BÜLBÜL, ALİ RIDVAN

(1934-2019) Gazeteci, yazar, şair.

Beyşehir’in Doğanbey beldesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Konya’da, yüksek öğrenimini Ankara’da tamamladı. Bugünkü adıyla İletişim Fakültesi olan Basın-Yayın Yüksek Okulunun Gazetecilik-Halkla İlişkiler ile Radyo-Televizyon ve Sinema bölümlerinden mezun oldu.

Sabah adlı günlük bir gazete de çıkaran A. Rıdvan Bülbül, değişik yerel yayın organlarında genel yayın yönetmenliği, sorumlu yazı işleri müdürlüğü, köşe yazarlığı yaptı.

Tercüman’dan Milliyet’e, Yeni Sabah’tan Ahmet Emin Yalman’ın Vatan’ına kadar pek çok yaygın gazetenin Konya temsilciliğini üstlenen A. Rıdvan Bülbül, TRT’de muhabir ve genel müdür danışmanlığı, Anadolu Ajansı’nda muhabir, bölge müdürlüğü, genel müdür danışmanlığı, Türk Haberler Ajansı’nda bölge müdürlüğü görevlerinde bulundu. Kurucuları arasında yer aldığı Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yirmi iki yıl kesintisiz sürdürdü.

Basın Şeref Kartı sahibi olan A. Rıdvan Bülbül, mesleki hayatında elli dolayında ödül ve onur plaketi aldı. Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nce 1980-1990 yılları arasında “Son On Yılın En Başarılı Gazetecisi”, aynı cemiyet tarafından 1988’de “Yılın Gazetecisi” seçildi.

15 Mart 2009’da Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin kuruluşunun 15. yılı dolayısıyla düzenlediği “On Beş Bilim, Kültür ve Sanat Adamına Vefa Gecesi”nde ihtiram beratıyla ödüllendirildi.

Kamu iktisadi kuruluşlarından BOTAŞ (iki dönem) ve Devlet Malzeme Ofisi yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinin kuruluş aşamasında Ankara ve Konya’daki görüşmelere katılan A. Rıdvan Bülbül, bu çalışmalarda etkin rol oynadı. Fakültenin eğitim ve öğretime başlamasının ardından on üç yıl süreyle gazetecilik, halkla ilişkiler ve radyo-TV dallarında çeşitli dersler verdi.

İletişim alanında; Genel Gazetecilik Bilgileri, Haberin Anatomisi ve Temel Yaklaşımlar, İletişim Etiği, Uluslararası İletişim, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Tanıtım Teknikleri isimli eserleri yayımlandı. Aynalar Sustu, Gökyüzü Mahallesi, Güdümlü Mermi ve Milattan Önce de Böyleydi Sevgi isimli şiir kitaplarına da imza atan Bülbül, evli ve bir çocuk babasıdır.

Ali Rıdvan Bülbül

M. ALİ KÖSEOĞLU

BİBLİYOGRAFYA

  • Işık, 2008, 147.