AKŞEHİR

Akşehir Müzeleri

Taş Eserler Müzesi (Taş Medrese)

Akşehir’de müzecilik, 1946 yılında, belediye başkanlığınca İbrahim Hakkı Konyalı’ya ilçe tarihini yazma görevi verilmesi ile başladı. Bu sırada mezar taşları ve diğer kültür varlıkları toplanarak bunların, o tarihlerde boş bulunan İmaret Camii’nde korumaya alınması sağlandı. 1950 yılında İmaret Camii ibadete açılınca eserler Taş Medrese’ye taşındı. Taş Medrese onarılarak 8 Haziran 1965 tarihinde Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açıldı. Restorasyon sebebiyle 16 Haziran 1986 tarihinde ziyarete kapatılan müze, hâlen depo olarak kullanılmaktadır. Binanın restorasyonu tamamlandığında Taş Eserler Müzesi olarak ziyarete açılması planlanmaktadır.

 

Batı Cephesi Karargâhı Müzesi

Akşehir’in gurur kaynağı olan bu yapı, Kurtuluş Savaş’ımızda önemli bir yeri olan karargâh binasıdır. Bina, 1904-1905 yıllarında, belediye hizmet binası olarak yapıldı. Batı Cephesi Komutanlığı 18 Kasım 1921’de Akşehir’e taşınınca karargâh binası olarak komutanlığa tahsis edildi. Karargâhlığı, komutanlığın Akşehir’den ayrıldığı 24 Ağustos 1922 tarihine kadar sürdü. Büyük Taarruz’un plan ve hazırlıklarının yapılıp, taarruz kararının alındığı bu bina, 1964 yılında müze yapılmak üzere Kültür Bakanlığına devredildi. Onarılıp, düzenlenerek, umut ve mücadele günlerinin tanığı olarak, 5 Temmuz 1966’da “Atatürk ve Etnografya Müzesi” adıyla ziyarete açıldı. 1981 yılında yapılan onarım ve düzenlemeden sonra da adı, “Batı Cephesi Karargâhı Müzesi” oldu. 1988, 1995 ve 2001 yıllarında da restorasyon ve yeni düzenlemelerle 2001 yılında yeniden ziyarete açıldı.

Alt katı idari bölüm olarak kullanılan binanın, üst katındaki salon ve odalar sergilemeye ayrılmıştır. Orta salonda duvardaki panoda Atatürk ve İsmet İnönü’nün Akşehir’de çekilmiş fotoğrafları, orta vitrinde, Akşehirli gazilerin madalya ve beratları bulunmaktadır. Merdiven çıkışındaki; soldaki odada, Kurtuluş Savaşı’nda kullanıldığı düşünülen ateşli ve ateşsiz silahlar, Akşehir Milletvekili Hacı Bekir Sümer’in biyografisini anlatan pano ve ona hediye edilen tüfeği sergilenmektedir. Bu odanın simetriğindeki odada ise, karargâhta çalışmış subayların biyografileri ve Akşehirli Kurtuluş Savaşı şehitlerinden bazılarının künyeleri yer almaktadır.

Büyük Taarruz kararının verildiği Atatürk’ün çalışma odası, kendi orijinal eşyalarıyla döşenmiş, duvardaki panolarda, savaş planları, belgeler ve fotoğraflar sergilenmiştir. Diğer iki odadaysa Atatürk’ün orijinal baskı fotoğrafları, kendi el yazısı ile yazdığı Nutuk’tan sayfalar, karargâha ait belgeler, havacılık ile ilgili fotoğraflar, Anıtkabir Müzesi’nden müzemize gönderilen, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olduktan sonra kullandığı ve kendisine hediye edilen özel eşyaları bulunmaktadır.

Taarruz kararının alındığı odanın batısındaki oda, Batı Cephesi Karargâhı Komutanı İsmet Paşa’nın, doğusundaki oda ise, Karargâh Kurmay Başkanı Asım Gündüz’ün çalışma odalarıdır.

 

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İlçede Nasreddin Hoca adına bir şehir müzesi kurulmasına karar verildiğinde, Akşehir müstantiki Rüştü Bey, tarafından 1914 yılında yaptırılan konak müze için uygun görülmüş ve bina, 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılmıştır.

Konak, bodrum+iki katlı ikiz ev şeklinde ahşap taşıyıcılı tekniği ile yapılmıştır. Konağın restorasyonuna 1992 yılında başlanmış, Ekim 2006’da tamamlanmıştır.

5 Temmuz 2007’de ziyarete açılan müzenin alt katı idari bölüm ve eser depoları olarak düzenlenmiştir. Birinci katta, Neolitik dönemden itibaren kronolojik olarak Kalkolitik-Tunç-Demir çağlarına, Klasik-Helenistik-Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerle, sikkeler sergilenmektedir. İkinci katta ise, Nasreddin Hoca fıkralarının canlandırıldığı bir oda ile gelin ve sıra yârenleri odaları bulunmaktadır.

Akşehir Batı Cephesi Karargâhı
Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi

ÖMER FARUK TÜRKAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Müzeler, 2002, s. 135; Almanak, 1991, 340, Gerçek, 1999, 453.