DEREBUCAK

Derebucak Yemekleri

Tatlı Tarhana Çorbası

Malzemeler: 10 adet tarhana (500 gr), 100 gr kuru fasulye veya nohut, küçük bir dilim pancar (yoksa 1 kaşık şeker), 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı nane ile kırmızıbiber ve çorbanın üzeri için 100 gr tereyağı.

Bir gece öncesinden ıslatılan tarhana ve fasulye tencereye konulur. Su ilave edilerek pişirilmeye başlanır. Pancar ve tuz eklenir. Pişirme süresince sürekli karıştırılır. Eğer pişmiyor veya kıvamı yerine gelmiyorsa sıcak su ilave edilir. Piştikten sonra tereyağı eritilip nane ve kırmızıbiber katılarak servis esnasında çorbanın üzerine dökülür.

Ekşi Tarhana

Değirmende veya dibekte dövülmüş buğday ve mısır (yarma), kuru soğan, yeşil nane, dağ kekiği, yaban eriği ve yeşilbiberle yapılır. Dağdan toplanan yaban eriği kaynatılarak yumuşatılır. Kabuğunu ve çekirdeğini ayırmak için kevgirde süzülür. Elde edilen marmelat ile mısır, buğday, kıyılmış soğan, yeşil nane, yeşilbiber, kekik ve tuz karıştırılarak koyu bir hamur elde edilir. Zaman zaman karıştırılarak dokuz on gün güneşletilir. Ekşidikten sonra güneşe serip kurutulur. Sonra elle ovalanıp küçük parçalar hâline getirilen karışım kışın çorba yapılır.

Holuşga

Malzemeler: Bir beze hamur, 100 gr yağsız çökelek, 100 gr tereyağı ve kırmızıbiber. Sadece un, tuz ve sudan yapılmış hamur fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak elde açılır. İçine çay kaşığının ucu ile peynir konulur. Poğaça şeklinde kapatılır. Tepsiye yapışmaması için altına un serpilerek tepsiye dizdikten sonra mantı gibi suda haşlanır. Tuz ve sıvıyağ ilave edilen kaynama suyu süzülmez ve üzerine eritilmiş kırmızıbiberli tereyağı ezdirilir.

Keşkek

Dövme buğday, su, tuz ve tereyağıyla yapılır. Buğday önce yıkanır. Tencerede su kaynatılır ve bu suyun içine yıkanan buğday atılıp bir tutam tuz ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra üzerine tereyağı dökülerek servis edilir.

Çiriş

Yumurta, soğan, yağ ve tuzla yapılır. Pırasaya benzeyen çiriş yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Suda haşlanır. Sonra elle suyu sıkılır. Soğan yağda kavrulup içine yumurta kırılır. Bir tutam tuz ilave edilerek haşlanmış çiriş eklenip kavrulur.

Bulamaç

Pekmez, su, un veya nişastayla yapılır. Tencereye pekmez dökülür. Pekmez kadar da su ilave edilerek kaynatılır. Başka bir kapta da nişasta su ile ezilir. Topaklanmaması için kaynayan pekmeze ağır ağır ilave edilir. Koyulaşıncaya kadar pişer. Puding kıvamına gelince kâselere dökülür. Üzerine ceviz serpiştirilerek buzdolabında soğutulduktan sonra servis yapılır.

Çençen Aşı

Bir adet yufka, pekmez, su ve tereyağıyla yapılır. Yufka ince ince kesilip tavaya konur ve yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Sulandırılmış pekmez kaynatılarak yufkanın üzerine sıcakken dökülür. Üzerine kızarmış tereyağı gezdirilip servis edilir.

MUSTAFA KUNDURACI

BİBLİYOGRAFYA

  • Kunduracı, 2009.