SELÇUKSPOR

Mahallî futbol kulübü.

Selçukspor kulübü, 1929 yılında Konya’nın üçüncü spor kulübü olarak kuruldu. Futbolcu yetiştirip, daha önce faaliyete geçirilen Gençlerbirliği ve İdmanyurdu’na rakip olarak bu sporun gelişmesini sağlamak amacıyla Vali Muavini Ali Rıza Tarhan’ın girişimiyle bir araya getirilen kurucular kurulunda şu isimler yer aldı: Osman Fatih Kurşuncu (eğitimci), Yusuf Ulusoy (eğitimci), Tacettin Cavit Özsoy (Yeni Ses Gazetesi sahibi), Münir Oskay (veteriner), Mahmut Sural (Emniyet muhasibi), Zeki Boran (memur), Nuri Özkara (Yeni Ses Gazetesi neşriyat müdürü), Vehbi Altınçizme (kunduracı), Tarık Kendi (eğitimci), Hazım Köseleci (kösele tüccarı), Mustafa Büyükkirişçi (bağırsak tüccarı), Mehmet Emre (memur).

Adını, başkenti Konya olan Türkiye Selçuklu Devleti’nden alan, Fenerbahçe gibi sarı-lacivert renkleri forma rengi yapan Selçukspor’un ilk başkanlığını Osman Fatih Kurşuncu üstlenirken, Nafia Müdürlüğü memuru Zeki Boran umumi kaptan oldu. Konya’da Gazi Mustafa Kemal, Hâkimiyet-i Milliye ve İsmet Paşa ilkokullarını inşa eden Alman firmasının başmühendisi Herr Zinger de takımın antrenörlüğüne getirildi. İnşaatlar sebebiyle İstanbul’da görev yaptığı sırada Beşiktaş’ı da çalıştıran Zinger, böylece Konya’da antrenörlük yapan ilk teknik adam oldu. Daha sonra Gençlerbirliği’nde oynayan Nahiye Müdürü Kâzım Özbay ve Kuyumcu Ethem Tenekeci, İdmanyurdu forması giyen ve “Solak” lakabıyla tanınan terzi Süleyman Uludağ ile Konya’da güreş sporunu başlatan “Cicimolla” lakaplı İhsan Emre Selçukspor’un ilk kadrosunda yer aldılar. İlerleyen yıllarda Selçukspor’da yetişen şöhretli futbolcular ve oynadıkları kulüpler şöyledir:

Hasan Yorulmaz, Hamdi Yorulmaz, Abdullah Büyükkoşucu, Saffet Demirok, Cömen Halil, Raif Savaş, Ali Göksu, Ali Temel, Yusuf Hasaklı; kaleciler Tahsin Par, Pirlo Muzaffer, Hidayet Dirik ve Cevdet (Gençlerbirliği), Teyfik Türkkan, Seyit Şen, Orhan Gürsel, Karga Teyfik, Nuri Örge (İdmanyurdu), İzzet Kanarya, Mehmet Köseler (Sümerspor, Şekerspor), Kemal Erkut (İstanbulspor, Aydınspor), Talat Öncel, Muzaffer Evren (Şekerspor, Konyaspor), Hüseyin Durur, Nuri Yüksel (Gençlerbirliği, Yolspor), Mustafa Köseler (Yolspor), Naci Renklibay (Yolspor, Konyaspor, Ankara Gençlerbirliği), Ali Osman Renklibay (Şekerspor, Ceyhanspor, Adanaspor, Ankaragücü), Nuri Mehtap, Cemalettin Aksekibilgin (Konyaspor), Seyit Güneş, Fevzi Sözmen (Şekerspor).

Futbolcuları başka kulüplere geçtiği dönemlerde zayıflayan Selçukspor’un kapanmaması için Gençlerbirliği ve İdmanyurdu kulüplerinin takviye oyuncu verdiği Selçukspor, zaman zaman ikinci amatör kümeye düşmekten kurtulamadı. Bu dönemlerde kulübün yükünü Lütfü Göksu, Yılmaz Yemeniciler ve Yılmaz Onarıcıoğlu gibi başkanlar omuzlarken, son on beş yıldan bu yana bu kulüpte forma giyen, antrenörlük, hatta malzemecilik yapan Başkan Zahir Renklibay’ın fedakârlığı da önemlidir. Gençlerbirliği ve İdmanyurdu’na gösterilen maddi destek ve ilgiden yoksun bulunduğu için lig şampiyonu olamayan Selçukspor, sadece 1949 yılı Valilik Kupası’nı kazanabilmiştir.

Selçukspor'un 12 Nisan 1929 tarihli kadrosu

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA