BOZKIR

VII. TURİZM

Bozkır yayla ve dağ turizmi açısından önemlidir. Toroslara özellikle Haydar, Geyik ve Yıldız dağlarına bol miktarda kar yağmaktadır. Bu karlar yazın temmuz ile ağustos aylarında bile erimediği için kayak turizmi açısından eşsiz bir bölgedir. Bahar aylarında özellikle Tufan Deresi, Tosuntaşı, Sarıot, Sülek, Dikilitaş ve Dibektaşı yaylaları ile bu yaylalar arasında bulunan Dipsiz ve Sarıot gölleri ile Mavi Boğazı Kanyonu eko-turizmi açısından son derece önemlidir. Buralarda doğa yürüyüşü, çadır kampı, avcılık, zirve tırmanışları, dağcılık hatta yamaç paraşütü ve çeşitli spor etkinlikleri de yapılabilir. Ayrıca bu yaylalar tarihî eser bakımından oldukça zengindir. Bozkır merkezde Küçük ve Büyük Sivri Tepe diye bilinen mevkilerde bol miktarda kaya mezarları vardır. Bozkırda hiç kuşkusuz en önemli turizm merkezi Zengibar Kalesi’dir.

Kültür Varlıkları

Zengibar Kalesi

Isauria Devleti’nin başkenti Isauria halk arasında “Zengibar Kale” olarak bilinmektedir. Burası Bozkır-Konya karayolunun 11. km’sinden sağa ayrılarak Ulupınar Mahallesi’ne, bu mahalleden de 2,5 km doğuya gidildiğinde Zengibar Kalesi’ne ulaşılır. Ayrıca Bozkır’a 16 km uzaklıkta olan Hacılar (Acılar) Mahallesi’nden ve Bozkır’a 17 km uzaklıktaki Işıklar Mahallesi’nden de buraya ulaşmak mümkündür. Zengibar Kalesi 1860 m yüksekliğinde hâkim bir tepe üzerinde yer alır. Buraya araştırıcılar 1830’lu yıllarda gelmişler ve buldukları yazıtlara dayanarak, Isauria antik kenti olarak bütün dünyaya duyurmuşlardır. İki giriş kapısı, merkezde Hadrianus Zafer Takı, 4,5 km uzunluğunda sur duvarları ve 14 kule ile korunan bu kale, Bozkır civarının en görkemli antik kentidir. Karaman ve Konya Müzesi elemanları ile daha sonraki tarihlerde Hasan Bahar, Osman Doğanay gibi bilim adamları burayla ilgili çalışmalar yapmışlardır. Bu kalede, tarafımdan da yirmi beş yıldır aralıksız arkeolojik çalışmalar yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. 2010 yılında Osman Doğanay, Kültür ve Turizm Bakanlığından yüzey araştırması izni almıştır. Büyük bir ihtimalle yüzey araştırmalarının ardından bilimsel kazılar da başlayacaktır.

Ayrıca Kültür varlıklarımızdan Bozkır merkezinde Çarşamba Çayı’nın üzerindeki Selçuklu Dönemine ait Taş Köprü hâlâ ayaktadır. Üç gözlü olan köprünün boyu 21 m, genişliği 3,85 m’dir. Sonradan üzeri betonla kaplanan köprüye korkuluklar da ilave edilmiştir.

Köprünün tam karşısında 1900’lü yılarda belediye binası olarak kullanılan ahşap bina da şu anda özel sürücü kursu binası olarak kullanılmaktadır.

Bozkır’ın tarihî camileri arasında Bozkır Merkez Camii, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyonu yapılan Hisarlık Camisi ile Üçpınar Kurşunlu Camii Bozkır’ın önemli kültür varlıklarındandır.

Bozkır Merkez Camii

Çarşıiçi Mahallesi’ndedir. Çarşamba Suyu ve Taş Köprü’ye bakar. Cami kareye yakın planlıdır. Caminin yapım kitabesi yoktur. Ancak mihrap süslemesinin 1872 yılında yapıldığı yazılıdır. Yapının duvarları molozdur. Dışı sıvanmıştır. Kiremitli kırma bir çatıya sahiptir. Son cemaat mahalli iki katlıdır. Harim ahşap kaplama ile örtülüdür. Mahfile cümle kapısının hemen sağından yükselen bir merdivenle çıkılır. Harimin kuzey ucunda minber bulunmaktadır.

 

Zengibar Kalesi

MUSTAFA YILMAZ

BİBLİYOGRAFYA