AYTEKİN, HANEFİ

(1929-2021) Gazeteci-yazar.

Akören ilçesinin Çatören köyünde doğdu. İlk tahsilini köyünde okul olmadığı için Akören Mustafa Çetin İlkokulunda yaptıktan sonra Özden Teknik Tarım Okulunda yatılı okuyup 1947 yılında okul birincisi olarak mezun oldu.

4486 Sayılı Kanun uyarınca Akören bölgesinde teknik tarım usullerinin yaygınlaşması ve modern tarım tekniklerinin gelişmesi çalışmalarına öncülük yaptı.

Afyon 10. Tayyare Foto Keşif Alayı’nda havacı olarak askerliğini tamamladı (1949-1951). 1953’te Konya Valiliği Nafıa Müdürlüğü memurluğuna atandı. Burada muhasebe ve yapı teknisyenliği ek eğitimleri aldı.

Memuriyeti yanı sıra Yeni Konya ve Yeni Meram gazetelerinde araştırma ve inceleme yazıları yayımladı. Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu kurul başkanlığı ve uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Daha sonra Konya Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’ni kurup, Konya’da Konya Bayram gazetelerinin yayımını gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk olarak –özel- Konya İli Haritası’nı yayımladı.

Cumhuriyetin 50. Yılı Konya İl Yıllığı’nda icracı üye olarak gösterdiği başarı nedeni ile terfian Konya İl Genel Meclisi İdare Müdürlüğüne ve İl Basın Müşavirliği görevine atandı.

Hanefi Aytekin teliflerinden ve sair mütevazı gelirinden Konya merkezinde Hanefi Aytekin İlköğretim Okulunun yapımını gerçekleştirerek Cumhurbaşkanlığınca Devlet Onur Plaketi ile ödüllendirildi.

Konya-Karaman Şehitlikleri ve Şehitleri isimli eserinin gelirinin tamamını şehit yetim ve eşlerine bıraktı. Getirisinin tamamı olan seksen milyar liranın şehit yetim ve eşlerine intikali sebebi ile TSK Mehmetçik Vakfı Altın Madalya’sı ile ödüllendirildi.

İz Bırakan 100 Ünlü Konya Valisi (1984), Konya Belediye Başkanları (2003) diğer eserleridir.

Hanefi Aytekin

OSMAN BAŞEĞMEZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Uz, 2004a, 154-157.