BEYŞEHİR GÖLÜ

Hacı Akif Adası

Adını, aslen Hoyranlı olan ve Beyşehir’deki ünlü tarihî evin sahibi olarak bilinen Hacı Akif Efendi’den almıştır. Adalar kümesinin güneyindedir. Beyşehir’e uzaklığı 25 km kadardır. Sarkıt ve dikitleriyle ünlü 100 metre uzunluğunda bir mağarası vardır. Roma Dönemine ait tapınak kalıntıları, görülmeye değer güzelliktedir. Böcek türleri yönünden zengin olan ada, millî park alanı olarak koruma altına alınmıştır.

İğdeli Ada: En yüksek noktası 1.282 metre olan ada, turistik açıdan ilgiye değer güzelliktedir. Kıyıları dik ve derin olup, geniş kumsalları vardır.

Orta Ada: İğdeli ve Aygır adalarının 200 metre açığında yer alan bu ada, 2500 dekarlık alana sahiptir. Diğer iki ada ile oluşturduğu boğaz çok güzeldir. Tepe noktası 1146 metredir. Çoğunlukla ardıç ağaçlarının oluşturduğu geniş bir bitki örtüsü vardır. Ada üzerindeki eski yapı kalıntıları da vardır.

Kes Adaları: İçeri ve Dışarı adalar olarak da bilinir. En yüksek noktası 1.134 metredir. Otlak durumunda olup on kadar küçük adadan oluşur.

Aygır Adası: Tabii açıdan ilgi çekici nitelikleri adada koy ve kumsallar oldukça güzeldir. 1.055 dekarlık alanı olup en yüksek noktası 1.260 metredir. Kilise kalıntıları vardır.

Kızılada: Eski yapı kalıntıları ve mağarası vardır. Adanın alanı 815 dekar civarındadır.

Çeçen Adası: Aşağıağıl, Terkenli, Hacı Osman ve Gâvur Adası da denir. Adada çiftlik evleri ve birçok tarihî kalıntı mevcuttur. Alanı 595 dekardır. Uzun yıllar öncesinde Rumların bulunduğu ada İstiklal Savaşı’nda gösterdikleri yararlılıklardan dolayı Çeçenlere verilmiştir.

Gölkaşı Adası: Gölkaşı’na uzaklığı 500 metre civarında olup 565 dekarlık alanı vardır. Adada bol miktarda ağaç mevcuttur. En yüksek noktası 1.138 metredir.

Eşek Adası: En yüksek noktası 1.139 metre alanı 140 dekardır. Seyrek de olsa ağaçlarla kaplıdır. Selçuklular Dönemine ait olduğu sanılan eski yapı kalıntıları vardır. Bu yapıların Kubadabad Sarayı ile çağdaş olması muhtemeldir.

Kızılada: İkinci Kızılada olarak da bilinir. Kurucuova yakınlarındaki ada, kasaba halkı tarafından ekilmektedir. En yüksek noktası 1.142 metre ve alanı 110 dekar civarındır.

Akburun Adası: Ömer Çavuş Adası olarak da bilinir. Eski yapı kalıntıları ve mezar taşları vardır. Alanı 60 dekar civarında olan adanın en yüksek noktası 1.128 metredir.

Kirse Adası: Adada kilise kalıntıları vardır. Alman araştırmacı Hirschfeld’in 1878’de ziyaret ederek izlenimlerini anlattığı kalıntılar muhtemelen bunlardır. Kirse Boğazı adayı Mada Adası’ndan ayırır. Gölün en derin olduğu bölge de 18 metre ile burasıdır. Alanı 10 dekar civarında olup üzerinde kasr kalıntıları da vardır.

Kız Kulesi: Kubadabad Sarayı’nın 3,5 km kadar kuzeydoğusunda 5 dekarlık bir adadır. En yüksek noktası1.138 metredir. Kubadabad Sarayı’nın harem dairesi olarak kullanılmıştır. İlk bakışta kalın harçlı duvarlarıyla ilgi çeker. Kayalık özelliği de taşıyan ada içinde birçok eski yapı kalıntısı vardır. Bir dönem 230 kadar kuşun barındığı ada için kuş cenneti nitelendirilmesi de yapılmıştır.

Höyük Adası: Tarıma müsait olup 20 dekarlık alanı vardır. Mezar, kemik, çanak ve çömlek kalıntıları bulunmuştur.

Kül Adası: Alanı 10 dekar civarında olup en yüksek noktası 118 metredir. Sonradan doldurulduğu söylenen düdeni ve bu olayı anlatan efsanesiyle ünlüdür.

Bunlardan başka Beyşehir Gölü’nde Taşlı Ada, Kum Adası, Geyik Adası, Ketlaş Adası, Yılan Adası, Kuşkondu Adası, Yapraklı Ada, Camız Adası da bulunmaktadır.

(KONYA)

BİBLİYOGRAFYA