BAMYA ÇORBASI

Konya düğün ve davet yemeklerinin tatlıdan etliye geçiş çorbası.

Amasya ve Tokat yöresinin çiçek bamyalarından pişirilen bamya çorbası, Konya düğün ve davet yemeklerinin vazgeçilmezlerindendir. Zira Konya’da düğün ve davet yemekleri menüsünde hamurlu ve sütlü/safranlı olmak üzere iki tür tatlı bulunur. Bu iki tür tatlı, yemekleri iki safhaya ayırır. Bamya çorbası Konya düğün ve davet yemeklerinin ikinci safhasının açılış yemeğidir.

Yoğurt çorbasıyla başlayıp, eskiden bütümetli, günümüzde kavurmalı pilavla devam eden düğün yemeklerinde, bamya çorbası, pilavın ardından sofraya gelen irmik helvasının takipçisidir. Çoğunlukla toyga/yoğurt çorbasıyla başlayıp su böreğiyle devam eden davet yemeklerinde de börek veya parça etli yemeklerin ardından sofraya gelen kamış baklavası, kırk kat, sacarası gibi tatlılardan sonra sofrada yerini alır. Bu itibarla ekşili bamya çorbası, düğün yemeklerinde irmik helvasından zerdeli pilava; davet yemeklerinde tatlıdan sarma, dolma ile başlayan ikinci safha yemeklerine geçişte ağız tadını değiştirmek maksadıyla menüde mutlaka bulunur.

Malzemeler (dört kişilik): Yarım su bardağı kuru çiçek bamya, dilimlenmiş yarım limon, bamyaları haşlamak için üç su bardağı su, küçük doğranmış yarım su bardağı kuyruk yağı, bir su bardağı küçük doğranmış koyun eti, bir yemek kaşığı tereyağı, çok ince kıyılmış büyükçe iki baş soğan, bir yemek kaşığı domates salçası (yaz ise kabukları soyulup rendelenmiş üç domates), beş su bardağı et suyu veya su, bir tatlı kaşığı tuz, iki çorba kaşığı limon suyu veya bir çay kaşığı limon tuzu.

Yapılışı: Bamyalar, tüylerinin dökülmesi için, sert ve tırtırlı bir zemin üzerinde veya kalburda tüyleri dökülünceye kadar iyice ovulur ve yıkanır. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (bamyanın sünmemesi için kullanılan limon yerine yarım çay kaşığı limon tuzu da kullanılabilir) yarı haşladıktan sonra suyu süzülüp ipleri çıkarılarak tertemiz yıkanır. Tencereye et ve kuyruklar konularak kapağı örtülür. Et, bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırılarak kavrulur. Sadeyağı ve soğan ilave edilip soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Salça veya rendelenmiş domatesler konulup çevrilir. Su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılarak etler pişinceye kadar yaklaşık otuz dakika kaynatıldıktan sonra tuz ilave edilir. Suyu azalmış ise beş su bardağına tamamlanır. Haşlanmış bamyalara, limon suyu veya limon tuzu ilave edilip kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe alınır. Bamyalar yumuşayıncaya kadar yirmi otuz dakika kadar pişirilir. Bamya çorbasının servisi sıcak yapılmalıdır.

Bamya çorbası (İ. Dıvarcı)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Odabaşı, 2001, 78-79; Işık, 2006, 120-121.