DELİ/KUDUZ OTU (ALYSSUM)

Yerel endemik bitki.

Hardalgiller ailesinden, çok yıllık çalımsı bitkilerdir. Konya ili sınırları dâhilinde endemik olarak yetişen iki türü tespit edilmiştir. Bunlar:

Alyssum Corningii

Bitkinin gövde uzunluğu 12 cm civarındadır. Vücudu küçük tüylerle örtülüdür. Çiçek rengi soluk sarıdır, taç yaprakları spatülsü şekilli ve iki lobludur. Haziran ayında çiçek açar.

Bitki 1000-1500 m yükseltilere sahip steplerde yayılış gösterir. Bitki ilk defa Konya-Sultanhanı civarında 1962 yılında Dudley tarafından toplanmış ve yine aynı kişi tarafından 1964 yılında J. Arn. Arb. dergisinde yayımlanmıştır.

Bitki Irano-Turanian Floristik Bölgesi için endemiktir.

Dünya Bitki Koruma Konseyi tarafından “LR (lc)” [az tehdit altında] kategorisinde değerlendirilmiştir.

Alyssum Lycaonicum

Çok yıllık, küçük bir bitkidir. Vücudu üzerinde çatallanmış küçük tüyler bulunur. Sarı veya açık sarı çiçeklere sahiptir. Genelde haziran ayında çiçeklenir.

Bitki kuru steplerde ve 1400 m yüksekliklerde yetişir. İlk defa 1900 yılında Siehe adlı yabancı bir bilim adamı tarafından Konya-Ereğli ve Konya-Koraş’tan toplanmak suretiyle yine yabancı bilim adamlarınca 1964 yılında J. Arn. Arb. dergisinde yayımlanarak bilim dünyasına tanıtılmıştır.

İsmi Konya’ya atfen verilen bitki, Iran-Turan floristik bölgesi için endemiktir. IUCN ölçütlerine göre bu tür, “LR (cd)” [az tehdit altında] kategorisinde değerlendirilmiştir.

HÜSEYİN DURAL

BİBLİYOGRAFYA

  • Davis, 1965; Ekim vd., 2000.
  • Davis, 1965; Ekim vd., 2000.