AŞÇI BABA TÜRBESİ

Türkiye Selçukluları Dönemi (?) eseri

Aşçı Baba Türbesi, Sarayönü ilçesinde, Yukarı Mahalle Türbe Mezarlığı’nda bulunmaktadır. Bu mezarlık, Pir Hüseyin Camii’nin yaklaşık beş yüz metre kuzeyindedir. Yola cephe olan türbe, mezarlığın güneybatı köşesinde yer almaktadır. Eskiden dikdörtgen biçiminde, kerpiç duvarlı ve toprak damlı olan türbe, yakın geçmişte Sarayönü Belediyesince yine aynı biçimde, duvarları yığma moloz taştan yapılıp, derzlenmiş; üzeri de saçaklı, betonarme bir damla örtülmüştür.

Türbenin içinde iki sanduka vardır. Bunlardan birinin Aşçı Baba’ya ait olduğu rivayet edilmekte; diğerinin ise kime ait olduğu bilinmemektedir. İlçe halkının rivayetlerine göre XIII. yüzyılda yaşayan Aşçı Baba Mevlâna’nın aşçısıdır. Türbe duvarına monte edilmiş bir kitabe parçası da tahrifata uğradığından sadece “sene” ve “recep” kelimeleri okunabilmekte; dolayısıyla gerek Aşçı Baba gerekse türbesi hakkında aydınlatıcı olamamaktadır.

Aşçı Baba Türbesi, şöhreti Sarayönü ilçesi ile sınırlı bir ziyaret yeridir. Bölge sakinlerinin verdiği bilgilere göre eskiden türbe daha fazla ziyaret edilir, ramazan gecelerinde de çocuklar tarafından türbe çevresinde birtakım oyunlar oynanırmış. Aynı zamanda sınanmış bir yer olan türbeye, eskiden hastalanan çocuklarla hayvanlar getirilerek üç veya yedi defa türbenin etrafında döndürülürmüş. Günümüzde sadece bayram, arife ve belirli mübarek günlerde türbe ziyaret edilmekte ve buradaki yatırların ruhuna Fatiha bağışlanmaktadır.

Aşçı Baba Türbesi

ATİLLA KARTAL

BİBLİYOGRAFYA