BEYŞEHİR

VI. TURİZM

Beyşehir ve çevresi tarih ve tabiatı ile bir turizm cennetidir. Tabiatıyla bir millî park, arkeolojik yönden de bir açık hava müzesi hüviyeti taşır. Bunun içindir ki tarih ve tabiat iç içe yaşar.

Son yıllarında ülkemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin büyük çoğunluğunun ilgisini çeken Antalya ve yöresine geçiş çoğunlukla Beyşehir üzerinden yapıldığından, kendine verilen değer daha da artmaktadır.

Tarihî bir anıt niteliği taşıyan Konya ile Antalya arasında tabii bir köprü olduğundan her iki bölgedeki medeniyetlerin örneklerini taşır. Çok yakın bir gelecekte başta çevresindeki Konya, Seydişehir, Şarkîkaraağaç gibi yerleşim birimleri ile bütün yurttan gelen turistlerin dinlenme merkezi olacaktır.

Fakat ne yazık ki; çevresi 120 km olan gölün henüz bir çevre yolu bulunmadığı gibi, gölün güzelliklerini değerlendirecek yalılar hatta çardaklar yapılmamış; kıyılarda park, bahçe ve gazinolar da açılmamış; otuza yakın ada da tam anlamıyla turizme kazandırılamamıştır.

Beyşehir Mağaraları

İlçe toprakları mağaralar ve yer altı suları bakımından ilginçlik gösterir. Anamaslar ve bu arada çevre dağlar çoğunlukla tebeşirimsi, yumuşak kalkerden oluştuğundan, ana kayaların aşınma, çökme ve çökelme özelliği vardır. Bu özellikler sebebiyle Anamaslar, yer yer delinmelere, oyulmalara uğramıştır. Bu duruma, karstlaşma sonucu olarak Anamaslarda, bol mağara, kovuk ile sayısız düden obruk, yutak ve yeraltı suları oluşmuştur. Onun içindir ki, ilçemizin, mağaralar yönünden dünyada anılır bir yeri vardır. Ayrıca dünyanın en büyük yer altı ırmağının Beyşehir Gölü ile Manavgat Çağlayanı arasında aktığı belirlenmiştir. Torosların Akdeniz yüzünde bulunan Antalya dolayı nasıl mağara ve düdenlerce zengin ise, arka yüzünde bulunan Beyşehir dolayı da o derece mağara ve düdenlerce zengindir.

İlçenin mağaraları çağlayanlı, düdenli, dikit-sarkıtlı mağaralardır.

Sayıları yüzleri aşan ilçe mağaralarının başlıcaları şunlardır:

Pınargözü Mağarası

Türkiye’nin en derin ve en büyük mağaralarından sayılan Pınargözü Mağarası gölün batı yakasında, Yenişarbademli’nin 11 km batısında, Gölyaka orman yolu üzerinde yer alır. Anamasların kar suları ile beslenip suyu göle dökülen mağara, dünyanın girişi en zor mağaralarından sayılmaktadır. Ağustos ayında, içinde 166 km hızla rüzgâr esmekte, ısı 5ºC derece olmaktadır.

Mağaraya ilkin 1965 yılında Türk Mağaracılar Derneği Başkanı Jeolog Dr. Timuçin Aygen girmiş, bu dernekçe ve özellikle Fransız Alpin Kulübü üyeleri İngiliz, İtalyan mağaracılarınca sistemli biçimde giriş yapılmış, ancak rüzgâr, çağlayan, menderes ve kuyuların engellemesi yüzünden yalnızca on iki çağlayan aşılarak 3 km ilerlenebilmiştir. Mağaranın denizden yüksekliği 1.550 metredir.

Körükini Mağarası

Dünyanın en büyük mağaralarındandır. 9 km kadar uzunlukta bir yer altı dehlizidir. Çay bu dehlizin bir ağzından girer, öbüründen çıkar dehlizin genişliği ve yüksekliği ortalama 5 metredir. Tabandan su aktığından botla geçilebilir. Dehliz yer yer daraldığından kayalıklara tırmanmak gerekir. Gezisi yedi saat kadar sürmektedir. Bu mağarayı da Timuçin Aygen bulup tanıtmıştır. İlçenin öteki mağaraları gibi her yıl yüzlerce turist çeker. Mağaralar yönünden zenginlik ve ilginçlik gösteren çamlık köyü sınırları içinde yer alır. Bu ünlü mağaranın Batıdakiler gibi ışıklandırılıp yol açılarak astım bronşit ve göğüs hastalıkları için kür yerleri ile lokantalar konarak turizme sunulması şimdilik bir özlemdir.

Öteki Mağaralar

Mağaraları ünlü olan Çamlık köyünde Değirmenini, Gerikini, Damlalıini ile Dibekdüdeni, Suludere, Dedetarlası mağaraları vardır. Balatini, Çobanini ve yeraltı inleri yine bu köy yakınındadır. Kurucuova’da Köyini ve İnönü mağaraları, Yeşildağ’da Damlaini, Hatçeniini, Eşekini, Güvercinini, Hacıakif Adası’nda Adaini ve Başgöze’de İnahır mağaraları bulunmaktadır.

Karstlaşma sebebiyle suları bir mağaradan batıp ötekinden çıkan pek çok mağara çayı vardır. Gembos ile Bayafşar Pınarbaşı düdenleri bunların en büyükleridir. Bayafşar Düdeni’nin sularını Beyşehir Gölü’nden aldığı sanılmakta ve düden suları Kızılca, Kavak ile Akçalar ovalarına dağılmaktadır. Dünyanın en büyük yeraltı ırmağının Beyşehir Gölü’nden çıkıp Dumanlı mağaralarından geçerek Manavgat Çayı’na karışan yeraltı ırmağı olduğu debisinin saniyede en az 25.000 litre olduğu tespit edilmiştir.

Plajlar

Yarbaşı, Bademli ve Beyşehir plajları gölün çevresindeki tanınmış plajlardır.

 

Kaplıcalar

Beyşehir’de Köşk, Çavuş, Yeşildağ Çamurluğu kaplıcaları bulunmaktadır

Beyşehir Pınargözü

(KONYA)

BİBLİYOGRAFYA