TUZLUKÇU

Kültür Varlıkları

Kültür Varlıkları

Pazar Mahallesi Çeşmesi

Aynı adlı mahallede yer alan çeşme, düz cepheli ve haznelidir. Kübik bir yapıya sahip çeşmenin cephesinde Latin harfli bir kitabe bulunmaktadır. Sağ alt köşede devşirme bir insan kabartması görülmektedir. Kitabesine göre çeşme, 1932 yılında hayrat olarak Hacı İbrahimoğlu Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Bu çeşmenin suyu, Tuzlukçu Mezarlığı’nın arkasında yer alan Külcüler’in evinin önündeki su kuyusundan künklerle getirilerek hayrat olarak akıtılmıştır. Tuzlukçu içme suyu şebekesi çalışmalarında tahrip edilen suyolunun, Hacı Enver Şen tarafından tamir ettirilmesiyle çeşme yeniden kullanıma sunulmuştur.

Koraşı Köyü Camii

Koraşı köyü merkezinde inşa edilen cami, taş duvarlı, ahşap direkli ve düz toprak damlıdır. Toprak damın üzeri kiremitle kaplanmıştır. Kitabesi okunamayan cami, XIX. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olmalıdır.

Kuzey cephesinin ortasındaki kapıdan girilen cami, üçerli iki sıra ahşap sütunla üç sahına ayrılmıştır. Meyilli araziden dolayı pencereler yüksektedir. Caminin içinde kalem işi süslemelerle nakışlara yer verilmiştir.

Pazar Mahallesi Çeşmesi

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanteri III/2203-2204.