BİLSELİ KUM BALIĞI

(Cobitis Bilseli) Yerel endemik balık.

Beyşehir Gölü’nü besleyen bazı derelerde bulunan bilseli kum balığı, Konya’ya özgü endemik bir türdür. Vücudu kısmen uzunca ve yanlardan yassılaşmıştır. Üzeri ince yapılı küçük pullarla örtülüdür. Dar ve yüksek yapılı olan baş üzerinde pul yoktur. Ağız etrafında yer alan üç çift kısa bıyığı vardır. Bunlardan iki çifti burun ucundan, bir çifti de ağız kenarından çıkmaktadır. Yutak dişleri küçük, sivri ve keskin uçludur. Gözleri ince bir deri tabakası ile örtülmüştür. Her bir gözün altında, bazen deri altına iyice gizlenmiş olan suborbiter (göz çukuru altında olan) dikenler bulunur. Yanal çizgi dıştan belirgin şekilde gözükmez. Kuyruk yüzgeci tek loplu ve uç kısmı yuvarlaktır.

Bilseli kum balığının ekonomik bir değeri yoktur. Diğer balıklara göre küçük olan, bazen akvaryum balığı olarak da kullanılabilen bu tür, dünyada sadece Beyşehir Gölü’ne dökülen birkaç derede yaşamaktadır. Konya için endemik olan bu balık türünün nesli tehlikededir. Diğer endemik türler gibi bu balık türünün de korunması gerekmektedir; çünkü her canlı türü genetik bir hazinedir.

Göllerimizde ve akarsularımızda yaşayan bazı balık türleri tehdit altındadır. Sulak alan kaybı, barajların yapımı, yabancı balık türlerinin sularımıza gelişigüzel atılması ve aşırı kirlenme bu türleri tehdit etmektedir.

Cobitis Bilseli

M. ALİ KAYA

BİBLİYOGRAFYA

  • Yeğen, vd., 2006; www.vokanderinbay.net/tarimnet/balikasp?konuno=3; www.fishbase.org/.../jpg/tn-cobil-u2.jpg