BOZKIR

V. SOSYAL DURUM

Dernek ve Vakıflar

Bozkır’ın köylerinin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayabilmek için birçok dernek ve vakıf kurulmuştur. Bunlardan Bozkırlılar İlim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın hem İstanbul hem de Konya’da merkezi vardır. İstanbul ve Ankara Bozkırlılar Derneği; Konya Bozkır Kültür, Folklor ve Dayanışma Derneği; Harmanpınarlılar Derneği, Koçaşlılar Derneği, Soğucaklılar Derneği, Çağlayan Derneği, Karacaardıçlılar Derneği, Kuşca Derneği, Armutlu Derneği, Söğütlüler Derneği ve Kovanlık Derneği Bozkır insanın yöresine hizmet için kurduğu diğer derneklerdir.

 

VI. KÜLTÜR

Bozkır’da Eğitim Öğretim

Bozkır’da Halk Eğitim Merkezi ve Öğretmen Evi müdürlüklerinin yanı sıra –merkezinde ve taşrasında- 2015-2016 Öğretim Yılı’nda 31 ilkokul, 11 ortaokul, 2 imam hatip ortaokulu, 2 Anadolu lisesi, 1 imam hatip lisesi, 2 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 1 mesleki ve teknik eğitim merkezi ve 2 akşam sanat okulu bulunmaktadır. İlçenin eğitimle ilgili diğer istatistiki bilgileri de şöyledir:

Okul/Kurum: 53

Derslik: 298

Öğrenci: 5.317

Öğretmen: 294

Derslik Başına Düşen Öğrenci

İlkokul + Ortaokul: 18

Genel Ortaöğretim: 21

Mesleki ve Teknik: 24

1994 yılında Selçuk Üniversitesi bünyesinde açılan Bozkır Meslek Yüksek Okulu, Bilgisayar Teknolojileri (Bilgisayar Programcılığı), Elektrik ve Enerji (Alternatif Enerji Kaynakları Toknolojisi ve Elektrik) ile Mimari ve Şehir Planlama (Mimari Restorasyon) bölümleriyle eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Bozkır’da Yayımlanan Gazeteler

Bozkır Postası

1988 yılında yayım hayatına başlamıştır. Gazetenin sahibi Yunus Yılmaz’dır.

Bozkır Gündem

2009 yılında Zafer ve Yılmaz Katuk tarafından yayım hayatına başlamıştır. Gazetenin Yönetim yeri Bozkır merkezdedir.

Bozkırın Sesi

Ali Akgül tarafından çıkarılan gazete, kurucusunun vefatı üzerine kısa bir yayımın ardından kapanmıştır.

Bozkır Gündem Dergisi

Merhum Ali Akgül tarafından 2002 yılında çıkarılmış; tıpkı gazetesi gibi kısa bir süre sonra kapanmıştır.

Ayrıca Bozkır Kültür ve yardımlaşma Derneği, Bozkırlılar İlim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Ankara Bozkırlılar Derneği ve Bozkır Halk Eğitim Merkezince ilçeyi tanıtıcı bültenler de yayımlanmaktadır.

 

Halk Kültürü

Bozkır’ın günümüze kadar ulaşan maddi ve manevi kültür mirası, ulusal kültürümüz için önem taşımaktadır. Bozkır’ın halk kültürü arasında en önemli yeri hiç kuşkusuz “Bozkır Kaşık Ekibi” yer almaktadır. Bunun yanında türküler, maniler, masallar, bilmece, tekerleme ve atasözleri, dualar, beddualar gibi geleneksel âdetler Bozkır’da da yaşamaktadır. Bu arada kız isteme, nişan, düğün, asker uğurlama gibi törelerin yanında millî ve dinî bayramlar da coşkuyla kutlanmaktadır.

Bozkır, halk oyunları ve türküler açısından son derece zengindir. Özellikle Bozkır Kaşık Ekibi’nin ve “Aslan Mustafa” türküsünün ayrı bir yeri vardır. Bozkır Kaşık Ekibi 25 Eylül 2003 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Türkiye Birinciliği” ödülüne layık görülmüştür.

Aslan Mustafa türküsündeki:

 

Kenardan geçeyim yol sizin olsun

Ağılar içeyim, bal sizin olsun

...

Bozkır dedikleri büyük kasaba

Severler güzeli gelmez hesaba

 

Dizeleri, Bozkır insanının alçak gönüllülüğü, sevecenliği, özverisi ve hoşgörüsünü dile getirmektedir.

Aslan Mustafa türküsünü Türkiye’ye tanıtan Çağlayanlı (Çat) Ali Sandal’dır. 1957 yılında Ali Sandal, 250 TL telif ücreti karşılığı Nida Tüfekçi’ye bu türküyü vermiştir. Bozkır’a mal olmuş olan “Müslüme Gelin”, “Hele Hele”, “Süleğin Çimenine” gibi önemli türkülerin yanında yine Ali Sandal’a ait olan “Dere Boyu Düz Olur” türküsü hâlen birçok radyo ve televizyon sanatçısı tarafından seslendirilmektedir. Bu türkülerin gelecek nesillere aktarılması için çeşitli kaset ve CD’leri çıkartılmıştır.

Bozkır da Sinemacılık

1953 yılında Bozkır’ın Bağyurdu (Sopran) köyünde doğan Mehmet Tanrısever “Feza Film” şirketini kurmuştur. “Mert Çelik” fabrikalarının sahibi olan Mehmet Tanrısever “Sürgün”, “Minyeli Abdullah”, “Bir Garip Koleksiyoncu”, “Sahibini Arayan Madalya”, “Ezan Günü (Çizme)” adlı filmleri yönetmiştir. 1956 yılında Bozkır’da doğan emekli öğretmen ve Konya Bozkırlılar Kültür-Folklor ve Dayanışma Derneği Başkanı Burhan Yılmaz 2009-2010 yıllarında “Ay Işığı” filmini çekmiştir. Aslen Bozkır’ın Dere beldesinden olan Filiz Kılınçel’in yazdığı “Bozkır’da Ay Işığı” romanını Burhan Yılmaz sinemaya aktarmıştır.

Bozkır Yemekleri

Bulgur pilavı, yeşil mercimek, nohut, fasulye, lahana ve yaprak sarması, erişte gibi yemeklerin yanında tarhana, arabaşı, bamya çorbaları ve halkın saç böreği-gözleme olarak bildiği “keşli ekmek” yörenin önde gelen yemeklerindendir. Pekmez helvası, kıvrım (bülbülyuvası), pelte, köpük helva, ise yörenin bilinen tatlılarındadır.

Bozkır ve köylerinde genellikle yufka ekmek tüketilir. Özellikle ramazan ve kış aylarında çok tüketilen tahin, Sorkun ve Dere beldelerinde beş altı fabrikada (değirmen) üretilerek yurtdışı ve yurtiçi tüketimine arz edilir.

Bozkır Postası gazetesi
Bozkır Gündem gazetesi
Bozkır Kaşık Ekibi

MUSTAFA YILMAZ

BİBLİYOGRAFYA