BEYŞEHİR

V. KÜLTÜR

Beyşehir’de Eğitim-Öğretim

Beyşehir’in merkez ve taşrasında 1 anaokulu, 38 ilkokul, 25 ortaokul, 4 imam hatip ortaokulu, 2 çok programlı lise, 4 Anadolu lisesi, 2. Anadolu imam hatip lisesi, 1 fen lisesi, 4 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 2 akşam sanat okulu, 3 özel eğitim iş uygulama merkezi ve 1 meslek eğitim merkezi bulunmaktadır. Beyşehir’in eğitimle ilgili bazı istatistiki bilgileri de şöyledir:

Okul/Kurum: 91

Derslik: 755

Öğrenci: 14.024

Öğretmen: 904

Derslik Başına Düşen Öğrenci

İlkokul + Ortaokul: 17

Genel Ortaöğretim: 22

Mesleki ve Teknik: 23

Yükseköğretim yönünden Konya’nın şanslı ilçelerinden olan Beyşehir’de Selçuk Üniversitesine bağlı Ali Akkanat Ali Akkanat Turizm ve Ali Akkanat İşletme fakülteleriyle Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3 yükseköğretim kurumu mevcuttur.

Beyşehir’de Basın-Yayın

Beyşehir’de bilinen ilk gazete, 1955 yılında çıkartılır. Bunların baskısı Konya’da yapıldığı gibi yazar kadrosunda da Konya merkezden yazarların katkısı büyüktür. Bu tarihten çeyrek asır sonra, basın-yayın hayatında zenginleşme olur. Matbaalar kurulur, yazar kadroları zenginleşir. Beyşehir’de yayım sırasına göre Beyşehir, Beyşehir’in Sesi (I), Yamaç, Göl Kent, Yamaç, Beyşehir’in Sesi (II), Beyşehir Göl, Anamas, Eşrefoğlu, Yeşildağ gazete ve dergileri yayımlanmıştır. Ayrıca, Beyşehir Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin çıkardığı renkli fotoğraflı ofset baskılı Kıvılcım gazetesi (1989-1999) gibi okul yayımları da bulunmaktadır. 1992’den sonra Beyşehir Göl Radyo TV AŞ (BGRT) gibi bazı radyo ve televizyonlar da faaliyet göstermiştir.

Beyşehir

Beyşehir gazetesi, 1955-1958 arasında adını taşıdığı şehirde çıkartılan ilk yerel gazetedir. Birinci sayısı, 31 Mart 1955 tarihini taşımaktadır. Gazetenin, sahibi ve yazı işleri müdürü N. Süel’dir. Aynı görevi, ikinci sayıdan itibaren Şükrüye Coşkun alır. Beyşehir, Konya’da Yeni Kitap Basımevinde basılmakta, haftada bir defa neşredilmektedir.

Gazete zaman zaman kesintilere uğrar. İki aylık bir sükûttan sonra 4 Nisan 1957 tarihli nüshası ile tekrar yayıma başlar. Üç yılı aşkın bir yayından sonra, Kasım 1958’de kapanır.

Yazarlarından bazıları, Asiye Süel, C. Şenol, F. Sayan, Nihal Akalın, Süleyman Gediz, Celalettin Kişmir*, Ömer Tekin, Edip Bilir, Cavit Ayyüce, Rüştü Ergen, İ. Aczi Kendi*, Mehmet Önder*, M. Zeki Oral*, Sofu Tuğrul*, Feyzi Halıcı*, Halit Ören, Muhtar Sahir, Enver Şevki Botsalı*, Mehmet Şimşek, Süheyla Çelikel, Havva Daban, Ahmet Fevzi Erol, Kâzım Türkoğlu ve “Diken” müstearıdır.

Beyşehir’in Sesi (I)

2 Eylül 1963’te yayımlanmaya başlamıştır. Sahibi, Beyşehir Kültür ve Dayanışma Derneği’dir. Mesul müdürü, Musa Beştoy ile yazı işleri müdürü H. Veli Yıldırım henüz talebedirler. Dizgi ve baskısı Konya’da Işık Matbaasında yapılmaktadır. Dördüncü sayıda ise dizgi Işık, baskı Kanaat Matbaasında gerçekleştirilir.

Şehir tarihi, tabii güzellikleri ile ilgili yazı ve şiirler yanında eleştirel yazılar da yayımlayan gazetede İbrahim Göker, Yılmaz Bozkurt, Mehmet İstanbullu, Mustafa Özgünel, Azmi Koytemir, Ahmet Sivas, Azmi Cevher Saatçi, Enver Aslan, Gürel Eke, Edip Bilir, Osman Gültekin, Yalçın Kasaroğlu, Süleyman Bilgin, Ahmet Eser, İsmail Taş, Asiye Süel, Süleyman Bumin imzalarına rastlanmaktadır. “Küçük Prens” ise gazetenin tek müstearıdır.

Yamaç

1965’te çıkarılmaya başlanmıştır. Kurucusu ve sahibi İsmail Başünal, sorumlu müdürü Ş. Sırrı Kanatoğlu’dur. Küçük boy ve iki sayfa yayınlanan Yamaç, aslında Ünal Matbaasının, ilan gazetesi durumundadır. Fakat on yıl, haftada iki gün olmak üzere düzenli, asıl işi matbaacılık olan Başünal tarafından çıkarılmıştır.

İlân gazetesi niteliğinde çıktığı için yazar kadrosu çok zengin değildir. Yazarları Müfit Niyazi ile Mikdât Küçükgüzel, “Berrî” ve “Ufkî” mahlaslarıyla da şiir ve yazılar yazmışlardır. 2 Ekim 1973’ten itibaren imzası görülen bir başka yazar da Beyşehir vaizi H. Avni Yıldırım’dır.

Gazete, yayımını, 1975’ten sonra durdurmuş olmalıdır.

Beyşehir’in Sesi (II)

İlkinden 19 yıl sonra, 24 Eylül 1982’de yayımlanmaya başlar. 28 yıldır çıkmaya devam eden yörenin en uzun ömürlü gazetesidir. Aynı adı taşıdığı hâlde iki gazete birbirinin devamı değildir. Sahibi Yusuf Mızrak ve Mustafa Yaşar, yazı işleri müdürü Avukat Bekir Tamer’dir. 1 Nisan 1983 tarihli 27. sayıdan itibaren yazı işleri müdürü, gazetenin sahiplerinden Mustafa Yaşar olur. 24 Haziran 1983 tarihli 39. sayıda yazı işleri müdürü Mehmet Karanfil’dir. Dizgi ve baskı Göl Matbaasında yapılmaktadır.

Haftalık küçük boy gazeteden günlüğe, oradan da büyük boy ofset baskılı gazeteye geçen Beyşehir’in Sesi, aynı zamanda internet gazeteciliği de yapmaktadır. Başlangıçta tipo baskı makinesine sahip mütevazı matbaadan saatte on iki bin baskı yapabilen bir tesise ulaşmıştır.

Gazetenin 2010’da sahibi, kurucularından Yusuf Mızrak’ın kardeşi Selahattin Mızrak’tır. Mızrak, aynı zamanda Beyşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını da yapmaktadır. Genel yayın yönetmeni, haber müdürü ve başyazarı ise Mehmet Koç’tur. Gazete, çeyrek asrı aşan yayın süresince zengin bir yazar kadrosuna da ulaşmıştır. Yusuf Güneş, Abdullah Gevher, Bilal Işıklı, Yılmaz Bilgi, Musa Has, Mehmet Koç, Salih Bağrıaçık, Mümine Selim, Abdullah Eren, Emrullah Bilgin, Lütfi Çınar, Hazım Dursun, Adnan Yaka, Bilal Eyüboğlu, Mustafa Yaşar, A. Baki Süllesli, Serdar Dilbaz, Burhan Babür Ocakçıoğlu, Nurgül Başaran, Osman Gürbüz, Mehmet Karanfil, Şükrü Çalmaz, Aydın Güzel, Osman Keşan, Mehmet Buğra, Dr. Murat Sezgin, Mehmet Konuk, Nazmiye Fidan, Yüksel Lâle, Mustafa Bülbül gazetenin yazarlarından bazılarıdır. Gazetede ayrıca “Karanlık”, “K.A.”, “Sami”, “İzlemci” gibi müstearlar da yazmışlardır.

Beyşehir Göl

Gazete, 1983 yılında “Göl” adıyla haftalık olarak yayım hayatına başlar. Sonra adı Beyşehir Göl olur. Gazetenin kurucusu ve ilk sahibi iş adamı Mustafa Yaşar’dır. Hâlen imtiyaz sahibi Şeref Yaşar’dır. Küçük boy yayımlanmaya başlayan gazete, kendi matbaası olan Yaşar Ofset Matbaacılıkta dizilip basılmaktadır. Yazı işleri müdürü “Beyşehir’in haber makinesi” unvanlı Önses’tir.

Üzeyir Yaşar, Hasan Uzun, Nevzat Laleli, Mehmet Akif Göksu, Hüseyin Muşmal gazetenin yazarlarından bazılarıdır. Gazetede ayrıca “Tebeşir” müstearı ile yazılar yayımlanmaktadır.

Anamas

Anamas dergisi, 1996 yılında aylık olarak yayım hayatına başlamıştır. Sahibi, Aydın Korkmaz’dır. Derginin genel koordinatörü Dr. Nazım Koçu; genel yayın müdürü Ahmet Cantürk, haber müdiresi Neriman Ölmez’dir. 10. sayıdan itibaren genel yayın müdürü Neriman Ölmez olur. Sonra, Nazmi Şen, Ali Erol bu görevi üstlenir. Yurtiçi ve yurtdışında birçok yerde temsilcilikleri bulunmaktadır. Kesintilerle birlikte dokuz yıla yakın devam eden yayım süresinde 23 sayı kadar yayımlanmıştır. Onun için yayın periyodu düzenli değildir. Yerli, millî ve muhafazakâr bir yayın politikasına sahiptir.

2003’ten Ekim 2005’teki 22. sayısına kadar uzunca bir süre yayımına ara veren dergi, Aralık 2005 tarihli 23. sayısından sonra yayım hayatına ara vermiştir.

A. Korkmaz, Ahmet Narinoğlu, Caner Arabacı*, Mustafa Parlar, Ertan Örgen, Adem Kartal, T. Yaşar Tekeli, Yüksel Lâle, B. Bilal Alperen, Zafer Poyraz, Salih Aydemir, Müfit Öner, Dr. D. Ali Turgut, Süleyman Şenol, Mehmet Şenol, Yadigar Gökmenoğlu, Kemal Aras, İbrahim Tekbaş, Nazım Koçu, Hasan Koçu, M. Emin Doğan, Bekir Çınar, Mehmet Ecevitli, Hikmet Eren, Raşide Baler, Dilcan Din, Kamil Geçme derginin yazarlarından bazılarıdır. Dergide ayrıca Can Eroğlu, Can Alp gibi müstearlar da yazmışlardır.

Eşrefoğlu

Dergi, yayımına Ekim 2009’da başlamıştır. Büyük Mefkûre Derneği’nin yayın organıdır. Sahibi ve yazı işleri müdürü, aynı zamanda Büyük Mefkûre Derneği Başkanı olan Seyit Karakaya, genel yayın yönetmeni Mehmet Saygın’dır. Saygın’dan sonraki yönetmenler, Emrah Yağar ve Ramazan Ay’dır. 32 sayfalık dergi, ayda bir yayımlanacağını duyurmuştur. Fakat diğer nüshalarında, yayın süresi değiştiği için, tarih yerine sadece sayı numarasını vermiştir.

Dergide; Sinan Ateş, Alişan Satılmış, Hayrani Ilgar, Nevzat Kösoğlu, Übeyit Semerci, Mehmet Parlar, Nuh Keniş, Ali Şanal, Ümit Gülol, Hakan Karakaya, Abdurrahman Şirin, Yalçın Özcan, Sinan Ateş, Altan Gökmenoğlu, Rafet Aydeniz, Gökçen Kahraman, Hayrani Ilgar, Mehmet Parlar, Merve Parlar, Seyit Metehan Şimşek, Mehmet Ali Şimşek, Alper Yorgancılar, Dr. Muharrem Bayar, Süleyman Vurucu, C. Arabacı, Ali Acar, Dr. Murat Sezgin, Serkan Akın, Mustafa tekin, Kaya Kuzucu, Betül Güngör, Zübeyir Metin gibi imzalar bulunmaktadır.

Yeşildağ

Beyşehir’e bağlı Yeşildağ beldesinde hazırlanan dergi, 1986’da aylık olarak çıkmaya başlamıştır. Sahibi Sacit Celayir, yazı işleri müdürü Atay Davulcuoğlu, idare müdürü Rasim Eren, reklâm ve halkla ilişkiler müdürü Ömer Akkuş’tur. Yeşildağlı gençlerin yazı, şiir ve çizimlerini içeren 32 sayfalık dergi, amatör gayretlerle 1989’a kadar yayımlanmıştır.

Dergi, yayımına 1989’da ara verir. Aynı adla daha sonra İzmir’de, Eylül 1994’te I. sayısını yayımlar. Sahibi ve yazı işleri müdürü Sacit Celayir, genel yayın müdürü Akif Güzel’dir. Ömer Akkuş, Zeki Kocal, Mehmet Pekcan, Abdurrahman Kulaç, diğer görevlileridir. Sacit Celayir, Akif Güzel, Hamit Eren, Ali Özmen, Ramazan Kozan, Hakan Filik, Fatih Başaran, Dr. Ali Altan Günaydın, Rasim Eren, Adem Kartal, Mehmet Güneş, C. Arabacı, Yusuf Küçükdağ*, Eyüp Gök, Sefa İliksiz, Sibel Bilge, M. Aydoğan dergi yazarlarının bazılarıdır. Ayrıca Can Eroğlu, Âgâh Birr, Süyünbike Çiçek gibi müstearlar da derginin yazarları arasındadır. Yeşildağ dergisi, Ocak 1996 tarihli 7. sayısından sonra yayımına son vermiştir.

Radyo ve TV Kanalları

Beyşehir’de bazı radyo ve televizyonlarla internet siteleri de faaliyet göstermektedir. Hâlen iki radyo, bir televizyon yayımdadır. Gazetelerin internet sayfalarının dışında üç internet sitesi de sanal âlemde yayım yapmaktadır.

BGRT (Beyşehir Göl Radyo TV AŞ)

Televizyon ve radyo kanallarıyla 1992’den beri yayımını sürdürmektedir. Sahibi ve başkanı Hasan Narin, genel müdürü Sabit Parlar, istihbarat şefi Hüseyin Özmen’dir. Grubun yayın kuşağı, 6.00-24.00 saatleri arasındadır.

Radyo Bey FM

1993 yılında kurulmuştur. Sahibi Ali Külahçı, radyo müdürü Ahmet Bozdoğan’dır. Yayın kuşağı, sabahtan 01.30’a kadar sürmektedir.

İnternet Siteleri

www.kurucuova.com: Bu web sitesi, 2002’de amatör olarak Kurucuovalılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yayıma konmuştur. Göl gazetesinin haftalık haberlerini yayımlamıştır. İlgi ve taleplerin artması ile geliştirilen site, yöreye hizmet vermektedir.

www.beysehir.com.tr.tc: İnternetten yöre haber ve bilgilerini dünyanın her yerine taşıyan web sitesi durumundadır.

www.beysehir.gen.tr: Aktüel haberler, din, politika dâhil çok geniş kapsamlı bir kültür sitesidir. Beyşehir ve çevresi kapsamlı yayım yapan site, 2005’te Mesut Can tarafından kurulmuştur. Ücretsiz üyelik tabanlıdır. Üyeler arasında, iletişim sağlamayı amaçlamaktadır.

Beyşehir gazetesi
Beyşehir'in Sesi gazetesİ
Beyşehir göl gazetesi başlığı
Yeşildağ dergisi kapağı
Beyşehir Göl Radyo Tv amblemi.

CANER ARABACI

BİBLİYOGRAFYA

  • Anamas, Ocak 1997, sy. 3; Aralık 2005, sy. 23; Beyşehir, 31 Mart 1955, sy. 1-23 Mayıs 1957, sy. 64; Beyşehir’in Sesi, 3 Nisan 1973, sy. 773-28 Aralık 1973, sy. 840; Beyşehir’in Sesi, 24 Eylül 1982, sy. I; Anonim, 2002; Eşrefoğlu, Ekim 2009, sy. 1-2010, sy. 5; Süel, 1963, 3; Yamaç, 3 Nisan 1973, sy. 773-28 Aralık 1973, sy. 840; Yeşildağ, Eylül 1994, sy. I-Nisan 1995, sy. 5; http://www.beysehirinsesi.com/; http://www.merhabahaber.com/; www.beysehirgol.com.