DEVLET RAZİYE HATUN

Hatuniye Mescidi’nin banisi. (ö. 627/1230)

Türkiye Selçukluları Döneminde Konya’da yaşayan Raziye Hatun, Danişmentoğullarından Muzafferüddin Mahmut Bey’in kızıdır. Ağabeyi, adını Danişmentoğullarından bir kolun idare merkezi niteliğindeki, Malatya’nın Kâhta kazasına bağlı Bireman’dan alan, Bedreddin Ahmet Biremani’dir.

Ardında bıraktığı eserlerle Türkiye Selçukluları Döneminin önemli isimlerinden olan Raziye Hatun, “Devlet” adını Selçuklu hükümdarlarından I. Keyhüsrev’in hasekilerinden olması vesilesiyle almıştır.

1223 yılında, o dönemde Saideli adıyla anılan ilçeye bir kervansaray yaptırmış; bundan sonra ilçe Kadınhanı adını almıştır.

Taştan yapıldığı için “Taşhan” olarak da bilinen bu kervansaraya gelir sağlayabilmek için Saideli, Seyrekviran, Kalamıça ve Meydanlı’daki çiftliklerini, ayrıca Konya Esediye (Hatuniye) Mahallesi’ndeki köşküyle birlikte daha birçok mülk vakfetmiştir.

Râziye Hatun’un ikinci önemli eseri de 1213 yılında Mihmandar Mahallesi’nde yaptırdığı mescittir. Banisinin hanım olmasında dolayı mescide Hatuniye Mescidi denmiştir.

Devlet Raziye Hatun bu mescitle beraber bir medrese ve bir de imaret yaptırmıştır, fakat bunlar zamanla yıkılmış sadece mescit kalmıştır.

Veliler listesinde de yer alan Devlet Raziye Hatun, Hz. Mevlâna’nın müridelerindendir. H 627/M 1230’da vefat eden Devlet Raziye Hatun, vasiyeti üzerine kendi yaptırdığı Hatuniye Mescidi’ne defnedilmiştir.

NEZAHAT BEKLEYİCİLER

BİBLİYOGRAFYA

  • Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 261, 385; Eflâki, 2001, I/101; Önder, 1971, 131-132; Uz, 2004b, 93; Bekleyiciler, 2007, 58.