yapılabilmektedir. Kuru tarım arazisi 80 bin ha’dan (%89,26) fazla olduğundan ilçede nadas problemi de görülmektedir. İlçede sebze ekim alanı 17.440 da olup sebze yetiştiriciliği pek gelişmemiştir. En çok yetiştirilen ürünler fasulye ve domatestir. Meyve ve bağ ekim alanı ise 1.810 da olup burada elma, kiraz ve belli oranda da bağcılık faaliyetleri yapılmaktadır.

Tarıma dayalı sanayinin geliştiği bir ilçe olan Selçuklu’da, sebze ve meyve işleme tesisleri, dondurma, et ve süt ürünleri, yumurta, deri, bisküvi, şeker imalatı, yem sanayi ve tarım makineleri tesisleri bulunmaktadır.

Hayvancılık

İlçenin hayvan varlığında en çok koyun (93 bin baş) daha sonra ise kıl keçisi (600 baş) yetiştiriciliği görülmektedir. Selçuklu ilçesi Konya ilinin yumurtacı tavuk bakımından %7,20’sine, yumurta üretimi bakımından ise %7,47’sine sahiptir. Selçuklu ilçesi arıcılık bakımından fazla potansiyele sahip bir ilçedir. İlçede 2010 yılı itibari toplam 6.004 adet kovan bulunmakta olup, toplam bal üretimi 43.240 kg’dır. Yıllar bazında arıcılıkla uğraşan köy sayısında bir değişiklik olmamakla birlikte 2010 yılında köy sayısı 23’tür. İlçedeki yıllık süt üretim miktarı 22 bin ton civarındadır. En çok süt üretimi büyükbaş hayvanlardan sağlanmaktadır.

Sanayi

Selçuklu ilçesi, Konya’nın bütün ilçeleri içerisinde sanayileşmenin en fazla olduğu ilçedir. I, II, ve III. organize sanayi bölgeleri ile TÜMOSAN Traktör Fabrikası, Konya Çimento Fabrikası gibi önemli sanayi tesisleri ve on beş adet küçük sanayi sitesi Selçuklu’da yer almaktadır. Ayrıca IV ve V. organize sanayi bölgeleri de yine Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde planlanmıştır.

Plastikçiler Sanayi, Hurdacılar Sanayi, Şekerciler ve Lokum İmalatçılar Sanayi, Motorlu Sanayi, Marangozlar Sanayi, Mobilyacılar Sanayi, Karatay Sanayi, Anadolu Sanayi, Zafer Sanayi, Selçuklu Sanayi, Bakırcılar ve Kalaycılar Sanayi, Dökümcüler Sanayi, Demirciler Sanayi, Hizarcılar Küçük Sanayi Sitesi, İnşaat Malzemeleri ve Sıhhi Tesisatçılar Sanayi Selçuklu ilçesindeki küçük sanayi siteleridir.

Selçuklu ilçesi Konya’daki GSYİH’nın yani üretimin %25’ini karşılamaktadır. Bu sebeple Konya’da katma değeri en yüksek olan yer Selçuklu’dur. Şehirleşme oranı %80’in üzerindedir. Selçuklu’da önemli belediyecilik hizmetleri planlanmış ve uygulanmış, şehrin geleceğine yön veren ve planlı gelişmesini öngören çalışmalar yapılmıştır. İmar uygulamaları, altyapı asfalt, çevre, turizm, kültür-sanat ve sosyal içerikli çalışmalarla Selçuklu ilçesi yaşanabilir bir şehir olma özelliğini sürdürmektedir.

İlçede göç olayı yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Bunda sanayi kuruluşlarının bu bölgede yoğunlaşması ve Selçuk Üniversitesi kampüsüne yakınlık etkili olmuştur. İlçe sınırlarında nüfusun bir bölümü organize sanayi bölgelerindeki işletmelerde çalışmaktadır. KOBİ niteliğindeki, genellikle tarıma dayalı sanayi (gıda, süt, un gibi) işletmeleri ilçenin farklı noktalarında faaliyet yürütmektedir. Pek çok şirketin yönetim merkezleri ve toptancı hali de Selçuklu ilçesindedir.

Sille'den bir görünüm

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA

  • Bahar, 1999; Eren, 2000; Ardos, 1995, 25-26; Çağlar-Taş, 1982, 23-90; KİY, 1990; Küçükdağ, 1989, 73; Biricik, 1992; MEVKA Selçuklu İlçe Raporu, 2012; Selçuklu Kaymakamlığı Brifing Dosyası, 2012; Selçuklu Belediyesi Verileri, 2012; İl Tarım Müdürlüğü Verileri, 2012; Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü Verileri, 2012; DSİ Konya Bölge Müdürlüğü Verileri, 2012; DİE/TÜİK Nüfus Verileri (http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rwservlet?adnksdb2&ENVID=adnksdb2Env&report=wa_turkiye_ilce_koy_sehir.RDF&p_il1=42&p_ilce1=1839&p_kod=2&p_yil=2012&p_dil=1&desformat=html, 10.12.2013/15.15); http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=KONYA, 06.03.2013.